```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Els consells de CaixaBank i Bankia donen el ‘sí’ a formar el banc més gran d’Espanya

El nou banc es dirà CaixaBank i comptarà amb més de 650.000 milions en volum d'actius.

Els consells d’administració de CaixaBank i Bankia han donat llum verda aquest dijous, després de més de quatre hores de reunió, a l’operació de fusió per a crear el primer banc espanyol, que sumarà uns actius de 664.027 milions d’euros, mantindrà la seua seu a València i estarà comandat pel tàndem format per Gonzalo Gortázar i José Ignacio Goirigolzarri.

Segons han confirmat a TVE fonts financeres, l’acord comptaria a més amb el vistiplau dels seus principals accionistes, entre els quals es troba el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), després del rescat de Bankia. Des de principis de setembre, el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, i el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, han estat negociant l’acord de fusió, que es farà oficial demà, quan totes dues entitats han convocat una roda de premsa a València, lloc triat com a seu de la nova entitat.

Així, la decisió presa aquest dijous ha donat el tret d’eixida a una operació que crearà un grup amb actius per import de 650.000 milions d’euros, unes 6.600 sucursals (4.400 l’entitat d’origen català i més de 2.200 l’entitat nacionalitzada) i una plantilla conjunta superior als 51.000 empleats (quasi 35.600 CaixaBank i uns 16.000 Bankia).

Aqueix pacte compta ja amb el beneplàcit de la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño, en representació dels interessos de l’Estat -principal accionista de Bankia, a través del FROB-, i d’Isidro Fainé, com a màxim responsable de CriteriaCaixa i la Fundació La Caixa, primer accionista de CaixaBank, afigen les mateixes fonts.

De fet, argumenten que aquesta última trobada ha sigut decisiu per a rematar alguns serrells relacionats amb la composició del futur consell d’administració i garantir que tant l’Estat com CriteriaCaixa tindran representació. A més la fusió ha rebut la benedicció del Banc Central Europeu (BCE) que aposta perquè els bancs de la zona euro guanyen grandària per a competir en un escenari global.

A continuació, en una nova reunió dels consells d’administració es convocaran les juntes extraordinàries d’accionistes. Aquesta convocatòria ha de fer-se amb, almenys, un mes d’antelació, per la qual cosa en el millor dels casos els accionistes donarien el seu vistiplau a l’operació a la fi d’octubre.

El consell d’administració tindrà 15 membres

El consell d’administració del grup tindrà 15 membres, dels quals set seran dominicals, és a dir, representaran els interessos dels principals accionistes amb una proporció de cinc per a CaixaBank i dues per a Bankia. Hi haurà dos consellers executius (Goirigolzarri i Gortázar) i sis seients més reservats per a independents, confirmen les mateixes fonts.

Encara que fins i tot no ha transcendit la participació que tindrà cada entitat, el que sembla clar és que Bankia obtindrà una participació superior al 25%, encara que això obligarà a CriteriaCaixa, el principal accionista de l’entitat catalana, a elevar la seua participació en el banc abans de la fusió.

De fet, ja té el vistiplau del BCE perquè CriteriaCaixa supere el 40% de CaixaBank per a garantir que en el futur la seua participació en el nou grup no quede per davall del 30%, la qual cosa li reporta beneficis fiscals. Precisament aquesta operació de bescanvi, és a dir, quantes accions de CaixaBank s’entreguen per les de Bankia, ha suposat que es prolonguen els treballs en la fase d’intercanvi d’informació.

El nou banc serà CaixaBank

Sobre el futur nom del nou banc, serà CaixaBank, la imatge de marca del qual és millor que la de Bankia, entelada per casos judicials que porten el seu nom, per la seua controvertida eixida a Borsa, i l’estigma d’haver hagut de ser rescatada. A més CaixaBank sempre ha mantingut la seua marca en les compres que ha realitzat en els últims anys.El domicili social del nou grup estarà a València, encara que mantindrà seus operatives a Barcelona i Madrid.

L’aprovació per part dels consells d’administració serà una fita però també hauran de donar el seu vistiplau les juntes generals d’accionistes.

En el consell d’administració de Bankia hi ha 13 membres: Goirigolzarri, José Sevilla, Antonio Ortega, Carlos Egea i els independents Joaquín Ayuso, Francisco Javier Campo, Eva Castillo, Jorge Cosmen, José Luis Feito, Fernando Fernández, Laura González Molero, Antonio Greño i Nuria Oliver.

En el màxim òrgan de gestió de CaixaBank se senten 14 consellers: Jordi Gual, Tomás Muniesa, Gonzalo Gortázar, John S. Reed, Natalia Aznárez, María Teresa Bassons, María Verónica Fisas, Alejandro García-Bragado, Cristina Garmendia, Ignacio Garralda, Amparo Moraleda, Eduardo Javier Sanchiz, José Serna i Koro Usarraga.

Últimas noticias

Contenido relacionado