“Comencem a caminar” l’opinió d’Ignasi Garcia

Tard, molt tard, però per fi en l’Ajuntament de Castelló comencen a caminar polítiques de normalització lingüística.

Tard, molt tard, però per fi en l’Ajuntament de Castelló comencen a caminar polítiques de normalització lingüística. Quan els integrants de l’Acord del Grau signàvem la carta lingüística de Castelló per la Llengua (CSxLl), no érem conscients de com aquelles directrius les convertiríem en accions concretes, per això al poc de ser nomenat regidor em vaig reunir amb la plataforma per poder concretar-les.

Campanyes com “Benvinguts a casa”, “Ací t’entenem”, el ClubMillaret, el voluntariat lingüístic, o el vídeo de promoció del valencià que va acompanyar la presentació dels actes pels #85anysNormes han sigut les primeres per normalitzar el valencià d’una manera activa per part de la nostra institució més propera. Mai abans l’Ajuntament havia fet classes de valencià a nouvinguts i gent que s’acosta a ell per primera vegada.

Però siguem sincers: qui pense que la normalització depèn d’una sola regidoria s’enganya; cal una implicació transversal en eixa carta que els diferents partits vam signar, i ací la plataforma té una funció fonamental com a fiscalitzadora dels compromisos presos. Jo ací no puc estar més que orgullós de la gent que em rodeja, perquè conec ben bé la implicació per fer política de normalització en les diferents regidories, i no puc evitar fer una menció especial a les darreres col·laboracions entre Cultura, Educació i la regidoria de Normalització. Festival com el TROVAM, o portar mil xiquets i xiquetes al cinema per poder veure una pel·lícula en valencià, demostren que el seu compromís amb la nostra llengua va més enllà d’un simple cartell.

Desgraciadament el nostre treball està generant la reacció, de la dreta més rància, que competeix en l’odi cap a la nostra llengua, i a la qual sempre tracten amb menyspreu i des del supremacisme. Les darreres comunicacions exigint el bilingüisme inútil en la senyalítica, o volent prohibir que els comerços anuncien la seua capacitat d’entendre la nostra llengua, demostren fins a quin punt una cosa tan senzilla com és viure en valencià per a ells és una agressió.

Per això en un dia tan especial com avui vos faig una crida, perquè ens acompanyeu en aquest camí que hem encetat; serà llarg, però si caminem junts, convertirem el repte en una realitat.

CatalanSpanish