sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El camp ix al carrer per tal de defensar la taronja

La campanya citrícola genera milers de llocs de treball a la província de Castelló, tant en el camp com en els magatzems i comercialitzadores. A més, el cultiu de cítrics suposa una extensió aproximada de 36.718 hectàrees del total de les 50.586 hectàrees de cultiu de regadiu que té la província.

La manifestació convocada per la Plataforma per la Dignitat del Llaurador i totes aquelles associacions i col·lectius del sector citrícola no ha eudat sense resposta en Castelló, el propi Ajuntament de la ciutat, els representants de la qual també s’han sumat a la concentració en la Plaça Major, on la imatge de centenars de persones clamant per un tracte just a la taronja valenciana ha sigut la més cridanera. En la capital de la Plana, l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i regidors del Govern municipal han donat suport hui a les reivindicacions de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador a la capital de la Plana.

Nules

“Per la defensa de la nostra citricultura” va ser el lema escollit en Nules per a defensar els cítrics en la Plana Baixa. Més de 3000 persones se van congregar en una marxa que va començar en la rotonda del llaurador i va arribar a les portes de l’Ajuntament, on se va procedir a llegir el manifest. Després l’alcalde de Nules David García va recordar que feia un mes que la bandera de la Unió Europea estava abaixada fa més d’un mes en l’edifici del Consistori Local en senyal de protesta. La manifestació ha comptat amb la presència del director general d’Agricultura, Rogelio Llanes; el secretari general de la FVMP, Vicent Gil, a més de les autoritats locals. Com a acte de protesta membres de l’Associació Local de Llauradors i de la Plataforma abans de llegir el manifest han tirat taronges a la plaça.

Almassora

Multitud de personas s’han reunit en Almassora per a reclamar també la Dignitat del Llaurador, en la marxa han participat més de 300 persones que han arribat a l’Ajuntament amb la capçalera “Per la defensa dels nostres cítrics” on s’ha procedit a llegir el manifest acordat per la Plataforma per la Dignitat del Llaurador en defensa dels nostres productes front els sudafricans.

Vila-real

La ciutat de Vila-real ha ixit al carrer per a mostrar el seu suport als llauradors, davant la crisi que està patint la taronja com a conseqüència, entre d’altres, de l’aplicació del conveni d’associació comercial de la UE amb Sud-àfrica. L’alcalde, José Benlloch, i el regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Pasqual Sancho, entre d’altres regidors i regidores de la corporació, ha participat en la manifestació, que ha recorregut el centre de la ciutat, des de la basílica de Sant Pasqual fins a la plaça Major, on s’ha llegit un manifest

Borriana

A les huit en punt arrancava una manifestació que ha passat per L’Escorredor, El Raval, el Pla i el carrer Major on un dels crits i proclames més repetit ha sigut tan simple com “taronja valenciana” en referència als acords de la Unió Europea amb els països del sud d’Àfrica que estan ofegant al sector en terres valencianes, especialment als i les agricultores, que en aquesta última campanya han hagut d’abandonar fins i tot la fruita en el propi arbre degut als preus irrisoris que el mercat actual els ofereix.

A l’arribada a la plaça Major, la mateixa Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana oferia suc de taronja a tots i totes les assistents, mentre en el centre de la plaça es podia contemplar la intervenció artística reivindicativa realitzada per l’artista local Juan Poré i en la qual es reproduïa l’actual situació del camp valencià, i especialment de la taronja a les comarques de la Plana. Un hort convertit en cementeri i en el qual un taronger totalment sec recorda la imatge actual de molts camps de Borriana i les localitats veïnes.

Han sigut els propis agricultors els qui han llegit el manifest acordat per la Plataforma per la Dignitat del Llaurador i en el qual han tornat a insistir en la necessitat de “modificar l’acord signat amb Sud-àfrica, aplicar immediatament la clàusula de salvaguarda i exigir les màxima cauteles i controls als productes importats, així com la reciprocitat en les produccions de països tercers”, per a acabar també reclamant el compliment de la Llei de la cadena alimentària i les ajudes directes als productors afectats”.

Per part seua, l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, també s’ha dirigit a les centenars de persones concentrades en la plaça Major per a recordar que “és inadmissible l’actual desequilibri entre la distribució i la renda percebuda pel productor” i a més ha afegit que “la voluntat política i convicció en el sector agrari per part del Consell està evidenciant-se d’una manera contundent i ferma i ens consta que ja s’està treballant en quatre línies amb caràcter d’urgència, entre les quals destaquen la posada en marxa d’una campanya de foment de consum de cítrics valencians en els mercats internacionals, obrir la possibilitat de línies de bonificació de crèdit per als agricultors que ho necessiten, així com abordar les ajudes mínimes de fins a 15.000 euros per a aquells que tinguen pèrdues”.

Al seu costat, el regidor d’Agricultura, Vicent Garcia, també ha volgut manifestar que “ara ja sabem el que ha suposat l’acord de la Unió Europea amb els països del sud d’Àfrica per als nostres agricultors, així que continuarem exigint al govern espanyol que ens tinga en compte, que no ens torne a utilitzar com a moneda de canvi, i que force ja l’aplicació de la clàusula de salvaguarda, no a l’octubre com diu el Ministre, que el faça ja!”. Així, amb una forta ovació per al propi sector de la citricultura es tancava una manifestació que a Borriana ha suposat una de les mobilitzacions ciutadanes més massives que es recorden en molts anys en la capital de la Plana Baixa.

Les Alqueries

En Les Alqueries ha acudit el secretari general de la Unió de Llauradors, Carles Peris, l’alcaldessa de les Alqueries, Esther Lara, el regidor d’Agricultura de l’Ajuntament, Florentino Bravo i membres de la corporació acompanyats per unes cinc-centes persones més.

Vinaròs

El senador Jordi Navarrete ha manifestat la seua satisfacció per la participació de molts veïns de les comarques del Maestrat i les Terres de l’Ebre a la primera concentració comarcal contra l’Acord amb els països de Sudàfrica i s’ha mostrat esperançat en que el Govern espanyol acabarà rectificant i traslladarà a la Unió Europea la necessitat d’activar la clàusula de salvaguarda prevista als reglaments europeus per a casos com en el que ens trobem, on un acord comercial està perjudicant greument les exportacions de l’Estat i del País Valencià especialment. El senador ha recordat la gran quantitat de gent de la comarca que, de forma directa o indirecta, viuen dels cítrics.

 

Últimas noticias

Contenido relacionado