```
miércoles, 24 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Un campament base a temps complet per a protegir els ous de la tortuga babaua

L'objectiu és conservar esta espècie amenaçada, ja que un niu sense vigilància en una platja turística en època estival té poques possibilitats de sobreviure.

El Campament Tortuga 2020, promogut per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, compta amb l’ONG Xaloc per a la gestió dels voluntaris i la col·laboració d’entitats com el Parador del Saler, la Universitat de València, Decathlon, SIMBIOSI Espai Ambiental o la Fundació Global Nature.

Un gran desplegament de col·laboradors i voluntaris ha fet possible que l’11 de setembre estiga a punt el Campament Tortuga 2020, un espai complet en el qual un grup de voluntaris, coordinat per l’ONG Xaloc, estaran de dos a tres setmanes custodiant, durant 24 hores, els ous que una tortuga babaua (Caretta Caretta) va posar el passat 29 de juliol en una platja de Cullera, València.
Un any més, un exemplar de tortuga babaua ha triat les costes valencianes per a la seua reproducció. En la data en la qual arranca el campament, l’11 de setembre, s’estima el començament del risc de naixement i les labors de vigilància continuaran fins a l’eclosió del total dels ous.


Esta és una acció de conservació que, a més, respon a la realitat que un niu sense vigilància en una platja turística en època estival té poques possibilitats de sobreviure. Per això, en el moment en el qual es va localitzar, es va produir la translocació del niu per part de tècnics de la Universitat de València. Al lloc on es va localitzar la tortuga, gràcies a la participació ciutadana, van acudir tècnics d’esta Universitat, de la Generalitat Valenciana, de l’Oceanogràfic i de la Universitat Politècnica de València. A la tortuga se li va col·locar un emissor via satèl·lit en la seua closca, perquè estes tortugues poden eixir fins a 3 vegades a pondre i amb este emissor es pretenia localitzar els possibles nous nius d’este exemplar.


Els ous van ser traslladats a una platja protegida en una zona de reserva integral del Parc Natural de l’Albufera, amb accés restringit, per a augmentar les possibilitats de supervivència dels ous. En total, es van comptabilitzar 85 ous, dels quals un xicotet percentatge es van emportar a les instal·lacions de l’ARCA de la Mar de la Fundació Oceanogràfic per a la seua gestació en incubadora. La resta, 68 ous, són els que romanen a la platja i els que custodiaran els voluntaris del Campament Tortuga 2020.


L’associació Xaloc ha sigut l’entitat autoritzada, per part de la Conselleria, per a la gestió del voluntariat i del Campament Tortuga 2020, per a així assegurar al màxim la supervivència d’estos ous i donar a conéixer l’existència d’estos emblemàtics animals en el litoral valencià.
En la gestió i organització del Campament Tortuga 2020 col·laboren amb Xaloc diferents entitats, sent Paradores el principal suport. El Campament on s’allotjaran els voluntaris està situat dins del terreny del Parador del Saler, el qual facilita, a més del lloc on instal·lar el Campament, la manutenció als voluntaris, servei de seguretat i primers auxilis, serveis i dutxes, aparcament i connexió wi-fi per a tots els participants. En definitiva, una col·laboració entre entitats públiques, privades i associacions ecologistes amb l’objectiu comú de conservar a una de les espècies més emblemàtiques del nostre Mediterrani.


Sisé niu des de 2007
Est és el sisé niu del qual es té constància des de 2007 de tortuga babaua en la Comunitat Valenciana. Així, després de cinc nius efectius (en els quals la tortuga va arribar a pondre) i més de 10 intents (la tortuga va realitzar el forat, però finalment no va poder pondre), sembla clar que estem vivint un moment històric en el qual les tortugues marines estan colonitzant el nostre litoral com a zona on pondre els seus ous.
Una vegada facen eclosió els ous, els nounats s’alliberaran en la platja on va pondre els ous la tortuga el 29 de juliol, a Cullera. D’ells, hi haurà una selecció que romandrà durant un any en captivitat en l’Oceanogràfic per a alliberar-les a l’any de vida amb una marca satel·litària proporcionada per la Universitat Politècnica de València. En el seu moment, s’alliberaran per a realitzar el seu posterior seguiment.

Últimas noticias

Contenido relacionado