21.2 C
Valencia

La campanya de fruita d’estiu per als productors de la Comunitat es torna a saldar amb un balanç desastrós

La diferència entre el que percep el llaurador en origen i el que paga el consumidor en botiga és de quasi el 300%.

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

La campanya de fruita d’estiu per als productors de la Comunitat Valenciana es torna a saldar amb un balanç desastrós i un nou descens dels ingressos del 20% sobre la passada que ja va tindre uns resultats ruïnosos, segons LA UNIÓ de Llauradors. La comparació final és que els llauradors han deixat d’ingressar uns 8 milions d’euros sobre la campanya anterior.

Amb esta situació no és d’estranyar que l’abandó de terres de cultiu seguisca a l’alça. Segons les dades de LA UNIÓ, en els últims nou anys s’ha destruït el 29% de la superfície cultivada de fruita d’estiu (3.927 hectàrees menys durant el període entre 2010 a 2019) en el nostre territori, la qual cosa equival a una extensió de 9.696 camps de futbol (amb dimensions mínimes oficials de 96 x 45).

- Publicitat -

Si bé és cert que les cotitzacions mitjanes percebudes pels productors en el global dels cultius han sigut, de mitjana, un 19% superiors a l’anterior, no són suficients per a compensar el minvament de la producció del 42% respecte a la passada. L’anàlisi per grups, encara que tots són del mateix signe negatiu, resulta una mica diferent, Així, per exemple, en albercocs el preu va pujar un 54%, la producció va descendir un 46% i com a conseqüència els productors valencians d’albercocs han ingressat uns 2,2 milions menys de €, la qual cosa suposa un 16% menys que la campanya anterior.

En bresquilla i nectarina, els preus han augmentat un 32% i 60% respectivament, mentre que la producció s’ha reduït un 35% i 50%. Els ingressos així han sigut menors que en la campanya passada, en unes xifres d’entre 2 i 1,7 milions de €, respectivament, el que suposa un 14% i 20% menys.

- Publicitat -

El cas més sagnant és per als productors de prunes que han vist com el preu per quilo ha augmentat en un 13%, però en disminuir la producció un 38%, els seus ingressos han sigut quasi 2 milions d’euros inferiors als de la campanya anterior, la qual cosa ha suposat un 30% menys d’ingressos.

Els productors de fruita d’estiu estan al límit. Si la campanya passada va ser desastrosa, la d’enguany encara ha sigut pitjor i la conseqüència més directa serà una nova arrancada de plantacions que, per desgràcia i davant la falta de rendibilitat d’altres produccions, no seran replantades, amb el que es veurà incrementat la deterioració territorial. A més, en les principals comarques productores representarà un descens important en jornals en el camp o en magatzems, una cosa que suposa uns ingressos fonamentals per a nombroses famílies de la Vall d’Albaida, la Ribera Alta, la Costera o Los Serranos, entre altres.

- Publicitat -

El malestar entre els llauradors és majúscul en comparar. Mentre els preus que paguen els consumidors s’han situat de mitjana en 2,73 €/kg, els productors han cobrat en el millor dels casos de mitjana 0,72 €/kg, és a dir que hi ha un increment del 285% entre origen i destinació. Estes diferències varien segons productes. En albercocs la diferència és del 185%, en bresquilla del 340%, en nectarina del 227% i en pruna del 452%.

LA UNIÓ torna a insistir que els preus elevats que paga el consumidor no arriben al productor, sinó que es queden en el camí i tots menys els productors fan negoci de l’esforç d’uns pocs que a més mantenen el territori. L’organització exigeix a les Administracions que posen urgentment ordre en esta descompensada cadena agroalimentària i eviten eixa especulació atroç que destrossa al sector productor. En este sentit demana a la AICA que controle la Llei de la Cadena Agroalimentària, que exigisca contractes obligatoris i fixació de preus, així com que es denuncien i perseguisquen les operacions a resultes.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -DiVal

Segueix-nos

13,058FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Tomatadepenjar
- Publicitat -Castelló_Alternatives
- Publicitat -Borriana_Calistenia
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

3 detinguts per cultivar més de 1400 plantes de marihuana a Godelleta

S'han practicat tres registres a Godelleta, desmantellant-se diverses plantacions amb més de 1.400 plantes amb un pes de 234 quilograms.

El mes de la tomata de penjar d’Alcalà ‘enamora’ paladars de tota la província

Este cap de setmana segueixen les propostes gastronòmiques i culturals que inclouen visites, rutes i excel·lents menús amb el producte estrella que segueix amb un bon ritme de vendes.

Borriana baixa un 25% la taxa de ‘residus’ a comerços i activitats econòmiques

L'alcaldessa ha animat la població a sol·licitar altres rebaixes i bonificacions ja previstes com la reducció quasi a la meitat d'esta taxa per a persones majors

Ferit un motorista després d’un accident amb un cotxe a la Vall d’Alba

Un motorista de 50 anys va resultar ferit ahir després de patir una col·lisió amb un cotxe en la carretera CV-15 a l'altura de la Vall d'alba.
- Advertisement -

: Valencià