Agències de viatges de la Costa Blanca reclamen mesures urgents per la crisi del coronavirus

El próxim divendres 13 està prevista una reunió de AEVAV amb la Federació Nacional d'Agències de Viatges per a acordar les exigències al Govern pel coronavirus.

31
Benidorm


Reunions amb delegada del Govern

Després de diverses reunions de les diferents associacions d’agències de viatges del territori espanyol amb la delegada del Govern, ens informen des de AEVAV (Associació Empresarial Valenciana d’Agències de Viatges) que, hui dia, desconeixen quin és el protocol a seguir ni les mesures que es prendran quant a cancel·lacions i despeses es refereix.
A part, estan seriosament preocupats no sols per les cancel·lacions sinó per l’al·luvió de denúncies que podrien arribar i que posarien en perill l’estabilitat d’un gran nombre d’agències.


Cancel·lacions i despeses

De fet, l’Organització de Consumidors i Usuaris, OCU, ha animat als clients a denunciar judicialment a les agències que no retornen els diners als usuaris en cas de cancel·lació.

No obstant això, Miguel Jiménez, president de AEVAV, critica durament aqueix suggeriment de l’Organització de Consumidors i Usuaris. “Per a ells, es veu que és el més fàcil. I, al final, les perjudicades som les agències”, indica.

A més, davant aquesta situació d’incertesa, molts clients estan cridant cada dia a les agències o presentant-se en les oficines, per a cancel·lar viatges o intentar saber com recuperar les despeses dels quals ja s’han suspés.

Jiménez explica que, hui mateix, “en arribar a l’oficina hi havia més de 30 persones esperant per a saber què anava a passar. I no sabia què dir-los. Si el meu client es presenta en l’aeroport i la companyia ha cancel·lat el vol, han de retornar els diners. Si hem de denunciar a les aerolínies ho farem”, assegura.

La llei no és clara en aquest sentit, perquè, aparentment, existeix un buit legal en casos com aquest.
“Si el Govern declara un estat d’emergència per la pandèmia, entenem que han de ser les aerolínies els qui retornen els diners”, exposa el president de AEVAV.

Viatges IMSERSO

També insisteix que des del Govern no els han donat cap solució ni han rebut cap comunicat de les mesures a prendre. És més, ni tan sols han rebut instruccions de cancel·lar els viatges de l’IMSERSO, a pesar que l’Administració els ha suspesos per un mes com a mesura de prevenció.

“He parlat amb directors d’hotels de la Comunitat Valenciana i tampoc tenen constància ni peticions de cancel·lació d’aqueixos viatges. De fet, hi ha viatges de l’IMSERSO que salen hui”, assenyala Jiménez.

L’estimació de pèrdues és inmesurable ara mateix, perquè cada dia sorgeixen nous casos i noves mesures. No obstant això, des de HOSBEC (Associació Empresarial Hotelera de Benidorm i la Costa Blanca), calculen que només la suspensió dels viatges de l’IMSERSO provocaria una pèrdua d’uns 50 milions d’euros a la Comunitat Valenciana.

Crisi econòmica del sector turístic

D’altra banda, el president de AEVAV qüestiona totalment els missatges subliminals que s’estan llançant des del Govern central i Autonòmic que animen a les persones a no viatjar per a evitar la propagació del virus. “Estem dient que no viatgen a Espanya i a la Comunitat Valenciana li costarà molt eixir d’aquesta crisi econòmica”, afig també.

Recordem que el turisme és el principal motor econòmic en la Comunitat, perquè representa un 18% del PIB. I les cancel·lacions de viatges així com d’esdeveniments populars com les Falles produirà greus conseqüències, no sols a nivell econòmic sinó d’ocupació. El sector turístic genera al voltant del 15% de les ocupacions de la zona.

Com encara no tenen directrius per a aconseguir mitigar els danys, des de les agències estan tractant de desviar les vendes a altres punts menys conflictius ara mateix, des del punt de vista sanitari.
“Hi ha gent que es va demà al Carib o a Eurodisney, encara que amb l’alarma social que s’està creant igual d’ací a poc ja diuen que no vagen tampoc”, afirma Jiménez.

Per tot això, des de AEVAV sol·liciten calma i tranquil·litat i demanen al Govern no sols mesurades per a pal·liar danys sinó que no prenguen decisions precipitades que podrien produir conseqüències nefastes per al sector turístic, especialment el de la Costa Blanca.