Mor de càncer un lleó del Bioparc

Ha mort als 14 anys, pendent de confirmar les proves, d'un probable procés cancerós en l'aparell digestiu.

Teimoso va arribar a BIOPARC València procedent del Zoo de Lisboa (Portugal) en 2010 acompanyat de dues femelles, Luana i Sortuda, per a formar un grup reproductor de la subespècie de lleó d’Angola. Als pocs mesos van nàixer les primeres cries i des de llavors altres ventrades, de les quals podem veure al parc a les femelles Tata i Shanga.

Nascut el 27 de juliol de 2005 a Lisboa, Teimoso ha gaudit de prop de deu anys de la seua maduresa a València, on ha gaudit de bona salut fins que fa uns mesos els seus cuidadors van començar a observar símptomes de malaltia, perquè havia perdut l’apetit i mostrava senyals que no es trobava bé.

L’equip tècnic del parc va procedir a realitzar diferents proves, diverses analítiques i ecografies i tot indicava que es tractava d’un procés inflamatori intestinal crònic freqüent en felins. Ràpidament es va començar a aplicar el tractament corresponent, si bé els problemes es van incrementar ja que va deixar de menjar i no responia bé a la medicació.

En els últims dies evidenciava una gran pèrdua de la seua condició física, amb clars indicis de sofriment i sense qualitat de vida, per la qual cosa no tenia sentit prolongar la seua agonia i s’ha decidit practicar-li una eutanàsia. A l’espera de rebre els resultats definitius, en la necropsia s’ha pogut observar les lesions i deterioració típiques d’un animal de la seua avançada edat i tot apunta al fet que podria tractar-se d’un procés oncològic en el tracte intestinal.

Amb la característica fesomia dels lleons d’Angola, que mostren una preciosa cabellera, Teimoso ha exercit de “rei” del ramat i el seu port impressionava a tots els visitants, especialment quan feia valdre el seu potent rugit que retrunyia en tot el parc. Per a tot l’equip ha sigut un colp molt dur perquè, encara que esperat, sempre és complicat assumir la pèrdua d’un animal. Els cuidadors destacaven el bon caràcter de Teimoso, perquè facilitava els treballs més complicats com els entrenaments veterinaris per a realitzar les revisions rutinàries i recordaven satisfets com gaudia amb els enriquiments ambientals dels dies més especials, com les celebracions d’aniversaris, Halloween o Nadal, quan col·locaven els regals amb els seus *manjares favorits en els arbres als quals saltava amb una esbalaïdora agilitat que deixava literalment atònits als quals el contemplaven.

Fins ara, en BIOPARC València habitaven el grup reproductor format per Teimoso, Sortuda, Luana, Shanga i Tata i, d’altra banda, la “anciana” Fa. Podíem veure’ls a diferents hores en el kopje amb les seues enormes formacions granítiques utilitzades com a talaia des de les quals observen l’evolució dels ramats d’antílops i girafes de la sabana. Cada matí l’estampa dels lleons en alguna de les roques ha sigut la postal que molts visitants observaven i immortalitzaven en fotografies des de la cafeteria del parc. Aquesta fidel recreació dels hàbitats africans de BIOPARC València que permet acostar la bellesa de la naturalesa i en els quals es contempla a la presa i al depredador junts, ha fet memorables les visites de moltes persones i, especialment, als més xicotets.

La bella subespècie “León d’Angola” està considerada com a “vulnerable” en la llista roja d’espècies en perill d’extinció de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa). Com tots els grans depredadors, les seues poblacions han patit un seriós declivi. Habita ecosistemes dispars i es troba des de les bogues del bosc equatorial, a la República Democràtica del Congo, a les sabanes d’Angola, Zimbàbue i Zàmbia, fins al desert del Kalahari, a Namíbia i el delta del Okavango, a Botswana, on alguns ramats s’especialitzen en la caça de búfals. El lleó d’Angola, en concret, tan sols compta amb dues àrees protegides en la seua zona de distribució: els parcs nacionals de Etosha i el Delta del Okavango, malgrat estendre’s per cinc grans països africans.

CatalanSpanish