18.9 C
Valencia

Sembla que el canvi climàtic “només” castiga inexorablement al litoral de Nules

L'Associació de Veïns Mare de Déu del Carme escriu un article d'opinió davant la greu situació per la qual travessa el litoral de Nules.

- Publicitat -AVL

Estes setmanes estem assistint diàriament a notícies sobre la realitat que suposa el canvi climàtic a causa de la celebració de la COP25 a Madrid. El devessall d’informació és gran sobre la necessitat de mesures de mitigació per a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle en l’atmosfera per a evitar que la temperatura continue pujant i atenuar així les virulentes reaccions del nostre savi planeta en forma de tempestes, pluges torrencials, sequeres, onades de calor, i com no, importants tempestats marines que aguaiten les nostres costes.

S’està parlant també de mesures d’adaptació, aquelles que hem de prendre per a previndre i enfrontar aquests efectes climàtics, i que passen per establir alertes primerenques davant desastres climàtics que ens permeten reaccionar a temps, desenvolupar protocols d’actuació, identificar els llocs en el territori més vulnerables davant els desafiaments, l’ús
més eficient de l’aigua, etc. Entre les zones més vulnerables s’han identificat les franges costaneres, a causa de l’augment en la freqüència dels episodis extrems de mars i oceans, i la previsió de l’elevació del nivell de la mar.

- Advertisement -

Una de les mesures d’adaptació que es proposa en el litoral és evitar construir en àrees on els increments del nivell de la mar poden afectar infraestructures i edificacions. Però què passa quan estes edificacions ja existeixen? Perquè en este cas l’acció d’adaptació passa per la protecció de la costa per a evitar en la mesura que siga possible que la mar els afecte durant aqueixos episodis extrems.

Estos dies hem patit en el litoral sud de la província de Castelló els fenòmens extrems i en particular l’ha patit el terme municipal de Nules. Davant estos episodis les mesures d’adaptació passen, segons els tècnics del Servei Provincial de Costas de Castelló, i a la realitat ens remetem, per la inacció a l’hora de protegir la costa de Nules, és a dir, NO FER RES i que la mar destruïsca este important patrimoni etnològic que suposen les “cassetes” de primera línia de platja que daten de la primera meitat del segle passat.

Sembla que per als equànimes tècnics el canvi climàtic sol afecta de manera irremeiable a la costa de Nules, perquè en altres trams de la costa menys necessitats i amb menys valor
patrimonial-cultural sí que resulta pertinent prendre les mesures d’adaptació oportunes construint defenses, espigons de bastant envergadura i regenerat la costa amb la constant provisió d’àrids.

Esta última tempestat del Mare Nostrum, curta però virulenta, ha depassat tots els límits coneguts afectant les “cassetes” de primera línia de Nules, omplit d’arena i grava les marquesines i l’interior d’alguna que una altra “caseta”, arrasant jocs infantils, passarel·les, dutxes i papereres. Esta tempestat, sense ser la més virulenta, si que ha afectat molt més el patrimoni de Nules perquè el Ministeri per a la Transició Ecològica i el seu representants a la província, no s’han dignat a reforçar els malmesos espigons de Nules ni a regenerar les platges amb àrids, així doncs, esta tempestat ens ha sorprés més desprotegits que mai, i això va a pitjor com no es prenguen les mesures necessàries amb summa urgència.

Quasi 90 anys de desemparament portem patint els Nulenses per part dels nostres “servidors públics” ja que les accions desenvolupades fins hui han sigut mers pegats puntuals sense atendre una estratègia general que protegisca i consolide la costa de Nules.

Des de la construcció del port de Borriana a la fi dels anys vint del segle passat, i que està
demostrat que és el factor més important que ha causat i causa la regressió del litoral del terme municipal de Nules, poc s’ha fet per protegir la costa del municipi. Així doncs, necessitem la REGENERACIÓ I PROTECCIÓ DE LA NOSTRA COSTA JA!

Necessitem que els tècnics-funcionaris del Servei Provincial de Costas de Castelló i els seus caps polítics de Madrid, igual que els nostres representants en les institucions de la Comunitat Valenciana, vetlen pels ciutadans, pel patrimoni i per la protecció de les nostres costes amb independència d’altres interessos, cas contrari el litoral de Nules està condemnant a la fatalitat.

Associació de Veïns Mare de Déu del Carme de Nules.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -9octubreGVA DiVal

Segueix-nos

12,988FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Tomatadepenjar GVAIndustria
- Publicitat -Castelló_Alternatives
- Publicitat -Borriana_SantBlai
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

7.166 ‘Bons de Viatge’ de Turisme de 600 euros, esgotats en 9 hores

Este bo implica un descompte del 70% per a viatjar per les tres províncies, i ha generat una llista d'espera de 2.280 sol·licituds.

Transició ecològica aposta per més mercats de venda directa i canvis en el banc de terres de Castelló

El regidor Fernando Navarro ha plantejat este dimecres al Consell Municipal Agrari i de Sostenibilitat les primeres propostes del Pla de Reactivació Agrària, amb mesures per a dinamitzar la producció i comercialització de proximitat de la ciutat i recuperar horts ara abandonats

13.000 persones han visitat ‘Escala a Castelló’ “amb total seguretat”

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha fet balanç junt el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, de la tercera edició d'este esdeveniment turístic al Grau de Castelló.

Sanitat confirma 251 nous casos de coronavirus a Alacant després que Puig demane el toc de queda

Hi han brots en Elda, Torrevieja, Elx, Algorfa, Orihuela, Benejúzar i Cox.

Castelló confirma 77 nous casos de coronavirus després que Marco demane el toc de queda

"Estarem al costat de qualsevol mesura que evite una sola mort o un sol contagi", assegura Amparo Marco
- Advertisement -

: Valencià