La matinada del pròxim diumenge, 28 d’octubre, es produirà el canvi d’hora

Els rellotges es retardaran una hora i a les 03.00 h marcaran les 02.00 h

La matinada del pròxim diumenge 28 d’octubre finalitza l’horari d’estiu que va començar el mes de març passat. La finalització es materialitza amb el retard dels rellotges una hora, de manera que a les 03.00 hores, tornaran a marcar les 02.00 hores. D’aquesta manera es dóna obligat compliment a la directiva europea 2000/84/CE que afecta, sense excepció, a tots els estats membres de la Unió Europea.

Les primeres disposicions sobre l’horari d’estiu es van adoptar a Europa en 1980 i des de l’any 2000, amb l’esmentada directiva, van quedar establides les regles que marquen el seu inici al març i la seua finalització a l’octubre.

Donat el debat que l’aplicació del canvi d’hora suscita entre amplis col·lectius socials, en els últims anys s’han realitzat diversos informes que han tingut en compte no solament aspectes relacionats amb el possible estalvi d’energia, sinó qüestions relacionades amb la necessitat d’harmonització d’horaris, la seguretat viària, les condicions de treball, les repercussions sobre la salut, etc.

Dits informes coincideixen a assenyalar que els beneficis del canvi d’hora són, en qualsevol cas, difusos.

La polèmica entorn del canvi d’hora ha portat a la Comissió Europea a llançar a escala europea una consulta pública que va romandre oberta des del 4 de juliol fins al 16 d’agost, que permetia als ciutadans emetre el seu vot a favor o en contra del canvi horari que es produeix cada any els mesos de març i octubre i opinar sobre les seues preferències de mantindre l’horari d’hivern o el d’estiu.

En els resultats, no vinculants, més del 80% dels ciutadans espanyols que van participar van valorar el canvi d’hora com una experiència negativa i s’adherien a l’opinió majoritària manifestada pels seus veïns europeus de mantindre l’horari d’estiu.

El passat 12 de setembre, la Comissió Europea va publicar una proposta de Directiva amb el propòsit d’eliminar les disposicions relatives al canvi horari d’estiu en tota Europa, argumentant la necessitat de mantindre un únic horari que harmonitze l’activitat en tota la Unió, i preservant el dret dels Estats membres a decidir sobre si apliquen l’horari d’estiu o d’hivern.

Aquesta proposta de Directiva marca com a data per a realitzar l’últim canvi a horari d’estiu i mantindre-ho en el temps l’1 abril de 2019. O bé el 27 d’octubre del mateix any, si els Estats membres decideixen quedar-se en horari d’hivern.
No obstant això, per a mantindre l’horari d’hivern s’exigirà, a més, una notificació abans del 27 d’abril de 2019.

Publicitat