Adeqüen la Canyada Real de Sant Joan i del Cordill del Prat per a ús ciclopeatonal

canyada

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori està executant les obres d’adequació de la Canyada Real de Sant Joan en el tram El Rebollar-Sant Joan i del Cordill del Prat per al seu ús com a via ciclopeatonal.

El director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, ha explicat que esta iniciativa, que compta amb un pressupost de 599.628,02 euros, s’emmarca “en la sèrie d’actuacions que està duent a terme la Conselleria amb l’objectiu de recuperar camins històrics i vies pecuàries”.

La principal finalitat de la conselleria, ha afegit Domingo, és “afavorir un model de mobilitat sostenible que impulse activitats d’oci i esbarjo en espais naturals que, des del respecte amb l’entorn i el medi ambient, milloren la qualitat de vida i l’economia de la zona, sobretot en les zones de l’interior de la Comunitat Valenciana”.

Segons ha indicat el director general, “la Comunitat compta amb una xarxa de vies pecuàries de més de 14.000 km, que són descrites en el Catalogue de Vies Pecuàries de la Comunitat Valenciana elaborada per la conselleria. Estes vies han esdevingut en un poderós actiu mediambiental i econòmic que afavoreix la implantació d’un turisme sostenible i la comunicació entre comarques integrant paisatge i comunicació”.

En este context, la Conselleria es planteja l’adequació per al seu ús com a via cicle per als vianants de dos trams pertanyents a les vies pecuàries la Canyada Real de Sant Joan i Cordill del Prado, tots dos localitzats en l’acabe municipal de Requena.

“Es tracta -ha explicat Domingo- de dues antigues rutes utilitzades per al trànsit de bestiar però, hagut que a nous models de ramaderia sedentària i l’abandó de la transhumància, han perdut el seu ús tradicional, convertint-se en camins i carreteres de tràfic motoritzat no agrari, fet que, degrada un entorn tan singular com este”.

La implantació de la via ciclopeatonal en la Canyada de Sant Joan i en el Cordill del Prado és una actuació que serà cofinançada per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons de Desenvolupament Regional de la Comunitat Valenciana (FEDER) 2014-2020.

Les obres es troben emplaçades íntegrament en l’acabe municipal de Requena i consistiran fonamentalment en la pavimentació dels trams en els quals no present les característiques suficients per a permetre la circulació de bicicletes i vianants amb comoditat i seguretat.

També s’ha previst la construcció d’àrees d’estacionament i esbarjo, les quals seran dotades de mobiliari i senyalització informativa del mateix estil que la de l’espai natural on estiguen emplaçades.

En diverses localitzacions al llarg del vial cicle per als vianants, es procedirà a la realització de tasques de manteniment silvícola de la vegetació existent i plantació forestal d’espècies arbòries i arbustives típiques de la zona com a pins carrascós, àlbers blancs, alzines i roure valencià. A més es preveu realitzar actuacions en un conjunt de camins que uneixen la Canyada Real de Sant Joan amb la població de Sant Joan i l’estació del Rebollar.

La Canyada Real de Sant Joan o la Canyada Real de la Manxa recorre la província de València d’Oest a Est. Accedeix a la Comunitat Valenciana per Venta del Moro, després de travessar el riu Cabriel pel pont de Vadocañas.

Publicitat