jueves, 18 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

Cáritas Castellón duplica les atencions en els mesos de pandèmia i arriba als 8.478 usuaris

Del 14 de març al 30 de maig s'han atés al mateix número de persones que en mig any i a més amb necessitats urgents de demanda d'aliments per la pèrdua d'ingressos en quedar-se sense feines precàries.

En els dos mesos i mig més forts de la Covid-19, Cáritas- Castellón ha atés pràcticament a les mateixes persones que durant mig any del 2019. En total han estat 9248 persones entre tots els serveis que, a més necessitaven ajuda urgent per demanda d’aliments. Amb la novetat que més de la tercera part, el 35%, han sigut nous usuaris.

Així ho ha explicat Cáritas Diocesana Segorbe -Castelló en la presentació de la seua memòria anual 2019 on s’ha vist obligada a incloure un apartat especial per les conseqüències de la pandèmia.

Entre les demandes d’estes persones ateses destaca que 9 de cada 10 persones venien per demanar menjar. És a dir, que necessitaven ajuda de caràcter urgent. A més, respecte als nous usuaris es tractava majoritàriament de persones que es trobaven exercint treballs precaris o sense contractes que van haver de deixar durant el confinament i per tant perdent la font d’ingressos de la unitat familiar.

A banda de les ajudes per a alimentació tramitades i els recursos oferits, en estos dos mesos i mig s’han servit també 7.679 menjars preparats per a emportar-se.

En este apartat, cal dir que el responsable de Cáritas Castellón Juan Manuel Aragonés ha destacat que en el cas de persones majors soles “s’ha de recordar que amb l’ampliació del servei de ‘menjar a casa’ de l‘ajuntament de Castelló a través de la Regidoria de Benestar Social, s’han cobert les necessitats d’este tipus d’usuaris”.

CREIX EL VOLUNTARIAT

D’altra banda, Cáritas Castellón també ha destacat que durant el període de la pandèmia més de 90 persones han contactat amb l’entitat diocesana per ser voluntaris. Un fet que el president hi ha agraït públicament i del que ha remarcat el fet que “unes 15 o 20 persones eren joves que a més han estat en primeria línia d’atenció als usuaris sobretot en tasques d’organització i logística de moltes de les donacions que hem rebut tant d’empreses com de particulars”.

L’ALBERG ‘PROVISIONAL’ DEL CASTALIA

Pel que fa a les persones sense llar, s’ha recordat que durant el confinament l’ajuntament de Castelló va obrir de forma provisiional les les instal.lacions del poliesportiu Castàlia perquè es poguera acollir allí als qui no tenien habitatge i que Cáritas va estar l’encarregada de la seua gestió.

Durant este període es va habilitar l’espai perquè estos usuaris pogueren seguir les mesures dictades de l’estat d’alarma amb un sostre digne i es va proporcionar menjar, entre unes 70 i 80 racions diàries, pels 45 usuaris que va arribar a acollir. Ara, però, el dia 21 de juny, l’ajuntament ja ha anunciat que tancarà este alberg ‘provisional‘ i Cáritas es planteja ara com reubicar estes aproximadament 30 persones que queden pendents.

Al respecte, Aragonés ha reincidit en la demanda de que és necessària l’acceleració administrativa i legal en el tema de la documentació, clau per molts d’estos usuaris i que tot i que des de l’administració local ja es van platejar mesures per agilitzar els empadronaments i per tant l’accés a alguns dels serveis o ajudes, sembla que esta opció no sempre cobreix la demanda d’alguns usuaris que difícilment podran eixir de la marginalitat de la seua situació.

17% MÉS D’USUARIS AL 2019

Quant a les dades de la memòria anual del 2019 destaca el creixement en un 17% dels usuaris respecte a l’any anterior. Açò significa un augment notable de les persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social que acudeixen a Cáritas Diocesana.

En este punt, destaque també l’increment de persones vingudes de països d’Amèrica del Sud durant 2018 i 2019 i que hi han hagut de recórrer a este recurs. “En especial hem notat un increment en persones de  Veneçuela, Colòmbia y Hondures”, ha destacat el responsable de l’entitat a Castelló.

A més, la memòria assenyala que “la pobresa i la vulnerabilitat continuen creixent” i que este risc d’exclusió “s’hereta de pares a fills”. I Això, sense contar que l’escletxa entre rics i pobres augmenta i resulta més difícil l’eixida de les famílies “de l’espai d’exclusió a l’espai d’integració”.

Últimas noticias

Contenido relacionado