Carmelina Sánchez-Cutillas es converteix en l’Escriptora de l’Any 2020 per L’AVL

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha decidit dedicar a Carmelina Sánchez-Cutillas la figura de l'Escriptor de l'Any 2020, convertint-la en la segona dona en rebre este tipus d'homenatge.

Carmelina Sánchez-Cutillas escriptora de l'any
Fotografia: Wikipèdia.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) dedica a Carmelina Sánchez-Cutillas (Madrid, 1927-València, 2019) la figura de l’Escriptor de l’Any 2020. L’escriptora adoptiva d’Alacant es converteix així en la segona dona en rebre este homenatge. L’última dona abans fou Isabel de Villena en 2016 i al 2017. L’homenatge es deu a la implacable trajectòria professional de Sánchez-Cutillas en l’àmbit de l’escriptura, la investigació i el desenvolupament intel·lectual, però sobre tot, per la seua aportació a la llengua valenciana.

L’any de l’escriptora comportarà una sèrie d’actes entre Altea, on l’autora de Matèria de Bretanya era filla adoptiva, i València, que configuraran més d’una vintena d’actes. El primer d’ells serà l’acte inaugural a la Casa de la Cultura d’Altea el pròxim dijous 23 que comptarà amb les intervencions del president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, la presidenta de la Comissió de l’Escriptora de l’Any, Maribel Guardiola, i Luis del Romero, fill de la poetessa.

PublicitatAVL

L’acte inaugural serà un espectacle que mesclarà una projecció amb música, imatges i textos, així com la lectura-dramatització en directe d’una selecció dels seus poemes, com ha explicat el president Ramon Ferrer este matí en el Monestir de Sant Miquel dels reis, seu de l’AVL.

Cinc comissaris per als esdeveniments

La comissió encarregada de dissenyar i gestionar les activitats de L’Escriptora de l’Any està formada per tres personalitats acadèmiques y per dues externes. M. Isabel Guardiola, com a presidenta; Verònica Cantó com a secretària; Inmaculada Cerdà i Tudi Torró com a vocals; són els representats acadèmics. Per la part externa, M. Àngels Francés i Joan Borja són professors a la Universitat d’Alacant.

Més d’una vintena de propostes ideades

Maribel Guardiola, ha donat a conéixer les més de vint propostes previstes. Una de les primeres será la inauguració dos exposicions: una fixa que s’instal·larà en el Centre del Carme entre abril i maig; i una altra d’itinerant que circularà arreu del territori amb el nom Des de les fronteres del silenci.

Hi haurà també dos jornades acadèmiques: una a final de maig a València, centrada en les figures femenines i el context en què va escriure; i una altra dedicada a la figura i l’obra de Carmelina, que tindrà lloc a Altea en el mes de noviembre, que servirá per a clausurar l’Any Carmelina.

En l’apartat de publicacions s’editarà l’obra poètica, inclosa la inèdita, part de la narrativa i l’obra d’investigació. Igualment, com sol ser habitual en l’Escriptor de l’Any, hi haurà també un còmic que compta en la dibuixant Esperanza Martínez, una proposta didàctica adreçada a l’alumnat de Batxillerat.

Carmelina Sánchez-Cutillas escriptora de l'any

L’objectiu més ambiciós serà la creació del Centre d’Interpretació Carmelina Sánchez-Cutillas que s’ubicarà a Altea. El projecte ja compta amb el compromís de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per a transformar l’antic edifici de Villa Gadea en la casa de la memòria de l’escriptora.

El Col·legi de Bibliotecaris s’ha adherit a l’Any Carmelina Sánchez-Cutillas amb la creació de clubs de lectura en biblioteques, una trobada de viquipedistes a València o una vikitakes a Altea. Els mitjans també s’han sumar a l’Any. Per exemple, À Punt ha projectarà un documental en els propers mesos.

Reconeixement a Carmelina Sánchez-Cutillas

Carmelina Sánchez-Cutillas va pertanyer a la generació literària dels cinquanta, juntament amb escrpitors tant importants com Vicent Andrés Estellés o Joan Fuster. Per això es important que les institucions li donen el reconeixement que es mereix.

De les moltíssimes característiques que destaquen de Carmelina, destaca la seua sensibilitat i àmplia formació cultural que va extendre les seues inquietuds intel·lectuals al terreny de la creació literària com a poetessa i novel·lista.

Rovira