Mor l’exministra de Cultura Carmen Alborch

La que fos titular de Cultura en l'última legislatura de Felipe González ha mort aquest dimecres als 70 anys després d'una llarga malaltia

L’exministra socialista de Cultura Carmen Alborch ha mort aquest dimecres a València als 70 anys després d’una llarga malaltia, segons han confirmat fonts del PSOE.

Alborch, que ha mort al seu domicili, va anar també diputada al Congrés, regidor a l’Ajuntament de València i directora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), així com escriptora.

Va entrar en política en 1987, quan a punt d’anar-se a Nova York per estudiar propietat intel·lectual, li va cridar el llavors conseller de Cultura de la Generalitat Valenciana, Ciprià Císcar, per oferir-li la direcció general de Cultura, i va decidir canviar el deganat de la Facultat de Dret per la Conselleria.

Poc després va passar a dirigir l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), on va recolzar les avantguardes i que va deixar en 1993 per ser la primera ministra de Cultura de la democràcia en l’Executiu de Felipe González en qualitat d’independent, doncs no es va afiliar al PSOE fins a l’any 2000. D’aquesta etapa, en la qual va haver-hi els qui la van qualificar de ‘ministra pop o ministra Almodóvar’, recordava els murmuris que es van despertar quan va arribar al Congrés dels Diputats amb la seua cabellera vermellosa, un tret que sempre l’acompanyaria, igual que el seu ampli somriure.

En el seu currículum figuren nombroses distincions per la seua lluita per la igualtat entre dones i homes, com a Premi de Dones Progressistes, Premi Meridiana de la Junta d’Andalusia, Premi Rosa Manzano 2007 o Premi de Gabriela Sánchez Aranda 2009. És sòcia d’honor de l’Associació Clàssiques i Modernes i de l’Associació de dones investigadores i tecnòlogues (AMIT). A més, ha rebut també el Premi Generant Art 2015 concedit per l’Associació Generant Art de dones artistes.

De fet, la també escriptora, nascuda a Castelló de Rugat (València) el 31 d’octubre de 1947, va publicar diversos títols com de títols com ‘Solas, gozos y sombras de una manera de vivir’ (1999); ‘Malas, rivalidad y complicidad entre mujeres’ (2002); ‘Libres, ciudadanas del mundo’ (2004), ‘La ciudad y la vida’ (2009) y ‘Los placeres de la edad’ (2014).

L’última aparició pública d’Alborch va ser fa amb prou feines dues setmanes, en el dia de la Comunitat Valenciana, el 9 d’octubre, data en la qual es va citar amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, en rebre l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana. Un acte en el qual l’exministra socialista va reivindicar que el feminisme hauria de ser declarat patrimoni immaterial de la humanitat i va confessar quin seria la seua motivació vital “fins a l’últim sospir i fins a l’últim dia”: lluitar per fer un món millor.

Publicitat