La casa Pepe Escamilla, una joia cultural de Benaguasil que amaga ceràmica i història

És possible visitar la col·lecció més important de la ceràmica valenciana medieval que es coneix gràcies a la passió d'un veí de la localitat

Un enamorat de la ceràmica. Així era Pepe Escamilla, un veí de Benaguasil que va convertir en passió la seua afició cap a este art. Al llarg de la seua vida, va recaptar una gran col·lecció, catalogada com la recopilació més important de la ceràmica valenciana medieval que es coneix. Una de les seues il·lusions era que esta col·lecció es quedara a Benaguasil i fóra gaudida allí per veïns i visitants, i això hui dia ja és una realitat.

Al carrer Cristians núm. 3 de la localitat es troba la casa que Escamilla va comprar per a poder guardar les peces de ceràmica i les diferents antiguitats que anava adquirint. Divendres passat 15 de febrer, les portes d’este immoble es van obrir per a presentar-li al públic la col·lecció privada d’este benaguasiler, ja que la família va cedir gratuïtament a l’ajuntament esta casa perquè puga ser visitada. Des d’aquell dia, és possible endinsar-se en este museu mitjançant les visites guiades organitzades els dimarts, dijous i dissabtes. Ara es pot acostar a la població l’essència de Benaguasil gràcies a este lloc, el qual té una gran rellevància cultural destacada en l’àmbit local i, fins i tot, en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.

Pepe Escamilla es dedicava professionalment a la banca com a director de bancs, però sentia interés i admiració cap a la ceràmica. Va recórrer nombrosos antiquaris i enderrocaments en cerca de peces per a col·leccionar, consultant a un arqueòleg per a corroborar la seua autenticitat. Per això, dins d’esta casa convertida en galeria d’art, es pot trobar ceràmica de finals del segle XVII fins al segle XX, on abunden les sanefes, els plats i els sants.

A més de ceràmica, esta casa guarda forja, orfebreria i, fins i tot, pedra de calçada romana, i té també múltiples mostres del típic taulell valencià denominat ‘socarrat’, una placa de fang cuit esmaltat en blanc i decorat generalment en tons vermellosos o amarronats i negrosos, destinat a col·locar-se entre bigues, en sostres i ràfecs d’edificis.

En entrar a la casa, s’observa un gran saló amb ximenera i diverses parets decorades amb plats fets amb ceràmica de Manises i Paterna, així com una altra habitació plena de mobles i vitrines que exposen multitud d’antiguitats. A més, este lloc també té un pati i una andana, la qual guarda, a més d’una sorprenent quantitat de peces decorades, una col·lecció de llibres que tracten sobre la història de la ceràmica i la literatura valenciana.

Esta col·lecció no solament destaca per tractar-se d’una àmplia mostra de peces de diferents èpoques, sinó també per la ubicació de l’immoble que les conté, ja que el municipi es troba enclavat en l’àrea d’influència del que va constituir un important nucli artesanal i, posteriorment, industrial en l’àrea de Paterna i Manises.

Així és la casa Pepe Escamilla, una autèntica joia cultural i artística que pretén difondre el patrimoni local, traure a la llum estes peces de col·lecció privada per a continuar la labor de preservació que el seu propietari va exercir i recuperar per als habitants del municipi la memòria del que va ser la indústria del taulell valencià.

 

Publicitat