Casado qualifica el discurs de Sánchez d'”anticlericalisme” i “guerracivilista”

Pablo Casado: "La investidura que se celebra hui és "quasi clandestina, humiliant" i el Govern que es formarà és "un Govern de malson" i un "Govern Frankenstein", este Govern serà el seu epitafi polític".

El líder de l’oposició, Pablo Casado, ha realitzat la seua intervenció en el debat d’investidura mitjançant la lectura d’un discurs escrit, cosa estranya en ell que sempre s’ha caracteritzat per les seues intervencions de paraula. El discurs, acalorat i amb un to més agressiu que ens recorda al Casat de fa dues eleccions, s’ha centrat en l’assumpte territorial i els socis de govern, ignorant totalment els plans de govern exposats per Sánchez.

“Vosté dorm bé? Vosté ha dormit bé esta nit? Ha aconseguit agafar el son després de l’espectacle vergonyós que van donar els seus socis d’investidura?”. Començava així el discurs al·ludint al candidat, per al qual afegia “Sembla que a vosté li interessa el gènere de l’oníric, i ens porta un Govern de malson. Sobretot, per a tots els espanyols que viuen a Catalunya. Però no succeirà el que somia, sinó el que tem. I este Govern serà el seu epitafi polític”.

Casado mostrava una actitud dura i taxativa referent a Catalunya, amb una proposta ambivalent, perquè si bé amenaçava a Sánchez d’estar disposat a prendre represàlies legals contra ell tractant que siga condemnat per prevaricació, també li ofereix els seus senadors per a activar de nou el 155 “Vosté va jurar, senyor Sánchez, fer complir la legislació en vigor. Permetrà tindre a un president autonòmic en oberta rebel·lia contra l’Estat? Si Torra no cessa del seu càrrec en les pròximes hores, vosté hauria d’iniciar el requeriment de compliment de les seues obligacions constitucionals, i si no les acata, hauria d’activar immediatament l’article 155. I sí, per a això comptarà amb els senadors del PP, passe el que passe en la sessió d’investidura”.

El líder del PP també ha tret a coalició anteriors declaracions del candidat a president, recordant-li les seues pròpies paraules Li diré una frase que igual li sona: No podem permetre que la governabilitat d’Espanya descanse en els partits separatistes […] I esta li agradarà: ‘Els espanyols es mereixen un Govern que no els mentisca’. Esta la deia el senyor Rubalcaba, així que aplique’s el conte, senyor Sánchez””. Amb tot això, Casado ha qualificat al candidat socialista de “president fake.

“La investidura que se celebra hui és “quasi clandestina, humiliant” i el Govern que es formarà és “un Govern de malson” i un “Govern Frankenstein”. Este Govern serà el seu epitafi polític”. Amb estes paraules s’ha referit Casat al govern en coalició que pretén formar Sánchez amb Unides Podem mitjançant l’abstenció d’ERC i Bildu, acusant Sánchez d’haver buscat intencionadament este govern sense plantejar-se alternatives, “Vosté sap que tenia alternativa, sense dependre dels separatistes ni del centredreta. Vosté podia governar en solitari amb el suport extern del PP amb nou pactes d’Estat que hagueren portat una legislatura reeixida”. Qualificant-ho de ser “un Govern contra l’Estat” format, segons Casado, “Amb comunistes, assessors de dictadors bananers“.


Responia al líder del Partit Popular Pedro Sánchez, “Moltes gràcies, senyor Casat, per la moderació en la seua intervenció. Va acabar l’any 2019 i amb ell el suposat viatge a la moderació del senyor Casat. Toca afaitar-se la barba de nou. Fixe’s que jo he escoltat la seua intervenció amb molta atenció. És que porten vostés repetint 15 mesos la fi d’Espanya i la fi del món, i permeten-me llavors que prepare les intervencions, clar que la porte escrita”. Davant les paraules de Sánchez, interrompia la tribuna del PP que era cridada a l’ordre.

En conseqüència a la duresa de Casado, la ironia era el mètode elegit pel candidat a la presidència “Se li ha oblidat a vosté, senyor Casat, que el PSOE va guanyar les eleccions, i les va perdre el PP. Es faria un favor si comença a assumir-lo, si puja a esta tribuna i diu: ‘Hola, soc Pablo Casado i he perdut cinc eleccions en un any’. Li ho dic amb el màxim respecte, perquè llavors començaria a entendre-ho. Vosté no s’ha conformat a bloquejar la formació de Govern, quan ha vist que els vots no li bastaven, vostés i la ultradreta han usat tots els ardits jurídics i extrajurídiques per a tractar de boicotejar la formació del Govern”. Atacava així Sánchez esgrimint resultats electorals, “Per a saber guanyar abans cal saber perdre” acabava de sentenciar Sánchez no sense deixar passar que Casat és el primer líder polític que perd cinc eleccions en un any. “A vosté els espanyols li han dit cinc vegades en menys d’un any que no. I segueix sense entendre el missatge. Ací no es trencarà Espanya, no es trencarà la Constitució, es trencarà el bloqueig al Govern que democràticament van votar els espanyols el passat 10 de novembre”.

Mantenint el to, Sánchez ha continuat la seua resposta a Casado “La seua proposta és no a tot, impedir que es forme Govern. Anem al moll de la qüestió, que és l’important: per què no volen que es forme Govern?”. I seguint l’exemple de Casado, ha respost al líder del PP amb paraules del passat: “Cadascun té els seus motius, però hi ha una resposta que defineix l’actitud de tots, des de Vox a la CUP, des del PP a JxCat, tots pensen que quant pitjor, millor”.

Un dels moments més tibants de la rèplica ha sigut l’esment al ja dissolt grup terrorista ETA “Vostés parlen sense parar d’ETA, i del terrorisme, i no vull utilitzar cap mena de qualificatiu perquè m’excediria en les apreciacions. Vostés demanen el suport per a negociar i acabar amb ETA quan estan en el Govern, però quan no estan s’acaba el suport, i diuen coses com que Zapatero i Rubalcaba traeixen als morts, quan van ser ells els que van acabar amb ETA”, responia així Sánchez a Casado. “Vostés bloquegen totes les possibilitats de formar Govern i diuen que són preferibles altres eleccions. El senyor Casat està a tres milions de vots del pitjor Rajoy, així que després de cinc eleccions perdudes en un any, quantes necessita?”.

Seguint el discurs d’acusacions de Casado referent als socis de govern, Sánchez ha assenyalat que “hi ha un PNV bo per a la dreta, que és el que recolza al PP, i hi ha un PNV dolent, que és el que recolza al PSOE. I així arribem al ridícul de dir que cedir les competències de trànsit a Navarra és el súmmum, quan van ser unes competències pactades fa 20 anys pel president Aznar. Governar amb Bildu és atroç, però només si ho fa el PSOE. Si ho fa el PP, no”.

“Li convide al fet que comence per acceptar la voluntat dels espanyols, que gire l’esquena a la ultradreta, al fet que desfaça aqueix front de bloqueig i accepte la diversitat d’Espanya i que la recentralització no resol res. I que el mercat no resol tot. En definitiva, que Espanya vol avançar i que per a bloquejar ja està la ultradreta, que en extremisme li guanya a vostés de llarg”. Amb estes paraules, acabava Sánchez la seua resposta a Casado.CatalanSpanish