Castelló aconsegueix 14,8 milions d’euros de fons europeus per a renovar l’enllumenat públic

Amparo Marco destaca que el projecte, finançat al 50% entre Feder i l'Ajuntament, reduirà a la meitat el consum energètic urbà actual

Castelló serà una ciutat més sostenible. El Ministeri per a la Transició Ecològica ha donat el vistiplau a un nou projecte d’eficiència energètica cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per a renovar les instal·lacions d’enllumenat, il·luminació i senyalització exterior de la ciutat. Aquesta iniciativa compta amb un pressupost de 14,8 milions d’euros, finançat al 50% pel consistori i FEDER.

“Amb aquesta actuació preveiem reduir la factura energètica urbana en més d’un milió d’euros, és a dir, reduirem a la meitat el consum actual”, ha expressat l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, la qual ha subratllat que en aquest nou mandat s’ampliarà el pla de mesures d’estalvi i eficiència energètica urbana. En concret, en aquest projecte s’inclourà la tecnologia LED i sistemes de reducció de flux nocturn en les hores de menys trànsit de vianants. Així doncs, s’actuarà sobre un 87,39% de les instal·lacions d’enllumenat públic del terme municipal segons inventari.

En aquest sentit, el Ministeri per a la Transició Ecològica, a través de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) ha comunicat a l’Ajuntament de Castelló que el projecte presentat i titulat “Eficiència Energètica en les instal·lacions d’enllumenat públic de Castelló mitjançant actualització a Tecnologia LED de les lluminàries”, es troba dins de la disponibilitat pressupostària FEDER i per tant, després de la finalització de les tramitacions administratives pertinents, comptarà amb el finançament europeu del programa de projectes singulars a entitats locals que afavorisquen el pas a una economia baixa en carboni.

L’actuació a la qual opta la capital de la Plana, la sol·licitud de la qual ha coordinat l’Oficina de Planificació Econòmica, s’inclou en la convocatòria de subvencions a projectes singulars d’entitats locals que afavorisquen el pas a una economia baixa en carboni en el marc del Programa Operatiu FEDER de Creixement Sostenible 2014-2020 del Ministeri de Transició Ecològica.

Projecte complementat per la EDUSI

L’import d’aquest projecte es complementa amb l’operació de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) de substitució de lluminàries d’enllumenat públic exterior aprovada recentment per l’Ajuntament amb 971.000 euros d’inversió en la Ronda Est, Ronda Sud, el tram de la Ronda Nord i Ronda Oest, avinguda Germans Bou i Pintor Oliet.

En total, amb tots dos projectes s’actuarà sobre 25.970 punts de llum que, segons l’últim inventari municipal, correspon a un 92,16% de tot l’enllumenat públic de la ciutat.

ValenciàEspañol