Castelló recaptarà els consums anòmals de l’aigua potable per a localitzar els habitatges buits

El recàrrec afectarà pisos de grans propietaris que porten almenys un any sense ocupar, que hauran de pagar un 50% més d'IBI.

Les Regidories de Transició Ecològica i Habitatge de l’Ajuntament de Castelló recaptarà informació a l’empresa concessionària de la gestió integral de l’aigua de la ciutat dels consums anòmals d’aigua potable per a saber quins són els habitatges buits de grans propietaris que hauran de pagar un 50% més de l’Ibi, segons recullen les ordenances municipals de 2021.

“Hem aprovat una ordenança fiscal que contempla un recàrrec d’un 50% de l’IBI en habitatges buits de grans propietaris (amb més de 10 possessions) que porten almenys un any sense ocupar per frenar les pràctiques especulatives. Un dels mecanismes més fiables que tenim al costat del padró municipal per a saber quins són els habitatges deshabitats és a través dels consums mínims d’aigua. Esta setmana hem mantingut una reunió amb representants de l’empresa Facsa en la que hem abordat com rebre esta informació”, explica el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

Des de les Regidories d’Habitatge i Transició Ecològica s’ha traslladat a Facsa el propòsit de sol·licitar periòdicament la informació de consums anòmals en habitatges, amb l’objectiu d’anar tenint un registre periòdic de l’estat del parc immobiliari buit de grans propietaris i aplicar així la política de sancions corresponents. Serveis tècnics de l’empresa i de l’Ajuntament, junt amb els departaments jurídics respectius, treballaran en esta línia per a l’any vinent. El padró i els consums anòmals de l’aigua potable és la metodologia que arreplega per recollir l´informació d’habitatges buits el decret llei d’habitatge i lloguer del Govern i la Llei de Funció Social de l’Habitatge de la Generalitat que possibiliten als ajuntaments el recàrrec d’un 50 % de l’IBI en habitatges de grans tenidors.

“Tenim segons el Pla Estratègic d’Habitatge 13.000 habitatges buits mentre hi ha una necessitat de 4.260 habitatges socials. No podem consentir les pràctiques especulatives que practiquen fons voltor i societats d’inversió retenint pisos per a incrementar el preu del lloguer a costa del dret constitucional de l’habitatge”, afig la regidora d’Habitatge, María Jesús Garrido.

ValenciàEspañol