La Bohemia, una experiència única que et transporta a un món cultural sense precedents

Des de la seua inauguració en 2016, han passat per allí més de 100.000 visitants.

859
Joan Calabuig

La Bohemia s’ha convertit en un espai imprescindible de reunió per al coneixement i la promoció dels esdeveniments culturals més importants i actuals del moment.
Aquest lloc sense precedents en la província es troba a Castelló i el seu fundador Manuel Vives, exposa com va nàixer aquest projecte imprescindible “tota la meua vida he sigut un fanàtic de la cultura i un admirador de l’art contemporani, especialment, la figura d’Andy Warhol. El meu somni era crear una Factory a Castelló, com el llegendari estudi que va convertir a Nova York en el centre de l’univers cultural mundial. Una nau industrial en la qual et podies trobar a Warhol pintant, a Bob Dylan recitant al costat dels poetes beats recitant, a Lou Reed assajant amb la Velvet Underground...un contenidor cultural en el qual mai sabies el que et podies trobar”. A més, emfatitza que “aquest era l’esperit i el repte portar-ho a una ciutat com Castelló”

“El meu somni era crear una Factory a Castelló, com el llegendari estudi que va convertir a Nova York en el centre de l’univers cultural mundial”

I quan la gent li deia, Quina bogeria, un espai així a Castelló, això no és Nova York!, no es va rendir i tot va començar a prendre forma quan va aparéixer, situada en el número 14 del carrer de Siscar, “la nau de 1950 que és la nostra seu va ser com un senyal. És el moment de crear una bohèmia cultural, un espai físic però amb un recorregut que va molt més enllà. La punta de llança d’una nova generació de creadors culturals”.
La Bohèmia ha aconseguit convertir-se en una fita, ja que des de la seua inauguració en 2016, han passat per allí més de 100.000 visitants.

El seu creador explica que “som un centre cultural privat que ocupa una nau de 700 m² en el centre de Castelló. L’art contemporani és el nostre fil conductor, amb 10 artistes residents en el nostre espai i desenes d’exposicions al llarg de l’any”.
Així mateix, complementen aquesta aposta artística amb “tota classe d’activitats culturals: conferències, presentacions de llibres, xarrades, concerts o recitals de poesia principalment. Sempre amb entrada lliure i obert a tota la ciutadania, creiem que és un vertader servei a la comunitat”. Manuel ha puntualitzat que “siguem un centre privat, és simplement perquè quede clar que no és finançat o coordinat per cap administració pública”.

 

La Bohemia
Actualitat Valenciana

Per La Bohemia han passat personatges coneguts de tot tipus, des de polítics, fins a pintors, escriptors, una llista infinita de personatges en els seus dos anys de vida, però a qui destacaria el seu fundador, “em quede amb una mica de tots. La proximitat de Pedro Sánchez en un moment molt delicat per a ell i el partit socialista, l’amabilitat i educació de Paco Marhuenda, el compromís amb el periodisme de Jesús Cintora, la saviesa temperada de Fernando G.Delgado, el geni literari de Juan Madrid o el somriure eternament adolescent de Karina. Cadascun ha aportat el millor de si mateix al nostre espai i li l’agraïsc. Crec que en la pluralitat d’idees és molt important i la varietat de convidats en La Bohèmia ho demostra. Això quant als més coneguts, hi ha centenars d’artistes, escriptors, poetes, actors o músics que no són tan famosos, però que han deixat la seua petjada en el nostre espai”.

“Que siguem un centre privat, és simplement perquè quede clar que no és finançat o coordinat per cap administració pública”

La Bohemia
Actualitat Valenciana

I a qui li agradaria rebre en l’espai cultural? la llista és infinita i pot ocupar diverses entrevistes, apunta mentre riu. “Antonio López, Alaska, Joaquín Sabina, Almodóvar, Luis García Montero, La casa Blava, Serrat, Iker JimenezLuis Eduardo Aute…i així podria estar diverses hores. M’haguera encantat portar al mestre Forges, a qui admire profundament. Però l’important són els que han passat, i no em referisc als visitants més mediàtics, sinó als ciutadans anònims que han robat temps al sofà o la consola per a apostar per la cultura. Els uns no existirien mai sense els altres”.

Per a finalitzar, el seu creador vol animar a la gent a visitar La Bohemia perquè, “vivim en un món globalitzat i en el qual estem permanentment connectats a les xarxes socials. Això és bo, però hi ha alguna cosa que les tecnologies no poden substituir: les experiències vitals. Pots entrar en internet i navegar pel Museu del Prat en 3D o en el Louvre, però mai serà ni se semblarà a la realitat de caminar pels seus corredors. El mateix veure a un grup en directe en YouTube a estar en un concert en viu. En La Bohèmia brindem una experiència sensorial als nostres visitants. Amb cada llibre que es presenta, amb cada exposició nova, amb cada concert. Només ocorre ací i ara, és únic, i hem de donar suport a la cultura perquè ens brinda sempre instants únics. Aquesta és la nostra filosofia, que tota la gent que entre per les nostres portes, visca alguna cosa única, la màgia de la cultura”.

“En La Bohèmia brindem una experiència sensorial als nostres visitants”

Ara només queda prendre una decisió, ens animem a endinsar-nos en una forma diferent de viure la cultura en la província de Castelló?