24.9 C
Valencia

Castelló canalitza des de 2018 els primers 36 milions d’euros de segell europeu per a apoderar el seu model urbà

L'alcaldessa destaca que la cooperació amb Europa és una palanca de canvi per al desenvolupament local innovador i sostenible.

- Publicitat -AVL

Fa dos anys i mig Castelló va començar a plasmar en fets l’estreta col·laboració amb Europa gestada des de 2015 per a atraure fins a la capital de la Plana inversions comunitàries amb calat social i innovador i capaços de revolucionar el seu model urbà. Inversions fins a la data inexistents en la capital la Plana i que en l’actualitat sumen 36,3 milions d’euros disposats a deixar petjada, en un horitzó pròxim, tant a la ciutat com en el dia a dia dels qui l’habiten.

L’Estratègia de Desenvolupament Sostenible i Integrat EDUSI Transforma Castelló va tirar a rodar en 2018, i amb ella la ciutat va obrir un fil directe amb Brussel·les que no ha deixat de consolidar-se. EDUSI, amb els seus 20,2 milions d’euros cofinançats per l’Ajuntament i els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) suposa la major injecció d’inversió comunitària a Castelló. L’Estratègia, amb una dotzena d’operacions previstes, va obrir el camí cap a nous projectes amb segell europeu a punt també de plasmar-se en realitats palpables: la remodelació del Camí la Ratlla (1,3 milions) i la imminent renovació de l’enllumenat públic per tecnologia LED (14,8 milions), tots dos cofinançats també per FEDER.

“Volem un futur on el benestar, les oportunitats, la sostenibilitat i la inclusió social siguen les que marquen el guió de la nostra història, i aqueix futur estem dissenyant-lo al costat d’Europa. La simbiosi entre la política local i la comunitària funciona, està donant els seus fruits i es fa més necessària que mai”, explica l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco. Articular tot l’engranatge per a canalitzar este muntant inversor cap a la ciutat no ha sigut fàcil, recorda. “La gestió de fons europeus és complexa en l’àmbit d’Administració i té moltes peculiaritats que requereixen lideratge des del pla polític i d’un equip de professionals especialitzats en esta labor, dos qüestions que Castelló ha sabut cobrir”, afirma Marco.

Prova d’això és que més del 25% del global d’inversions procedents de la Unió Europea que ha aconseguit atraure Castelló es tradueixen ja en operacions en marxa: un total de sis projectes, per import de 9,2 milions d’euros. Totes elles corresponen a EDUSI i han sigut executades en els seus primers dos anys i mig de marxa.

En este marge de temps la ciutat disposa ja de 17 plataformes d’autobús més segures i accessibles (290.000 euros); de 5 nous quilòmetres de carril bici (814.000 euros) i d’un nou pont sobre el riu Sec per a unir el Raval Universitari i l’avinguda l’Alcora (1,5 milions). També suma una flota municipal de vehicles de baixes emissions (608.000 euros); un nou corredor verd de 3,8 quilòmetres amb via per a ciclistes i vianants en el remodelat Camí La Plana (4,5 milions) i ha posat en marxa l’innovador parc de la Panderola al Grau (1.476.000 euros).

A 31 de desembre de 2019 Castelló superava la segona fita FEDER del Ministeri d’Hisenda, que fixava que el 30% del pressupost EDUSI havia d’estar executat al tancament del citat exercici. La capital sobrepassava este percentatge amb el 32% i se situava entre les ciutats espanyoles amb millor gestió de fons europeus.

En els últims dos mesos l’Ajuntament ha aprovat els expedients de contractació per a ampliar la xarxa ciclista urbana en l’avinguda Castell Vell i Pascual Asensio (600.000 euros) i ha donat llum verda a una de les operacions de major envergadura de l’Estratègia: la rehabilitació integral de l’actual Casa de la Cultura del carrer Antonio Maura per a transformar-la en un Centre d’Envelliment Actiu i Saludable. El projecte suposarà una inversió de 4,5 milions d’euros i pretén “situar a les persones majors en l’eix de les polítiques del benestar, els serveis i l’urbanisme”, recorda Marco.

També avancen amb pas ferm les últimes operacions avalades per FEDER. A meitat del passat mes de juliol la Unió Europea va aprovar el projecte per a remodelar al costat de l’Ajuntament (amb un cofinançament del 50%) el Camí La Ratlla i transformar-lo en un bulevard més segur amb carrils bici i espai per a vianants. L’operació suposarà una inversió de 1,3 milions d’euros. A més, a la fi de 2019 Castelló sumava “una altra injecció directa de fons europeus de 7,4 milions per a un projecte valorat en 14,8 milions que renovarà amb tecnologia LED l’enllumenat públic i que ens permetrà aconseguir un estalvi energètic del 50% com a mínim sobre el consum d’energia elèctrica actual”, explica Marco.

“Els fons europeus són una importantíssima palanca de canvi per al desenvolupament local sostenible. A Castelló gràcies al finançament europeu hem pogut impulsar projectes que no s’hagueren pogut dur a terme d’una altra manera”, assevera l’alcaldessa.

A més d’estes inversions, la bona sintonia de Castelló amb Europa es plasma en la recent selecció de la capital com a integrant de la Xarxa de Ciutats Europees de la Innovació (ICC), clau en el disseny de la futura Agenda Urbana “de la qual serem referent en tota Espanya, i que posiciona a Castelló per a l’obtenció de noves inversions europees en les pròximes convocatòries de fons comunitaris”, ha indicat Marco. La capital de la Plana ha sigut guardonada també per la Comissió Europea com a segona millor ciutat accessible d’Europa en 2019.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -GVA_CEICE

Segueix-nos

12,789FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DiVal
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -onda
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Turisme programa noves visites guiades i teatralitzades per als últims mesos de 2020

L'oferta d'activitats impulsades per a reconéixer Castelló es prolonga després d'un estiu en el qual ha dinamitzat la ciutat

Un accident de cotxe a Corbera deixa 3 ferits, dos d’ells menors

Les tres persones han sigut tralladades a l'Hospital de la Ribera i a la Fe de València.

María José Lloria serà la comissionada d’Atenció Primària i Comunitària del Sistema Valencià de Salut

Lloria és directora d'Infermeria d'Atenció Primària del departament de Salut València - La Fe des de l'any 2014.

Rescaten a una bebé de 21 mesos després de caure en una piscina de Quart de Poblet

La xicoteta ha sigut traslladada a l'Hospital La Fe de València i, encara que quasi s'ofega, es troba estable
- Advertisement -

: Valencià