La ciutat de Castelló enfila el Castell Vell per a rememorar la seua fundació

La ciutat de Castelló s'ha despertat aquest diumenge per a empunyar les canyes decorades amb una cinta verda i enfilar el camí cap as Castell Vell per a commemorar la seua fundació en un any especial, en el qual es compleixen 75 anys de les Festes de la Magdalena, i en una jornada en la qual l'ambient festiu i de germanor comparteixen protagonisme.

573

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha acudit com sol ser habitual a aquest dia central de les festes al costat de l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i aquest any també ho ha fet el ministre de Foment, José Luis Ábalos.

Els més matiners han arribat a primera hora a la plaça Major per a assistir a les 07.00 hores al repartiment de les 25.000 canyes, mentre molts joves encara s’acomiadaven de la festa d’anit després de gaudir d’una allargada primera jornada festiva.

Abans, a les 6.30 hores la campana “Vicente” ha començat el seu tradicional volteig per a anunciar la solemnitat del dia i donar pas al toc de diana de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló en la Plaça Major, als quals ha acompanyat la “gran despertà” al carrer Rosa María Molas i en la plaça de la Panderola del Grau a càrrec de la Pirotècnia Peñarroja.

La comitiva oficial, encapçalada per les reines de les festes Natalia Palacio i Natalia Collazos, acompanyades per les dames de la ciutat, han arrencat el pelegrinatge després de la missa de romanins en la Cocatedral de Santa María.

Amb temperatures que s’esperen de fins a 20 graus en la capital de la Plana i el cel buidat, les famílies, les colles d’amics i els carros engalanats han partit cap a la Magdalena en processó en la seua majoria amb el blusón negre i el mocador verd i empunyant la canya que els guiarà en el camí, com van fer els primers pobladors de la ciutat.

Tots junts i en un riu de cintes verdes apuntant per sobre dels caps, els pelegrins aniran arribant a l’ermita de Sant Roc de Canet per a esmorzar el típic “figa i doset” abans de continuar de nou el camí cap as Castell Vell.

Tot el trajecte estarà controlat per un ampli dispositiu de seguretat i s’oferirà un servei d’autobusos, així com una llançadora especial de trens de Renfe, per a tots aquells que tinguen problemes de mobilitat o vulguen estalviar-se part de la caminada de 8 quilòmetres que separa el centre de la ciutat amb el ermitorio de la Magdalena.

Al voltant de migdia els romanins comencen a arribar al Castell Vell, restaurat i adequat per a la seva visita, i que representa el lloc d’assentament dels avantpassats de la ciutat.

Un enclavament que van abandonar per a dirigir-se cap a la Plana en 1252 pel privilegi atorgat pel Rei Jaume I, i que avui serà el lloc per a reposar forces per a tots els que han volgut rememorar la fundació de la ciutat.

Un menjar en la qual és típic degustar una truita de faves o també un plat de paella, de la monumental que es cuinarà als peus de l’ermita.

I després del menjar comença la “tornà” un camí de tornada que cada any pren més força i protagonisme i que en realitat, és la veritable essència de la fundació de la ciutat.

Els romanins es dirigeixen per l’antiga via romana del Caminàs fins a la basílica de la Verge del Lledó perquè, com mana la tradició: “Si vas a la Magdalena i no pares a Lledó, no pots dir amb la boca plena que ets fill de Castelló”.

Durant la “tornà” s’efectuen diverses parades en les quals es canten antics gojos, i posteriorment la jornada festiva d’avui, coneguda com a “Magdalena, festa plena”, culmina a la nit amb la desfilada de les “gaiatas“.