El Col·legi de Metges de Castelló dona suport al rebuig dels centres de salut en l’ampliació de l’horari a l’estiu

La mesura anunciada per la consellera Ana Barceló ha rebut el rebuig de les societats científiques agrupades en el Fòrum de Metges de l'AP.

El Col·legi de Metges de Castelló (COMCAS) dona suport a les crítiques i l’oposició del Fòrum de Metges d’Atenció Primària a la decisió unilateral de la Conselleria de Sanitat, sense prèvia consulta a les societats científiques i les corporacions mèdiques, d’obrir els centres de salut a la vesprada durant tot l’estiu.

En la seua resposta per mitjà d’una carta pública: “Fins ací hem arribat, Sra. Consellera”, els metges d’Atenció Primària adverteixen que aqueixa obertura es realitzarà en condicions de precarietat i sense poder oferir una atenció segura ni de qualitat a la ciutadania.

La mesura anunciada per la consellera Ana Barceló ha rebut el rebuig de les societats científiques agrupades en el Fòrum de Metges de l’AP: SoVaMFiC, SVP, Avalpap, SEPEAP, APEPA, COMA, CESM, així com de SEMERGEN i SEMG-CV. En el seu comunicat anuncien el seu plante davant la citada mesura.

Estos col·lectius denuncien “la penúltima decisió unilateral i no consensuada, com és norma en esta Administració, de posar en funcionament els centres de salut a les vesprades durant els mesos de juliol, agost i setembre, ha sigut la gota que ha satisfet el got de la paciència de metges de família i pediatres de la Comunitat Valenciana”.

Consideren, des del citat Fòrum, que l’obertura dels centres de salut a la vesprada este estiu no garanteix una atenció segura ni de qualitat a la població i més si es fa, indiquen, amb plantilles infradotades, sense els reforços promesos i amb agendes sobrecarregades i consideren que esta decisió no es basa en criteris mèdic-epidemiològics objectius donada la situació actual.

En la seua carta oberta, recorden que “es va reclamant mesures urgents per a poder tirar avant el primer nivell assistencial i que porten anys aportant a l’Administració coneixement i experiència, reunint-se en nombroses ocasions en les quals s’han aportat mesures en benefici de la salut de la ciutadania i per a augmentar la qualitat en el servei”.

Sostenen que “l’atenció als ciutadans durant el període estival queda assegurada sense l’obertura a les vesprades dels centres de salut, com es fa des de fa anys. Això sí, amb un adequat reforç de l’Atenció Continuada i Urgències”. Així mateix, criden l’atenció a la Conselleria perquè “a 11 de juny” encara “es desconeixen els plans de substitució, i tampoc s’han assegurat els contractes necessaris per a garantir una atenció de qualitat”.

És per este cúmul de circumstàncies que li indiquen a la consellera que “fins ací hem arribat”, al mateix temps que li deixen clar que “no compte amb el nostre silenci davant este pla d’estiu que planteja”. Així mateix, han manifestat que no són ací per a mirar per a un altre costat, sinó per a vetlar per la salut dels seus pacients i per a exigir els mitjans i les garanties necessàries, dels quals precisament per falta de recursos i planificació manquen.

Per tot això, els metges d’Atenció Primària de la Comunitat Valenciana reiteren que “ens plantem, Sra. Consellera”. L’obertura a les vesprades dels centres de salut durant els mesos de vacances, en els quals les plantilles tindran un minvament, mai inferior al 30%, és un autèntic “despropòsit; es tracta d’una mesura demagògica, no consensuada amb els autèntics coneixedors de la situació i una temeritat que crearà falses expectatives i possibles contagis en la població”. I el seu plante va acompanyat de l’exigència que “es reconsidere esta mesura i en endavant es consulte als professionals qualsevol mesura de caràcter organitzativa que els afecte”, per a, d’esta manera, evitar generar nous problemes als ciutadans.