Castelló cooperarà amb els col·lectius per a gaudir de les millors festes en la 75 edició de la Magdalena

La ciutat estrena el títol de Ciutat pel Comerç Just, que li va ser atorgat el passat abril
PublicitatAVL

L’Assemblea de Festes ha analitzat hui l’any festiu. L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha apel·lat a la col·laboració entre els representants festers i l’Ajuntament per a impulsar la celebració de les festes fundacionals en el seu 75 aniversari en la seua estructura actual.

“Si no fora per les entitats i col·lectius, no hi hauria festa”, ha afirmat. “Des de l’Ajuntament i el Patronat Municipal de Festes seguirem treballant amb la Junta de Festes i la resta de col·lectius perquè les festes de la Magdalena siguen les millors festes”.

PublicitatRovira  

Marco ha destacat que els esforços en matèria de seguretat estan convertint a les festes de Castelló en un referent en matèria estatal, segons li va traslladar a l’alcaldessa aquesta setmana el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a Madrid. Precisament, la ciutat de Castelló ha sigut pionera a l’hora d’impulsar l’ordenança de les cavalcades segures, en l’àmbit de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

El president del Patronat Municipal de Festes, Omar Braina, ha iniciat la lectura de l’informe anual sobre les festes amb un balanç sobre la partida de subvencions i premis, que està executada pràcticament íntegrament i que suposa haver destinat 389.4000 euros, una de les majors quanties aportades pel Patronat i que suposa un 19,4% del pressupost de Festes.

“Hemos seguit apostant per atorgar subvencions anticipadament perquè els col·lectius festers disposen anticipadament dels diners necessaris per a l’organització dels actes”, ha apuntat Braina.

A les gaiatas s’han atorgat 266.000 euros i novament una subvenció nominativa a la Gestora de Gaiates i una altra a la Federació de Collas de 2.000 euros cadascuna. Les Festes de Carrer i les de Barri han rebut, en conjunt, 59.200 euros. Els ens vinculats han rebut un total de 22.200 euros i s’han destinat a premis un total de 38.000 euros.

Quant al pressupost, que en 2018 ha ascendit a 2 milions d’euros, un total d’1.378.644 euros s’han destinat per a la mateixa organització de les festes. Els ingressos provenen de tres vies de finançament: d’una banda l’aportació municipal, que ha sigut d’1.654.516 euros. L’altra via són els patrocinis, que han sumat 185.000 euros, i, finalment, els ingressos de les concessions administratives, que han ascendit a 230.000 euros.

Més seguretat i millors horaris
El regidor de Festes ha recalcat el compromís municipal amb les gaiates. La Magdalena 2018 va ser la primera a veure desfilar una Gaiata Infantil de la Ciutat, també es va desplaçar una gaiata a Fitur i es va exigir que el monument fester tinga presència en el cartell anunciador de les festes.

A més, Braina que en 2019, les línies de vida en el magatzem de gaiates per a garantir la seguretat dels artistes gaiateros. També ha anunciat la voluntat de dotar a les festes de la Magdalena de millors horaris per al gaudi ciutadà. La nova regulació serà possible gràcies a l’aprovació d’una nova ordenança del soroll que contemplarà l’excepcionalitat del període de festes.

“Les festes de Castelló han sigut possible gràcies a la col·laboració de la Junta de Festes i altres col·lectius com la Gestora de Gaiates, la Federació de Collas, ens vinculats o Comissió de Festes de Sant Pere, entre altres”, ha destacat Braina.

“De la mateixa manera que cal agrair a l’anterior equip, fa falta també agrair a Noelia Selma i al seu equip haver continuat en aquesta tasca de preparar i organitzar les festes, i fer-ho conjuntament amb els diversos col·lectius de la ciutat: comissions de sector, colles, ens vinculats, grups de danses, confraries, comissions de les festes de carrer i de barris, entitats culturals, etcétera”, ha reconegut Braina.