Castelló cooperarà amb els col·lectius per a gaudir de les millors festes en la 75 edició de la Magdalena

L’Assemblea de Festes ha analitzat hui l’any festiu. L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha apel·lat a la col·laboració entre els representants festers i l’Ajuntament per a impulsar la celebració de les festes fundacionals en el seu 75 aniversari en la seua estructura actual.

“Si no fora per les entitats i col·lectius, no hi hauria festa”, ha afirmat. “Des de l’Ajuntament i el Patronat Municipal de Festes seguirem treballant amb la Junta de Festes i la resta de col·lectius perquè les festes de la Magdalena siguen les millors festes”.

Marco ha destacat que els esforços en matèria de seguretat estan convertint a les festes de Castelló en un referent en matèria estatal, segons li va traslladar a l’alcaldessa aquesta setmana el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a Madrid. Precisament, la ciutat de Castelló ha sigut pionera a l’hora d’impulsar l’ordenança de les cavalcades segures, en l’àmbit de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

El president del Patronat Municipal de Festes, Omar Braina, ha iniciat la lectura de l’informe anual sobre les festes amb un balanç sobre la partida de subvencions i premis, que està executada pràcticament íntegrament i que suposa haver destinat 389.4000 euros, una de les majors quanties aportades pel Patronat i que suposa un 19,4% del pressupost de Festes.

“Hemos seguit apostant per atorgar subvencions anticipadament perquè els col·lectius festers disposen anticipadament dels diners necessaris per a l’organització dels actes”, ha apuntat Braina.

A les gaiatas s’han atorgat 266.000 euros i novament una subvenció nominativa a la Gestora de Gaiates i una altra a la Federació de Collas de 2.000 euros cadascuna. Les Festes de Carrer i les de Barri han rebut, en conjunt, 59.200 euros. Els ens vinculats han rebut un total de 22.200 euros i s’han destinat a premis un total de 38.000 euros.

Quant al pressupost, que en 2018 ha ascendit a 2 milions d’euros, un total d’1.378.644 euros s’han destinat per a la mateixa organització de les festes. Els ingressos provenen de tres vies de finançament: d’una banda l’aportació municipal, que ha sigut d’1.654.516 euros. L’altra via són els patrocinis, que han sumat 185.000 euros, i, finalment, els ingressos de les concessions administratives, que han ascendit a 230.000 euros.

Més seguretat i millors horaris
El regidor de Festes ha recalcat el compromís municipal amb les gaiates. La Magdalena 2018 va ser la primera a veure desfilar una Gaiata Infantil de la Ciutat, també es va desplaçar una gaiata a Fitur i es va exigir que el monument fester tinga presència en el cartell anunciador de les festes.

A més, Braina que en 2019, les línies de vida en el magatzem de gaiates per a garantir la seguretat dels artistes gaiateros. També ha anunciat la voluntat de dotar a les festes de la Magdalena de millors horaris per al gaudi ciutadà. La nova regulació serà possible gràcies a l’aprovació d’una nova ordenança del soroll que contemplarà l’excepcionalitat del període de festes.

“Les festes de Castelló han sigut possible gràcies a la col·laboració de la Junta de Festes i altres col·lectius com la Gestora de Gaiates, la Federació de Collas, ens vinculats o Comissió de Festes de Sant Pere, entre altres”, ha destacat Braina.

“De la mateixa manera que cal agrair a l’anterior equip, fa falta també agrair a Noelia Selma i al seu equip haver continuat en aquesta tasca de preparar i organitzar les festes, i fer-ho conjuntament amb els diversos col·lectius de la ciutat: comissions de sector, colles, ens vinculats, grups de danses, confraries, comissions de les festes de carrer i de barris, entitats culturals, etcétera”, ha reconegut Braina.

CatalanSpanish