15.2 C
Valencia

Amparo Marco: “Hem passat a tindre orgull de ciutat, cosa que no teníem fa 5 anys”

Castelló celebra el debat de l'Estat de la Ciutat, en un Ple presencial, previsible i sense massa creativitat en les intervencions.

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

Amb un minut de silenci per les víctimes mortals de la pandèmia a la capital de la Plana ha començat a Castelló el Ple Extraordinari del debat de l’Estat de la Ciutat. Poc més de dos hores i vint minuts sense cap sorpresa en l’argumentari d’uns i d’altres i on la gestió de la crisi Covid per part de l’equip de govern i les recriminacions ja desgastades han omplit la majoria de les intervencions.

Un Ple extraordinari que ha estat el primer presencial des de fa sis mesos i on les mascaretes i el distanciament preceptiu hi han format part a més de la ja protocol·lària neteja al faristol i al micròfon després de cadascuna de les intervencions. 

- Publicitat -

Així, la primera intervenció de l’alcaldessa ha fet un detallat recorregut de tot el que ha suposat la gestió municipal des de l’inici de la pandèmia, destacant el fet que l’ajuntament es va avançar ja en la resposta. “El govern municipal de Castelló va constituir la mesa covid el 20 de febrer”, ha recordat Marco. 
L’alcaldessa ha recordat també totes les mesures que es van anar prenent “des d’aquella suspensió de les festes de la Magdalena” i ha afirmat que l’equip de govern “va reaccionar amb decisió i responsabilitat”. En este apartat ha fet referència a les mesures econòmiques pel que fa al pagament de proveïdors, les contractacions d’urgència o totes les accions pel que fa a l’àrea social.

Després de la introducció inicial de la màxima responsable municipal, les intervencions dels diferents grups polítics amb representació s’han dividit en dos torns, un inicial i un segon de rèplica que han brillat per la carència de noves aportacions i per un to inclús més rebaixat pel que fa als “esbroncs” que s’han viscut en altres sessions.

- Publicitat -

La primera intervenció ha estat la del portaveu de VOX, Luciano Ferrer que ha insistit en la idea que l’equip de govern “ha donat l’esquena al turisme, a l’hostaleria i al desenvolupament industrial” i a més ha afegit no contar “amb què el PSOE es plegara a les pretensions dels seus socis de govern”. El portaveu de VOX també els ha qualificat “d’incompetents” per no donar suport a moltes associacions i els ha acusat d’estar creant “l’espai ideal perquè cap turista puga vindre”.

També s’ha referit a les desavinences entre l’equip de govern i ha fet referència al retard amb la confecció dels pressupostos i al nou pla d’ordenació. Inclús s’ha referit a les queixes d’un dels sindicats de funcionaris municipals afirmant: “Han tenido la poca vergüenza de no contestar a 62 escrits remesos pel CSIF que ha acabat en el síndic de Greuges”.
Però amb tot, la idea central que també ha mantingut al seu torn de rèplica ha estat la de culpabilitzar el pacte de govern d’allò que passa a Castelló: “L’acord de Fadrell està frenant el desenvolupament de la ciutat”.

- Publicitat -

El portaveu de Podemos, Fernando Navarro s’ha referit a tot el que ha implicat la crisi sanitària però ho ha fet des d’una perspectiva d’aprenentatge. El seu discurs ha estat central en “les conseqüències” del que ha passat. Per això s’ha referit al “canvi de model de ciutat” baix una altra perspectiva. “Esta crisi és com una matrioixca: dins de la crisi sanitària hi havia una crisi econòmica, i dins una crisi social i dins….”

Navarro també ha parlat de la necessitat de construir una “ciutat popular”. “Estem en una triple crisi, tenim l’impàs de si perdrem Castelló o si ens reconciliem amb el nostre entorn natural.” 

El portaveu de Podemos, al seu torn de rèpliques ha reconegut que “no s’ha fet tot el que voldríem” però alhora també ha insistit en la necessitat del “canvi de model de la ciutat” fent referència a temes com la quantitat de sol urbanitzable, l’activació de l’economia pel que fa al sector primari o al pla de la qualitat de l’aire entre altres coses.

Quant al portaveu de Compromís, Ignasi García, ha tingut una de les intervencions més àcides dialècticament, almenys pel que respecta al seu torn de rèpliques. Destaquen els comenteris dedicats al portaveu de Ciudadanos Marín Buck, en el que li ha referenciat la lletra d’una cançó en repassar les vegades que el representant de la formació taronja l’ha citat al seu discurs: “Lo suyo y lo mío no es amor, lo que tu sientes se llama obsesión”.

“És evident que vosté aspira a ser el vicealcalde de Castelló a tota costa i per això puja a fer cabrioles”, ha afegit Garcia en referència a la intervenció de Marín-Buck.

D’altra banda, García al seu primer torn ha remarcat en el seu discurs la importància de les regidories que va assumir el seu grup a l’inici de la legislatura i que la COVID ha reforçat. També ha destacat l’encert que va suposar que entre les mesures que es van prendre, “es declarara l’atenció ciutadana com a servei essencial per a poder atendre els veïns de la ciutat”.

ÉS EVIDENT QUE VOSTÉ ASPIRA A SER EL VICEALCALDE DE CASTELLÓ A TOTA COSTA I PER AIXÒ PUJA ACÍ A FER CABRIOLES”

– García, rèplica a Marín-buck-

Pel que fa als reptes futurs, Garcia s’ha referit a la necessitat de la construcció de la nova residència de gent gran del carrer Onda o de la remodelació de la casa de cultura en un centre d’envelliment actiu. Ha repassat també altres projectes com el de la remodelació dels antics jutjats de Borull, el centre de formació professional de química….i molts altres. Un resum que ha finalitzat mostrant-se satisfet per la tasca realitzada: “Molta feina feta, una resposta a l’altura de les circumstàncies i molt per a fer”

En els torns de Ciudadanos, Alejandro Marín-Buck, ha començat amb un discurs carregat d’ironia on ha explicat que somniava i veia un Castelló molt distint, un “smart city tope Europea”. També ha fet referència a la pujada salarial inicial al govern i després ha fet un recorregut on ha parlat, entre altres coses, de les crisis internes de l’Acord de Fadrell i ha tornat a referenciar aspectes com els pressupostos o les gestions en els moments més durs de la crisi sanitària a més d’acusar l’equip de govern de “demanar als altres que facen els que ell no estan disposats a fer”.

La portaveu del PP, Begoña Carrasco ha iniciat la seua intervenció mostrant la satisfacció per “tornar a la presencialitat en el Ple”. Begoña Carrasco ha reconegut a l’equip de govern que “els honra demanar perdó”, -com ha fet l’alcaldessa en la seua primera intervenció on hi ha agraït el gran suport de la ciutadania durant la pandèmia i ha demanat disculpes si s’han equivocat- però tanmateix de seguida han començat les crítiques a la gestió de l’equip de govern amb un seguit de referències ja clàssiques a les seues intervencions.

Això sí, Carrasco ha optat de nou pel format de la imatge, mostrant fotos de “l’acord a l’inici de la legislatura pel que es van apujar el sou” i de les reformes “del pisito” en referència a les remodelacions al consistori. “L’única cosa que ha fet vosté a tota la pandèmia ha estat repartir mones” “En plena crisi no se’l’s ocorreix una altra cosa que reformar-se el pisito“.

“En plena crisi no se’l’s ocorreix una altra cosa que reformar-se el pisito”.

-begoña Carrasco-

El nou Pla General i la marxa del fins ara regidor d’urbanisme, Rafa Simó, també ha estat objecte de qüestionament per part de la representant popular. “Se n’ha anat molt ràpidament el regidor d’urbanisme”. 

Un discurs “tremendista i pessimista” com hi ha assenyat el portaveu dels socialistes al Debat de la Ciutat, David Donate, a Carrasco, a l’inici de la seua intervenció. Per la seua banda, Donate ha basat els seu discurs en tot el treball realitzat i ha donat tot un seguit de xifres de partides, pressupostos o inversions realitzades en les diferents àrees per argumentar les seues paraules.

Cal dir que la portaveu popular, al seu torn de rèplica, ha reconegut “la intenció” de fer les coses bé de tots els regidors però ha acusat l’equip de govern de “vendre com a extraordinari el que és ordinari” en referència a les obres de manteniment de la ciutat. Carrasco també ha fet referència a la “remodelació integral de l’equip de govern, aprofitant la marxa d’un regidor”, insinuant que pot ser “molt bé no ho estarien fent”.

Amb tot, l’alcaldessa ha tancat un debat del qual ha assegurat haver començat el debat “amb la idea de traure alguna cosa positiva i com sempre, no ha pogut ser”. Tot i això, Marco ha tornat a enumerar les intervencions portades a terme durant el temps de legislatura socialista i ha conclòs assegurant, en referència a les paraules de Carrasco que l’han acusada de falta d’ambició i lideratge que Castelló “ha posat la mirada molt alta” i que “ha passat a tindre orgull de ciutat, cosa que no teníem fa 5 anys”. “I tots estos regidors de govern van a fer tot el possible per a tornar a ser la ciutat feliç que volem ser”, ha finalitzat Marco.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -DiVal

Segueix-nos

13,088FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Tomatadepenjar
- Publicitat -Castelló_Alternatives
- Publicitat -Borriana_Calistenia
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

El Regne Unit i Portugal tornen a confinar-se

El confinament del país durarà fins el desembre.

Castelló celebra la Fira d’Artesania amb tallers i exposicions d’oficis tradicionals

L'Ajuntament trasllada la fira a la Plaça de les Aules per a garantir les mesures de seguretat davant la covid-19.

Mor l’actor Sean Connery als 90 anys

El reconegut actor britànic compta amb una àmplia trajectòria en la indústria cinematogràfica entre la qual destaca la seua estel·lar interpretació de James Bond.

Sanitat confina la residència universitària “Ausias March” de València després de detectar 72 casos positius

La consellera Ana Barceló dicta una resolució per la qual els residents hauran de romandre en aïllament durant 10 dies

Una primera anàlisi de les aigües residuals detecta una alta concentració de covid-19 a Llíria

La setmana vinent es prendran noves mostres per a anticipar-se a l'evolució epidemiològica
- Advertisement -

: Valencià