5.9 C
Valencia

Castelló és la ciutat on més fàcil resulta estalviar en la cistella de la compra

L'estalvi anual de la cistella de la compra és de 861 euros a l'any a la Comunitat Valenciana.

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha dut a terme el seu estudi anual de supermercats. L’impacte del coronavirus s’ha deixat notar en els preus dels supermercats que han pujat un 2,8% de mitjana. Encara que els preus han pujat, l’estudi demostra que és possible estalviar 971 euros de mitjana triant el supermercat més barat. A la Comunitat Valenciana l’estalvi mitjà és de 861 euros i se situa per davall de la mitjana. Els resultats complets es publiquen en el número de novembre de la revista OCU-Compra Mestra.

L’estudi d’OCU analitza els preus d’alimentació i drogueria i higiene i facilita la comparació entre els diferents supermercats, amb l’objectiu que els consumidors puguen estalviar en la cistella de la compra. Enguany, amb un xicotet retard quant a la seua elaboració, a causa de l’estat d’alarma que ha retardat la presa de preus fins a la seua finalització. Enguany OCU ha analitzat 143.313 preus en 1.062 supermercats, hipermercats i botigues de descompte repartides per 65 ciutats espanyoles a més d’internet. A la Comunitat Valenciana OCU ha visitat 64 establiments entre les tres capitals de províncies a les quals se sumen la ciutat d’Elx.

Com cada any OCU elabora una “cistella de la compra” composta per 229 productes de diverses categories que inclouen aliments frescos (carn, peix, fruites i verdures), envasats, higiene i drogueria, tant de marques líders en el seu segment com de marca blanca.

Amb els preus d’estos productes recollits en els supermercats i la ponderació del pes de cadascun en la despesa de les famílies, OCU elabora un índex per a cada establiment que permet de manera senzilla i ràpida la comparació de preus entre diferents establiments. Es tracta d’una eina útil que permet que els consumidors puguen estalviar en la seua cistella de la compra, triant el supermercat amb millor nivell de preus.

- Publicitat -

L’estudi de supermercats d’OCU reflecteix la pujada de preus que han tingut els productes d’alimentació i drogueria. Comparats amb els preus recollits en 2019, la cistella de la compra ha pujat de mitjana un 2,8%. Un 64% dels productes que componen la cistella OCU ha pujat de preu. Les pujades són especialment elevades en el cas dels productes frescos, que arriben al 4% i on destaquen especialment les fruites i verdures. Els productes de marca de fabricant han pujat de mitjana un 2%, enfront dels productes de marca blanca que només els únics que en conjunt han baixat, un 0,3%.

Diferències de preus entre establiments i ciutats

L’estudi de supermercats d’OCU permet conéixer quins són els supermercats més cars i els més barats del nostre país. En l’àmbit nacional, igual que va ocórrer l’any passat, l’hipermercat Alcampo de Coia a Vigo torna a ser el més barat dels establiments visitats per OCU. I també igual que en 2019, els dos establiments de Sanchez Romero de Madrid són els més cars de l’estudi.

- Publicitat -

A la Comunitat Valenciana l’establiment més barat dels visitats per OCU és el supermercat ECONOMY CASH del carrer Tomas Montañana de València. Per contra, el supermercat d’EL CORTE INGLÉS del Passeig de Morella de Castelló és el més car.

En el seu estudi OCU publica les dades de tots els establiments visitats en cada ciutat, però per a tots aquells consumidors que no viuen en les 65 ciutats on s’ha realitzat l’estudi, OCU elabora un índex de cadenes que permet als consumidors conéixer el nivell de preus dels establiments pròxims. En 2020 les cadenes locals més barates han sigut Dani i Economy Cash, esta última present a la Comunitat Valenciana. En les cadenes regionals Tifer i Cash Fresh resulten les més barates. Finalment, Alcampo i Supeco són les cadenes nacionals amb millor nivell de preus. Les cadenes locals més cares són Sánchez Romero i Sorli Discau; Plus Fresc i Condis són les més cares en l’àmbit regional i Ulabox i Suma les més cares en l’àmbit nacional.

De les dades de l’estudi d’OCU es desprenen les notables diferències de preus que hi ha entre les diferents ciutats. Enguany Jerez de la Frontera és la ciutat més barata de l’estudi. Li segueixen Terol, Zamora i Ciudad Real. En el costat oposat se situa Las Palmas de Gran Canaria com la ciutat més cara, seguida de Palma i Barcelona.

A la Comunitat Valenciana, Castelló és la ciutat més barata amb un índex 104, seguida de la resta de ciutats Elx, Alacant i València que tenen el mateix índex (105). En l’àmbit nacional, les comunitats autònomes de Castella i Lleó, Múrcia, Extremadura, Andalusia i Astúries i Galícia són les comunitats més barates. La Comunitat Valenciana se situa a continuació amb un índex 101 i en grup de les més barates, mentre que Catalunya, País Basc, Canàries i Balears són les més cares.

971 € a l’any l’estalvi mitjà en la cistella de la compra

Malgrat la pujada de preus, l’estudi d’OCU posa de manifest que és possible aconseguir un estalvi important comprant en l’establiment més barat. En l’àmbit nacional, enguany l’estalvi mitjà descendeix fins als 971 €, una baixada que s’explica per la homogeneïtat més gran de preus entre els establiments degut sobretot a la menor pujada de preus dels establiments més cars. Així i tot, es tracta d’una xifra important que suposa un 19% de la despesa mig anual d’una família, això és, una família mitjana podria comprar durant quasi dos mesos i mig més comprant en l’establiment més barat. No obstant això, les possibilitats d’estalvi varien molt entre ciutats. L’estalvi màxim s’aconsegueix a Madrid i aconsegueix els 3.226 euros, degut sobretot a la gran diversitat d’oferta comercial amb la qual compta la capital d’Espanya. Per contra, Cuenca és en 2020 la ciutat en la qual resulta més difícil estalviar, ja que només hi ha 247 euros entre l’establiment més car i el més barat. A més de Madrid, les ciutats amb majors estalvis són Alcobendas (2.690€), internet (2.068€) Barcelona (1.966€) i Girona (1.632€) Per contra, les ciutats on menys es pot estalviar són, a més de Conca, Ciudad Real (261 €), Ávila (268 €), Soria (275 €) i Puertollano (307 €).

No obstant això, la Comunitat Valenciana se situa per davall d’aqueix nivell amb un estalvi mitjà de 861 euros. Castelló és la ciutat on és possible un major estalvi que aconsegueix els 977€, pràcticament igual que la mitjana nacional i per damunt de la mitjana regional igual que València (914 €). Alacant se situa just en la mitjana de la Comunitat, 861€ i Elx, amb 691€, se situa molt per davall de la mitjana.

L’evolució de preus en les principals cadenes ha sigut dispar. En la cistella OCU de productes de marca, només Carrefour ha abaixat els preus. Les cadenes on més ha augmentat el cost de la cistella OCU han sigut Eroski Center, Supersol i Mercadona. En la Cistella Econòmica, la que recull els productes més barats i de marca blanca, hi ha major diversitat de comportaments, 8 cadenes han abaixat els seus preus, destaquen Carrefour Market, Dia Maxi i Dia Market. Per contra, en la immensa majoria de les cadenes en l’àmbit nacional han apujat preus destacant les pujades d’Eroski Center i AhorraMas.

OCU adverteix que l’impacte del coronavirus s’està notant en els supermercats, amb un canvi d’hàbits en els consumidors que compren menys vegades, però més quantitat. A més, adquireixen més productes que ara no consumeixen fora de la llar i molts més a través d’internet. Però la principal repercussió està en la pujada de preus, molt per damunt d’un IPC que actualment està en termes negatius, i veu augmentat el seu impacte per la més que previsible reducció de la despesa de les famílies, com ja va ocórrer en 2008.

L’estudi de supermercats de Ocu té com a objectiu principal ajudar a estalviar als consumidors. OCU ha fet un pas més i ha posat a la disposició de tots els usuaris l’aplicació OCU Market que de manera fàcil i senzilla, amb només escanejar el codi de barres o posar el nom del producte permet accedir al preu del producte en les diferents cadenes online, i comprovar si es tracta d’un bon preu. A més, l’aplicació ofereix informació sobre les característiques nutricionals del producte per a afavorir entre els consumidors l’elecció de productes saludables en la seua dieta.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -25N_Benitatxell 25N_Castelló 25N_Onda

Segueix-nos

13,291FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DipCas_rural DipCas_Cultura DipVal_PMUS
- Publicitat -DipCas_Turismo Caixa Ontinyent Alcora25N
- Publicitat -Borriana_Comerç Cuentacuentos
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Un fong inutilitza la meitat de les UCI de l’hospital General de Castelló

Fonts internes del centre hospitalari han indicat a Actualitat Valenciana que s'ha detectat un focus de candida auris (un tipus de fong) en 2 de les 4 UCIS

Entra durant la nit a una nau industrial a Benaguasil i acaba rescatat pels bombers

La persona que va entrar a la nau va caure des d'una altura de 7 metres.

Un home ferit en xocar el seu cotxe amb un porc senglar que va envair la carretera a Sant Mateu

Un home de 34 anys va resultar ferit anit després de xocar el vehicle amb el qual circulava amb un senglar en el terme municipal de Sant Mateu.

Publicats els resultats del C1 de valencià de la JQCV

Ja es poden consultar els resultats de l'examen C1 de valencià de la Junta Qualificadora.

Torrent enforteix el seu compromís per a erradicar la violència contra les dones

L'objectiu de la mateixa és conscienciar, visibilitzar i previndre a la ciutadania del municipi amb una sèrie d'actes i activitats significatives.
- Advertisement -

: Valencià