Castelló presenta a Guatemala el seu projecte de Ciutat Amigable amb la Gent Gran

La regidora Mary Carmen Ribera destaca l'impuls que ha donat aquesta xarxa a les polítiques d'envelliment actiu i participació municipals

542

L’Ajuntament de Castelló continua mostrant el seu projecte de ciutat pel món. Ara li ha tocat el torn a la Regidoria de Gent Gran, liderada per Mary Carmen Ribera, ja que en aquesta setmana la coordinadora del negociat es troba a Guatemala impartint un curs de formació i mostrant l’experiència de Castelló en la Xarxa de Ciutats Amigables amb les persones Majors en l’àmbit municipal, una iniciativa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Així doncs, Ribera ha destacat que es tracta d’un curs del Centre de Formació de la Cooperació Espanyola Antiga a Guatemala i que participen persones de diverses nacionalitats com Costa Rica, Hondures, Colòmbia o República Dominicana, entre altres.

“Som conscients del progressiu envelliment de la població de Castelló, per la qual cosa aquest projecte és la base per a crear un entorn i uns serveis que potencien un envelliment actiu i saludable”, ha explicat Ribera, la qual ha destacat que és important potenciar la solidaritat entre països a través de jornades internacionals com aquesta, aprendre de les experiències d’altres ciutats i compartir les eines més eficaces dels municipis en aquest àmbit social.

Així doncs, un dels objectius més importants d’aquest curs de formació és oferir als pobles i ciutats del context iberoamericà una metodologia innovadora d’investigació i acció que incloga la participació activa de les persones majors, tenint en compte les seues necessitats, percepcions i opinions al llarg del procés. En aquest sentit, durant cinc dies els municipis han presentat els seus projectes i han descrit les àrees de l’entorn urbà i social sobre les quals se centra, així com les fases per a posar-ho en marxa i avaluar-ho. L’objectiu sempre se centrarà a millorar la qualitat de vida de les persones majors i fomentar l’envelliment actiu a les ciutats.

Finalment, Ribera ha destacat algunes de les ponències de les jornades com la implantació del projecte en el context llatinoamericà, la importància de la comunicació en aquest tipus d’iniciatives, el model espanyol de coordinació de l’Institut de Majors i Serveis Socials (IMSERSO), els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’experiència dins de la xarxa de les ciutats de la Plata, Mendoza i Buenos Aires (l’Argentina).