Castelló, referent en alternatives i activació social per una producció alimentària i un habitatge justos

La segona edició de les jornades Construint i Alimentant Alternatives començarà el 26 d'octubre a les 18.30 hores, amb una conferència en el Menador a càrrec de Yayo Herrero amb el títol "Construint futur en temps de pandèmia"

Amb la justícia alimentària i el dret a l’habitatge des d’una mirada justa, ecologista, i sobretot alternativa als grans models actuals, Castelló ha organitzat la segona edició de les Jornades Construint i Alimentant Alternatives. L’objectiu d’esta trobada que busca “animar a la societat civil perquè es mobilitze a la recerca d’un canvi” és el de visibilitzar i reivindicar les polítiques d’agroalimentació sostenible i justa, d’una banda, i plantejar-se tots aquells models i alternatives vinculades a la rehabilitació urbana i el dret a l’habitatge.

Els regidors de Transició Ecològica i Habitatge de l’ajuntament de Castelló, Fernando Navarro i Maria Jesús Garrido, han presentat al Menador estes trobades que ja l’any passat, en la seua primera edició van aconseguir “de manera espontània” alguns dels objectius. “Per exemple, però sense que amb açò tinguérem nosaltres res a veure, gràcies a estes trobades es va conèixer un productor d’una cooperativa del Grau amb una distribuïdora de productes de quilòmetre 0 i arran d’estes trobades ara estan col·laborant junts”, va comentar Navarro.

Així, amb una cuidada selecció de persones i projectes referents tant al món de les noves polítiques agroalimentàries com en el de les alternatives d’habitatge, estes jornades seran inaugurades el 26 d’octubre per la referent de l’ecologisme Yayo Herrero.

Enguany, per les mesures de seguretat i protecció COVID, la majoria de les intervencions seran no presencials, però no deixaran de comptar amb el caràcter participatiu i col·laboratiu que busquen estes jornades. Conferències, un taller de bioconstrucció, degustació de productes locals a domicili i teatre són només algunes de les propostes d’un complet programa que crida a la mobilització i activació de la ciutadania i que busca ser altaveu de models sostenibles, ecologistes i solidaris.

Referents d’àmbit nacional

A nés de Yayo Herrero, una de les principals referents de l’ecologisme i feminisme; la escriptora María Sánchez, la companyia de teatre Atirohecho o la Federació Valenciana de Cooperatives, seran altres dels participants d’esta segona edició.

“Tenen l’objectiu de ser una palanca de la societat civil per a reforçar les polítiques que portem a terme des de les dues regidories. L’any passat ja vam celebrar una primera edició que va servir per a visibilitzar a diferents moviments socials de la ciutat preocupats per tècniques de bioconstrucció, en sobirania alimentària, o en la reivindicació del dret a l’habitatge. Ara, a conseqüència de la pandèmia veiem que són polítiques més que necessàries”, ha explicat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, que ha assenyalat que la crisi sanitària “ha posat de manifest la contradicció entre els quals entenem com a normalitat i dinàmiques buides de canvis i el que entenem com una vida sana i justa”.

Per la seua banda, la regidora d’Habitatge, María Jesús Garrido, ha destacat que en estes jornades incidiran en el dret a l’habitatge davant la necessitat d’ampliar el parc públic assequible o fer front a la pressió dels fons voltor en el lloguer. Serviran per a fer una reflexió, ha continuat, per a mostrar que hi ha alternatives i animar a la societat civil a reivindicar els seus drets.

Programa i degustació ‘a domicili’

Les jornades començaran el 26 d’octubre a les 18.30 hores, amb una conferència en el Menador a càrrec de Yayo Herrero amb el títol Construint futur en temps de pandèmia”, i conclouran el 15 de novembre en el Teatre del Raval, a les 19.30 hores, amb l’obra de teatre “Ingovernables”, de la companyia Atirohecho.

programa-jornades

El 31 d’octubre i 8 de novembre es podrà participar en un taller de bioconstrucció de la cooperativa Okambuva al parc Rafalafena, que durà a terme un mural amb revestiment tradicional.

La resta d’activitats seran via telemàtica per a reduir el risc sanitari a través del canal de You Tube https://www.youtube.com/channel/uci_0nuhkyhugnjwqdkjbtbw.

Així mateix, es distribuirà als domicilis dels participants una caixa amb productes agroalimentaris de proximitat. Les inscripcions per a esta degustació i per als taller de bioconstrucció es podran realitzar en l’email [email protected] .

El 29 d’octubre, a les 18.30, la Federació Valenciana de Cooperatives i el Col·lectiu Domèstiques parlaran del model d’habitatge en cessió d’ús; el 3 de novembre; José Manuel López, de Ecoperspectivas, i Eva Raga, de Fent Estudi Coop., tractaran la rehabilitació sostenible; i el 5 de novembre; Nacho Collado, de El Rogle coop., abordarà el dret a l’habitatge enfront de les pràctiques especulatives.

El 10 de novembre serà el torn d’una conferència sobre ecofeminisme i noves ruralitats a càrrec de l’escriptora María Sánchez i Patricia Dopazo, de la revista Sobirania Alimentària; i el 12 de novembre, responsables dels parcs agraris de Fuenlabrada i el Baix Llobregat tractaran sistemes de producció de proximitat en entorns periurbans.

CatalanSpanish