El Dia de la Memòria Democràtica se celebra a Castelló amb un homenatge a Miguel Hernández i a set víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

La Llei de Memòria Democràtica i per la Convivència estableix el 28 de març, aniversari de la mort de Miguel Hernández, com el dia de la Memòria Democràtica a la Comunitat.

155

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, va inaugurar ahir a Castelló l’acte d’homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme en el qual han participat el rector de la Universitat Jaume I de Castelló, Vicent Climent i la catedràtica d’Història Contemporània i directora de la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica, Rosa Montlleó.

Bravo ha assenyalat que “28 de març ens congreguem en la seu de la Universitat de Castelló per a recordar i homenatjar a les víctimes de la guerra civil i de la dictadura franquista, i ho fem per primera vegada des de l’entrada en vigor de la Llei de Memòria Democràtica i per la Convivència de la Comunitat Valenciana, que és la norma que va subratllar aquesta data en el nostre calendari”.

“Hem volgut viure aquesta jornada a Castelló i en un àmbit universitari perquè quin millor espai per a reflexionar sobre el nostre passat que la universitat i on millor que a Castelló, les terres de la qual encara exhibeixen en forma de fosses comunes les ferides d’aquell inhumà conflicte” ha indicat la Consellera.

La jornada s’ha centrat en la figura de Miguel Hernández, l’obra de la qual és rica en símbols i encarna aquella tragèdia, aquelles ferides que encara no hem sabut tancar, ha afirmat Bravo.

Per açò es va triar el 28 de març, aniversari de la mort de Miguel Hernández, com a data idònia per a recuperar la memòria de les víctimes oblidades d’aquella tragèdia.
La titular de Justícia ha subratllat que “recordar al poeta Miguel Hernández ha de servir-nos per a recuperar la memòria de milers de víctimes que com ell, de manera injusta, van patir les conseqüències d’una guerra civil que va voler extirpar de la societat espanyola qualsevol vel·leïtat democràtica”.

“Aquells valors de pau i llibertat defensats per aquells ciutadans encara anònims víctimes de la guerra civil i la repressió franquista són els mateixos que va abrigar el poeta oriolà i els mateixos que encara avui ens representen als demòcrates” ha afegit Bravo.

“Cal mirar cap a davant, però sabent d’on procedim, conéixer bé el nostre passat i tenir eixa lectura col·lectiva de la nostra història que permeta afrontar els reptes del present. Mantenir en la memòria a les víctimes, reconéixer la seua dignitat, és el millor fre per a detenir el temor i la por al fet que els fets que convulsionaren la nostra història tornen a succeir en el futur” ha finalitzat la Consellera.

L’acte en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme a Castelló ha finalitzat amb la taula redona sobre Miguel Hernández i el recital poètic a càrrec del col·lectiu de Literatura Verba Manet.