```
miércoles, 24 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El ‘Misteri’ torna a una cocatedral de Santa Maria abarrotada

La Cocatedral de Castelló acull, una dècada després, una representació d'aquest popular drama sacre-líric medieval

La creu processional gòtica de la Basílica de Lledó va presidir l’enterrament de la Mare de Déu, en la representació del Misteri de Castelló, que va tindre lloc ahir en la cocatedral de Santa María.

Una de les escenes més emotives, en la qual els dotze apòstols van procedir a donar sepultura a la Mare de Crist, que va estar presidida per una de les creus processionals més belles que es conserven a Castelló, la creu processional que s’utilitza en les principals litúrgies de la basílica castellonenca.

Amb el seu ús, els organitzadors han volgut vincular la representació del Misteri amb la basílica de la patrona de la ciutat, la Mare de Déu de Lledó. Es tracta d’una creu processional de bronze fos i llautó, de 74 x 41’ 5 cm d’altura, datada en la segona meitat del segle XIX, reproducció de les creus castellanes del segle XVI.

Un repartiment musical de primer nivell per al Misteri de Castelló
Al capdavant de la direcció musical de l’associació cultural Misteri de Castelló es troba Marián Torres, soprano castellonenc la formació superior del qual es deu al Conservatori del Liceu de Barcelona i que actualment exerceix com a professora de catequesi en el Conservatori Professional Joaquín Rodrigo de Sagunt.

Marián Torres és col·laboradora habitual del Cor de la Generalitat Valenciana durant la temporada d’òpera del Palau dels Arts Reina Sofia (València) i quanta amb una amplíssima i versàtil carrera com a solista, tant en òperes, com a sarsueles i concerts.

En el paper protagonista va estar Francesca Sales, que representarà a la Mare de Déu que va cantar les composicions de Matilde Salvador en diversos moments. Aquesta mezzosoprano castellonenca va obtindre també el seu títol superior en el Conservatori del Liceu de Barcelon i va rebre classes de Lambert Climent, Carlos Mena o Richard Levit, professor de la Schoola Cantorum Basiliensis.

Sales col·labora també habitualment del Cor de la Generalitat Valenciana, amb el qual ha arribat a ser dirigida per Zubin MehtaLorin Mazel o Jaron Traub, entre altres.
Entre altres sorpreses, el Misteri va deixar veure a l’internacionalment prestigiós baríton castellonenc Pedro Quiralte en un paper preeminentment dramàtic.

A penes interpretarà dues peces molt breus. Quiralte es va formar principalment en la prestigiosa Accademia Nazionale di Santa Cecilia (Roma), de mà de la soprano Renata Scotto, la qual cosa li va permetre debutar en els principals teatres d’Itàlia i Europa, compartint cartell amb artistes de la talla de Thomas HampsonDaniella Barcellona, Sumi Jo o Cecilia Bartoli, i sota la batuta de directors com Antonio Pappano o Kent Nagano. Ha cantat a Nova York, Virginia, Mont-real, Milà, Florència, Brussel·les, Londres, Zurich, París, Barcelona, Madrid, València o Granada. El seu ampli repertori abasta des de Vivaldi fins a Puccini.

A càrrec de l’orgue de la cocatedral de Santa María, el segon en grandària de la Comunitat Valenciana i una autèntica joia musical de la capital de la Plana, va estar el vilarealense Héctor Chabrera, format en el Conservatori Superior de Música de Castelló per Brenno Ambrosini, centre en el qual actualment exerceix com a professor de piano. Chabrera ha rebut classes magistrals de grans intèrprets, com Lucca CiantoreMassimo Somenzi o Albert Nieto, ha actuat com a pianista acompanyant en diversos espectacles de dansa clàssica, espanyola i contemporània del Conservatori de Dansa de València.

El violoncello va ser responsabilitat de Xelo Sapiña, amb formació superior en el Conservatori de Valenci, en el de Sant Lorenzo de l’Escorial (Madrid) i en el de Vigo (Pontevedra), de la mà de professors com Vicent Perelló, Sr. Furniadjev i Sr. Sebestik.

Va ser becària de la Xove Orquestra de Galícia, amb la qual va realitzar concerts a Xile, l’Argentina, l’Uruguai, Colòmbia o Veneçuela. Ha format part del Quartet de corda Allemande de Santiago de Compostel·la, el del Conservatori Superior de Vigo, de l’Orquestra de València, de l’Orquestra Simfònica de València, Collegium Instrumentale i l’Orquestra Simfònica de Castelló.

A la direcció del cor Tutti Voce, que va debutar amb la seua interpretació en el Míster, va estar Ieva Lavrinovica, letona establida a Castelló i també violoncel·lista, que al seu país natal ha sigut membre del cor femení Via Stella, amb el qual ha guanyat diferents certàmens internacionals d’àmbit europeu. Com a directora vocal, Ieva es va formar a l’escola secundària de música més important de Letònia, Riga Dome Choir School, un país en el qual la tradició de la música coral està molt arrelada. Ha estudiat també en l’Acadèmia de Música i Teatre de Tallinn (Estònia).

Ha sigut professora de tècnica vocal a Estònia, Anglaterra i Espanya. Actualment, a més del seu treball en diferents cors (Cor Ciutat de Vila-real, cor Orfeó d’UJI, cor Tutte voci) i a l’escola de música 440 Música i Art a Castelló, estudia un màster científic en pedagogia: Tractament Educatiu de la Diversitat (Universitat de Letònia).

Últimas noticias

Contenido relacionado