miércoles, 24 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

Castelló obri la porta a noves inversions i intercanvis bilaterals en el Fòrum Espanya-Japó

L'alcaldessa destaca la important repercussió de la cimera internacional «per a situar a Castelló en el mapa del positiu».

Castelló acull hui el XXI Fòrum Espanya-Japó, que ha inaugurat l’alcaldessa, Amparo Marco, instant a les més de 200 autoritats i experts que prendran part, a «treballar units per a afrontar els desafiaments de la civilització global». L’Auditori i Palau de Congressos es converteix així en l’epicentre de les relacions Espanya-Japó en un fòrum dedicat als nous reptes i implicacions socials de la revolució tecnològica i digital. Sota el lema Societat 5.0, una societat tecnològica centrada en l’humà, se succeiran durant tota la jornada ponències i sessions de diàleg.

Marco ha destacat d’aquesta cimera bilateral la repercussió «per a posar a Castelló en el mapa del positiu, revaloritzant «les nostres platges, gastronomia, cultura, patrimoni, tradicions i, sobretot, la nostra gent». A més, ha reivindicat la «necessitat i la voluntat de vincular el progrés i la tecnologia al benestar i la felicitat de la ciutadania».

El president de la Fundació Consell Espanya Japó i copresident del Fòrum Espanya-Japó, Josep Piqué, per la seva part, ha qualificat «d’èxit» aquesta edició i ha remarcat la importància del seu contingut, centrat «en l’impacte de la revolució digital sobre un escenari geopolític global i sobre la vida de cadascun de nosaltres. Les coses estan canviant d’una forma vertiginosa i hem de buscar aliats allí on es compartisquen els mateixos valors».

L’alcaldessa de Castelló ha participat també en un dels diàlegs del fòrum, dedicat a la diplomàcia urbana, en el qual s’ha abordat la relació institucional amb la ciutat japonesa d’Ube, amb la qual ha subscrit un acord d’agermanament «com a clau d’aprenentatge mutu». Marco ha destacat durant les seues intervencions que «la implantació d’Ube a Castelló ha sigut un element tractor de l’economia local, en l’ecosistema del port i les multinacionals implantades en el Serrallo del sector energètic».

«L’objectiu és fer que Castelló siga la porta per al Japó a Espanya i Europa i que Ube City siga la porta per a Espanya en Japó i Àsia», ha explicat Marco. «Ens hem posat uns desafiaments ambiciosos i volem obrir vies de col·laboració econòmica, industrial, educativa, turística, cultural, esportiva i social». En aquest sentit, l’alcaldessa ha abordat diversos sectors, com el ceràmic. «Castelló és líder europeu en la fabricació de paviments i revestiments ceràmics, i el segon productor a nivell mundial; i el taulell de Castelló vol tindre més presència al Japó».

«La captació d’inversions és important i per això s’està sondejant l’interés de diverses empreses japoneses per instal·lar-se a la província i per generar noves oportunitats de desenvolupament econòmic en l’àrea logística vinculada al port», ha assegurat. En el marc acadèmic, «des de les universitats de Castelló i de Yamaguchi s’ha obert una via de diàleg per a ampliar els intercanvis bilaterals i la possibilitat d’establir acords de dobles titulacions en alguns àmbits». A més, «els productes agroalimentaris locals tenen una oportunitat en Ube i estem explorant com incentivar l’exportació a terres japoneses», ha apuntat.

Durant la jornada, s’han debatut temes d’interés estratègic per als dos països, com la influència de la tecnologia en els equilibris de poder global; la importància de l’ètica en el desenvolupament de la intel·ligència artificial; els ecosistemes d’emprenedoria i innovació com a palanques d’un nou model productiu; l’impacte econòmic i social de la creació de pols d’innovació per a l’atracció d’emprenedoria i talent; i els efectes de la digitalització sobre poblacions cada vegada més longeves.

Al costat de Marco i Piqué, participen el president de la patronal del comité europeu de la Federació Empresarial japonesa, Yoshio Sato, el professor de la Universitat de Tòquio, Motoshige Ito; el sotsgovernador de Kyoto, Akimasa Yamashita; el professor de la Universitat de Zaragoza Manuel González Bedia; el cap executiu de l’Oficina d’Assumptes Generals i Planificació de l’Ajuntament de Fukuoka, Masanari Suzuki; i en representació de diverses empreses, Núria Oliver, David Pereira, María Benjumea, Hirotaka Sakakibara, Lorenzo di *Pietro, Tatsuya Kato, Naomi Kurahara i Javier Megias.

El XXI Fòrum Espanya-Japó està organitzat per la Fundació Consell Espanya Japó, amb la col·laboració del Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, l’Ajuntament de Castelló i la Generalitat Valenciana.

Últimas noticias

Contenido relacionado