Castelló per la Llengua reivindicarà la “Igualtat lingüística real” als actes per les Normes de Castelló

Les celebracions tindran lloc el pròxim 14 de desembre i s'iniciaran a la Casa Matutano a les 10.30 h amb un homenatge a les Normes i una cercavila amb la participació de Botafocs.

Publicitat

La reivindicació de la “igualtat lingüística real” és l’eix sobre el que enguany Castelló per la Llengua centrarà part dels actes commemoratius dels 87 anys de les Normes de Castelló.

Baix el lema, “Dret al valencià, igualtat real”, esta plataforma mobilitzadora –que aplega una vintena d’entitats, associacions, sindicats i partits polítics– ha organitzat uns actes festius i reivindicatius entorn a la commemoració d’esta històrica signatura de les Normes de 1932, que es celebrarà el proper 14 de desembre a la Plaça Major de Castelló.

PublicitatRovira  

Tal com han explicat els responsables de la plataforma, este divendres en roda de premsa, “la voluntat de Castelló per la Llengua és reclamar al govern valencià que s’implemente una Llei d’Igualtat Lingüística en aquesta legislatura”. “Malgrat el valor que té la llei d’ús de 1983, considerem que no s’ha arribat a implementar i que a més cal una llei de la funció pública”, ha concretat Toni Vizcarro.

El portaveu de Castelló per la Llengua ha afegit que “l’única manera de garantir la igualtat real entre els valencianoparlants i els castellanoparlants és que els treballadors públics estiguen capacitats per atendre en valencià a la ciutadania que així ho desitge”. “Només així estaran garantits els nostres drets”. ha afegit.

Com a novetat d’enguany, els actes s’iniciaran a la Casa Matutano a les 10:30h amb un homenatge a les Normes i una cercavila amb la participació de Botafocs. A la plaça Major i a les 11h tindrà lloc la Fira d’entitats, on les organitzacions que promocionen el valencià podran exhibir els seus materials. Durant el matí es podrà gaudir d’un munt de tallers infantils oferits per l’Associació Josep Climent i l’Escola Infantil La Lluna, entre d’altres. Vizcarro ha volgut destacar l’actuació de TEA&ROCK, “un projecte pedagògic per la inclusió de la infantesa que pateix Transtorns de l’Espectre Autista a través de la música i del valencià”, i també l’exhibició de muixerangues amb la Muixeranga de la Plana i la Conlloga- Muixeranga de Castelló, “una mostra de cultura popular que també es destaca pel valor del treball en equip i l’ús del valencià com a llengua vehicular i d’integració social”.

Pel que fa a la part més reivindicativa, a les 12h es farà la lectura del manifest. Els actes del matí clouran amb un dinar de germanor que donarà pas als actes més festius de la vesprada. Després del dinar Hit Parit ens oferirà un bureo obert a tothom que vulga tocar, ballar i xalar. La jornada es clourà amb tres concerts: a partir de les podrem gaudir dels ritmes jamaicans de Bandits, l’electrònica feminista de Maluks i la música descarada i festiva de Pepet i Marieta.

 

PublicitatJuega Limpio Orihuela