viernes, 26 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

Castelló tindrà un Pla Director per a proveir d’aigua potable a tota la província amb un “canvi de model de gestió”

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha assenyalat en el seu compromís amb la Diputació Provincial per desenvolupar este projecte que s''han acabat "els temps de les obres no planificades o pegats per qüestions partidistes en l'aigua".

El Pla Director de l’aigua a la província de Castelló, o el “canvi de model de gestió” com l’ha definit el diputat provincial Ignasi García, començarà a posar-se en funcionament a partir del pròxim 1 de gener i busca resoldre els problemes d’abastiment d’aigua potable a la província d’una manera “planificada”.

Així ho ha explicat el diputat provincial de Cicle integral de l’Aigua, Renovables, Residus i Reciclatge que ha recordat la necessitat d’este projecte en un territori “on encara hi ha molts pobles que a l’estiu han de portar l’aigua amb ‘cubes’ o pagar fins a 30 vegades més per l’aigua potable que altres municipis”.

Este Pla Director d’aigua es basa en quatre eixos fonamentals. D’una banda, la investigació, d’altra la captació dels recursos hídrics mitjançant pous en profunditat i finalment la creació de tota una xarxa de distribució i una gestió adequada a les necessitats amb un eixe canvi amb el model de gestió, tant pel que fa a la sostenibilitat com a les bases “d’esta nova governança”, ha explicat Garcia.

La idea inicial és que el pla s’inicie per una de les zones més afectades per este problema, així es començarà en la ‘zona zero’, que serà l’àrea de Xodos, Benafigos i Vistabella.

Per la seua part, el President de la Diputació Provincial, José Martí, ha destacat la seua satisfacció pel Ple d’ahir que va aconseguir el suport de tots els grups polítics per aprovar este Pla Director.

Tanmateix la Consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, que s’ha desplaçat de nou a Castelló per a la presentació d’este pla també ha lloat el fet d’haver-hi aconseguit la unanimitat i el que implica per a la província. Fet que ha aprofitat per a incidir el que implica este nou model.

“S’han acabat els temps de les obres no planificades o pegats per qüestions partidistes en l’aigua”, “És una llàstima que Castelló haja estat molt de temps sense planificació”, ha afirmat.

Per a la consellera “entendre l’aigua coma dret humà és clau” i per això “la transició ecològica justa passa per posar les bases de criteris socials i sostenibles”. Mollà ha destacat que l’aigua s’ha convertit en un dels Drets essencials i més encara en l’estat actual.

De fet, la consellera ha recordat que el dilluns en el debat de l’estat de la Comunitat una de le qüestions més importants, van ser la de reclamar el poder aconseguir més de 1200 milions d’euros vinculats a la política de l’aigua.

El Compromís de la Generalitat

Pel que fa a la col·laboració de la Generalitat en este Pla Director de L’Aigua, Mollà hi ha destacat que “a partir del compromís polític adquirit, consistirà en tindre les estructures tècniques compartides. És a dir programar el pla i estudiar a l’àmbit tècnic, jurídic i de contractació”.

Respecte a les coses concretes, que es preveuen i que els veïns de la província podran constatar, la idea és la de la creació de nombrosos pous a diverses zones de la província, “encara només marcats sobre un plànol” i una xarxa de conduccions que faran que l’aigua puga arribar a tots els municipis per a garantir l’abastiment d’aigua.

Garcia, per la seua part, també ha afegit que este projecte de la província de Castelló, abans del 30 d’octubre es presentarà per a incorporar-lo al Pla Hidrològic Nacional.

Pel que fa a la inversió serà com a poc “150 milions d’euros, ja que els pous de 800 o 1000 metres poden no eixir bé a la primera i cal tindre en compte molts aspectes a tots els àmbits”, ha recordat el diputat de Cicle Integral de l’aigua.

Últimas noticias

Contenido relacionado