La memòria del passat urbanístic de Castelló marca el Ple per aprovar l’exposició pública del nou Pla General

Les constants referències a actuacions passades amb crítiques, recriminacions i enumeració de polítics que ja no formen part del consistori, fos per qüestionar-los o per agrair-los, han estat els temes més repetits del Ple de desembre a la capital de la Plana.

L’aprovació en el ple ordinari d’este 17 de desembre de la segona exposició al públic del Pla General de Castelló, durant la que es podran consultar les últimes versions del Pla General Estructural (PGE), una vegada incorporades les modificacions de la Declaració Ambiental i Territorial Estratègica (DÓNA’T); i del Pla d’Ordenació Detallada (POP), després de la resolució d’al·legacions suposa un nou pas cap a una nova ordenació territorial, com sempre, celebrada per uns i criticada pels altres.

Esta nova fase d’informació pública, que es complementarà amb sessions informatives a la ciutadania, arriba després de les 412 al·legacions presentades, de les quals 132 han estat acceptades i 277 rebutjades, segons ha recordat hui el regidor d’Urbanisme José Luís López en el Plenari d’este dijous.

Una sessió sense massa sorpreses, però en la que les referències històriques a la situació urbanística de la ciutat i l’exemple que ha suposat de cara a l’exterior s’hi han remuntat inclús a Carlos Fabra pare, en els anys cinquanta, passant com no per l’anul·lació del PGOU del 2008, els alcaldes Alberto Fabra i Alfonso Bataller, Parc Castelló i Javier Moliner, fins a arribar a passats més recents amb Rafa Simó o Xavi Del Señor, com a protagonistes d’este viatge en el temps.

Amb les esperades recriminacions d’uns i altres respecte a “la falta de sol industrial”, com s’ha tornat a reiterar des del PP i des de VOX i les referències de Podem i Compromís al “canvi de model” i “les polítiques especulatives del PP” a les que s’han referit tant Navarro com Garcia, el Ple de poc més de dos hores no ha deixat cap novetat destacable.

Pel que fa a les intervencions més intenses quant a el to emprat, potser destaquen el encreuament de recriminacions entre el socialista Omar Braina i el popular Sergio Toledo. Mentre Toledo ha posat com a exemple el Parc Sagunt amb les seues superfícies destinades a sol industrial i el que açò ha suposat, acusant l’equip de govern, en el seu Pla General, de deixar a la ciutat sense possibilitats de creixement i perdent encara més terreny destinat a este ús, Braina ha contraatacat amb referències a “la gran estafa de PP que va ser Parc Castelló” o a l’empresa GUMSA.

En resum, enrocament en les postures esperades d’uns i altres, encara que amb una curiosa pinzellada en la intervenció de Compromís. García ha reclamat que es retornara a posar el nom, després d’una variació detectada a última hora en el Pla General, on havia desaparegut la nomenclatura de l’espai destinat al Conservatori Superior de Música i dansa, ubicat als terrenys de davant de l’actual Ciutat de la Justícia.

Per últim, cal remarcar d’una banda el ja tristament habitual minut de silenci per les víctimes de la pandèmia i d’altra l’absència de la portaveu del PP, Begoña Carrasco per la seua recent maternitat a qui l’alcaldessa, Amparo Marco ha felicitat públicament a l’inici de la sessió.

CatalanSpanish