Castelló projecta en una nova escultura la seua transformació urbana inclusiva i sostenible

L'alcaldessa destaca que l'obra simbolitza "la transició cap a un model de ciutat social i ambientalment més compromés" gràcies a la inversió europea

Castelló suma des d’aquest dissabte una nova escultura en un dels accessos de la zona sud (en la rotonda de l’avinguda Enrique Gimeno annexa al complex esportiu Gaetà Huguet) que simbolitza la transformació ecosocial de la ciutat lligada a la major injecció de fons europeus de la seua història. 20,2 milions d’euros cofinançats pels fons FEDER i el Consistori i canalitzats a través de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, EDUSI-Transforma Castelló, que materialitzaran fins a 2022 una desena d’operacions de tint social i ambiental.

L’alcaldessa, Amparo Marco, ha inaugurat l’obra dins de l’agenda d’actes programada per a celebrar el 768 aniversari de la fundació de la ciutat. Ho ha fet acompanyada de l’artista que li ha donat forma, l’activista plàstic Santiago Rebollida, conegut per la creació d’intervencions artístiques amb consciència ‘verda’.

Amb 4,6 metres d’altura i elaborada a partir de materials reciclats com a resines, fibres, pigments minerals i estructures metàl·liques, l’escultura que apel·la a EDUSI-Transforma Castelló “és un símbol de la transició de la nostra ciutat cap a un espai més innovador, inclusiu, sostenible i compromés amb el medi ambient”, ha ressenyat Marco.

Per la seua banda, Rebollida ha indicat que l’obra és “molt representativa d’un estil i una temàtica amb la qual porte lluitant més de 20 anys i que em serveix com a mitjà d’inspiració per a conscienciar a la societat contra l’espoli dels mars o de qualsevol entorn natural”. Les formes de l’escultura recorden “a un arbre, el mar, un peix, i a partir d’ací es tix una simbologia abstracta en la seua part superior, una picada d’ullet a la diversitat natural. L’obra en el seu conjunt reflecteix tots aqueixos aspectes i valors que el projecte EDUSI ha de protegir amb una ciutat més sostenible i compromesa amb el medi ambient”, ha dit l’artista.

Per a Rebollida, la peça representa també una finestra, “un visor capaç de projectar l’esperança d’una societat més compromesa amb el futur de Castelló i amb un món molt millor”.

L’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat EDUSI-Transforma Castelló injectarà en la capital de la Plana 20,2 milions d’euros cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i l’Ajuntament per a executar una desena d’operacions. L’impacte dels fons europeus comença a dibuixar ja amb traços ferms una fisonomia de la capital que camina cap a aqueix model de ciutat intel·ligent, sostenible, innovadora i inclusiva al qual aspira. Així ho plasmen els primers projectes ja executats, com el nou Pont Europa sobre el riu Sec; els cinc quilòmetres extra de carrils bici que es marquen com a repte reduir l’emissió de 151,44 tones equivalents de COfins a 2023; les 17 plataformes de bus més segures i accessibles o l’adquisició de vehicles de baixes emissions per a la flota municipal.

En els pròxims mesos s’unirà al llistat la reconversió, ja en marxa, del parc de la Panderola del Grau en un espai de convivència i coworking; o la construcció d’un nou centre d’envelliment actiu i saludable en l’actual Centre Municipal de Cultura d’Antonio Maura. EDUSI projecta també la rehabilitació integral del Mercat Central; la construcció d’un nou corredor verd urbà; i la creació d’una aplicació mòbil per a millorar la resposta davant emergències i d’una altra ‘app’ per a controlar la reserva de places d’aparcament reservat.