L’Hospital Provincial i l’Universitari General de Castelló realitzaran trasplantaments de còrnies

La província comptarà, per primera vegada, amb dos centres que practicaran aquesta tècnica, que permet millorar la qualitat de vida del pacient.

483

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha autoritzat al Consorci Hospitalari Provincial de Castelló i a l’Hospital General Universitari de Castelló a realitzar trasplantaments de còrnies.

L’Hospital General emprendrà per primera vegada la pràctica d’aquest tipus de trasplantaments, mentre que el Provincial reprén aquesta activitat, que s’ha vist interrompuda temporalment en el centre durant el procés de reacreditació.

El trasplantament de còrnia és una intervenció quirúrgica, en la qual se substitueix el teixit corneal danyat per un altre sa, procedent del donant. D’aquesta forma es millora l’agudesa visual, es restaura la morfologia de la còrnia i s’elimina el teixit inflamat o infectat, que no respon al tractament mèdic.

Potencialment quasi totes les persones poden ser donants de còrnies. Els excel·lents resultats produïts per aquest tipus d’intervencions i la seua baixa probabilitat de rebot han portat a l’augment d’indicacions de trasplantaments.

El Servei d’Oftalmologia del Provincial té una experiència de més de 30 anys en els trasplantaments de còrnies. El centre va invertir en 2016 prop de 25.000 euros en l’adquisició de nou equipament de queratoplasties lamelares posteriors o endoteliales.

Aquesta tècnica permet substituir únicament la capa afectada de la membrana i no tota la còrnia íntegrament.

La còrnia és una coberta del globus ocular transparent com un cristall que permet el pas de la llum a l’interior de l’ull i que les imatges puguen enfocar-se en la retina. Quan aquest teixit es va fent opac l’única solució perquè el pacient mantinga la visió és substituir la còrnia danyada per una d’un donant.