viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Disfruta de la Basílica de Lledó com si estigueres allí dins amb la seua visita virtual

La visita virtual es realitza a través de la pàgina web de la basílica, contínuament actualitzada. www.basilicadellledo.es

Els documents que guarda l’Arxiu Històric de Lledó demostren que almenys des del segle XVIII, amb l’anomenada Edat Moderna, els Priors responsables del Santuari van utilitzar tots els mitjans al seu abast per a divulgar i accentuar la devoció cap a la Patrona de la Ciutat.

Fonamentalment es van servir del patrimoni artístic-religiós com mig visual i de la música com a instrument auditiu. Els gravats, les estampes, la pintura o les composicions musicals van ajudar els pelegrins i visitants a sintonitzar i acréixer l’amor feia la Mare de Déu, sota l’advocació del Lledó.

En altres moments també els mitjans escrits com les Novenes, alguna del segle XVIII, els articles o la Història del temple publicades en nombroses ocasions, van contribuir a divulgar aquest corrent d’amor i veneració per La nostra Senyora del Lledó, present des del segle XIV en aquest mateix lloc.

En el nostre temps són les noves tecnologies, la pàgina web i les xarxes socials les que continuen exercint aquest paper singular d’evangelització del poble cristià i de promoció de quant significa Lledó per a amplis sectors de la població.

Sense por d’equivocar-nos, és est un projecte pioner en tota la província, pel que fa a no tan sols a edificis religiosos, sinó també a altres edificis civils.

Per tant, la finalitat primordial de la Visita Virtual a Lledó és religiosa i evangelitzadora, per a mostrar de manera singular a les noves generacions que en aquest lloc, des de fa més de sis-cents cinquanta anys, la Verge del Lledó és “llum i auxiliadora del poble de Castelló”. Diuen els Goigs de Lledó que “del vostre amor un cantar és tota la nostra història. Castelló ha begut sa glòria ací, als peus del vostre altar”.

Per això ho presentem abans que concloguen les festes de Nadal i com a preparació remota a les solemnes festes que celebrarem en 2022 amb el centenari de la seua declaració com a patrona de la ciutat, o 2024 amb el Centenari de la seua Coronació Pontifícia i Canònica.

Però també, actualitzant les intencions dels priors dels últims temps, existeix la decidida voluntat d’aportar un instrument eficaç i modern, que ens ajude a conéixer més i millor el patrimoni, l’art i la història d’aquest lloc sagrat de Lledó.

Frases de l’Evangeli o estrofes dels ‘Goigs de Lledó’
Per això quan el visitant s’acoste a alguna de les imatges o de les pintures i prema sobre elles s’ampliaran, il·lustrant-les o bé amb una frase de l’Evangeli o amb una estrofa dels gojos de Lledó, que va escriure en valencià fa ja cent anys el gran humanista i Cronista Oficial de la Ciutat el senyor Luis Revest. En aquest sentit, hi ha més de 60 punts amb informació rellevant de diferents elements de la Basílica.

Primers plans
La visita virtual ens brinda primers plans. Per això mai com fins ara s’ha pogut gaudir de la bellesa de les pintures, l’arquitectura i les imatges de la Basílica, que a simple vista és impossible de captar. Primers plans de la imatge de la patrona, de la xicoteta imatge que segons piadosa tradició va ser trobada per Perot de Granyana, de la porta del reliquiari, dels seus mantells i corones, de la làpida gòtica de la façana o dels secrets del ‘Camarín de la Mare de Déu’.

Dades del projecte
Visita Virtual realitzada amb fotografia d’alta qualitat per a oferir gran detall en qualsevol de les vistes.
• 21 panorames (cadascuna de les fotografies 360é que componen la Visita Virtual)
• 60 fotografies amb informació dels elements més significatius de la Basílica (obra pictòrica i escultòrica, elements arquitectònics, elements religiosos, …)
• 2.100 fotografies. Cadascuna de les imatges ha rebut un tractament realista, amb la finalitat de recrear fidelment l’ambient del temple

Realitat virtual
La Visita Virtual que hem realitzat està generada en un entorn de Realitat Virtual, que ofereix a l’usuari una experiència immersiva.

Usabilitat
L’usuari podrà recórrer el temple utilitzant qualsevol dispositiu electrònic (ordinador, Tablet, telèfon mòbil o ulleres de Realitat Virtual). La visita virtual es realitza a través de la pàgina web de la basílica, contínuament actualitzada. www.basilicadellledo.es

Iniciativa
La iniciativa ha partit exclusivament del Prior de la Basílica mossén Josep Miquel Francés, que ha seleccionat i adequat els textos. Es realitza sense cap altre tipus de suports, ni patrocinis amb la voluntat, com des de fa segles, de continuar generant des de Lledó la cultura pròpia de “l’humanisme cristià”.

Tot això ha sigut possible comptant amb la col·laboració de la responsable de la web de Lledó, la periodista Paloma Aguilar i un treball excel·lent de l’empresa Hoyoyo Visual i d’aquest gran professional com és Pau Bellido.

 

Últimas noticias

Contenido relacionado