viernes, 29 marzo 2024

Noticias de Castellón y provincia

Blanch (PSPV-PSOE) impulsa una gran aliança d’alcaldes i alcaldesses per a coordinar amb la resta d’institucions la reconstrucció dels seus municipis

El secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló contrasta "les mesures de gran importància" proposades per alcaldes socialistes per a solucionar els problemes de la ciutadania "enfront dels qui només es preocupen de banderes".

El secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló, Ernest Blanch, afirma que la crisi del coronavirus ha evidenciat que “les millors receptes per a combatre-la són les que aposten per la sanitat pública i pels nostres alcaldes i alcaldesses, com a primera línia de foc amb la ciutadania”. Per este motiu, Blanch està mantenint diverses reunions telemàtiques amb els alcaldes i alcaldesses socialistes de la província de Castelló “per a impulsar una gran aliança municipalista per a fer front comú, i fomentar la coordinació davant la resta de les administracions per a millorar, encara més, els treballs de prevenció i reconstrucció”. “El president del Govern Pedro Sánchez ja va anunciar ahir que la desescalada serà gradual, asimètrica i coordinada, per la qual cosa els alcaldes i les alcaldesses tindran un paper fonamental en esta tasca, per a la qual deuran comptar amb el màxim de recursos possibles”, afirma.

Per a Blanch, “els alcaldes i alcaldesses ja estan liderant el procés. Ho estan fent dia a dia, però necessiten de mesures extraordinàries per a comptar amb els suficients recursos per a superar la crisi. Estes mesures passen, entre altres coses, per flexibilitzar la regla de la despesa, la reforma de la contractació publica per a agilitar els tràmits, i altres modificacions administratives de major importància com la derogació o reforma de la llei de racionalització, la llei de contractes públics, la d’estabilitat pressupostària i les mesures de sostenibilitat, entre altres”, apunta.

El màxim responsable del PSPV-PSOE a la província de Castelló ha recordat que els i les socialistes “estem prenent la davantera en totes les institucions en l’adopció de mesures, en l’execució de solucions i en la planificació del futur més immediat, mentre altres sols es preocupen dels símbols, que no ens donen menjar”. Per això, “apostarem molt fort per a dotar de majors mitjans a les polítiques públiques i en el centre d’elles, al costat de la sanitat i l’estat del benestar, estan els ajuntaments, que hui es conjuren i lideren per a aconseguir estar en el centre de les polítiques públiques, on els posen i demanden els ciutadans”.

Per a Blanch, “el món ha canviat, res serà igual després de la Covid-19, i hem d’estar preparats. Per a guanyar la batalla, —continua— treballarem des de tots els àmbits: a Madrid, amb el Govern, els nostres diputats i senadors; en la Comunitat Valenciana, els nostres càrrecs institucionals i diputats autonòmics; a nivell provincial amb la diputació i, en l’àmbit local, els nostres alcaldes, espentant com els grans impulsors de tot allò que passa pels seus municipis”.

Ús dels romanents

Per este motiu, en una primera fase, la principal demanda consisteix a reclamar l’ús dels romanents per a poder destinar-los a mesures amb les quals tirar avant els municipis, una vegada superada la pandèmia i que suposarà la movilització de 100 milions d’euros. Els i les al voltant de 50 munícipes socialistes participants en estes reunions de coordinació també han manifestat la necessitat imperiosa de col·locar el municipalisme en el centre de la lluita contra la Covid-19, i la recuperació de l’autonomia municipal, retallada durant els anys de govern del PP. 

En este sentit, la unanimitat i la unitat d’acció dels alcaldes i alcaldesses socialistes de la província està sent clara per a garantir que les administracions locals disposen de tota la liquiditat possible per a afrontar les mesures que es precisen davant l’emergència sanitària de la Covid19, i accelerar la posterior recuperació.

A més de l’ús de romanents, també aposten per altres plantejaments econòmics que afecten els municipis, com la restricció de la regla de la despesa, la suspensió dels plans econòmics financers, la contractació pública o el pagament a proveïdors, que han de ser objecte de revisió.

“No podem oblidar que els ajuntaments són la primera línia de foc, com a administració més pròxima a la ciutadania, i totes i tots hem de fer un esforç per a ser més útils que mai als nostres veïns i veïnes. Ara més que mai, la ciutadania veu en el seu alcalde o alcaldessa la figura de referència davant qualsevol problema, dubte o necessitat que sorgisca, i hem de treballar perquè totes les necessitats siguen ateses, i el partit socialista treballarà perquè així siga. Un clar exemple és que, tant el president de la Diputació de Castelló, José Martí, com el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ja han manifestat el seu suport a este tipus de mesures”, ha afegit.

El secretari provincial també ha valorat que l’alcaldessa de Castelló i vocal de la junta de govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Amparo Marco, haja recollit i traslladat les preocupacions dels alcaldes i alcaldesses castellonenques, així com el treball que està duent a terme la membre de l’executiva provincial i alcaldessa d’Altura, Rocío Ibáñez, en les successives reunides mantingudes com a membre de la Junta de Govern de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). 

Així mateix, hui serà el vicesecretari del PSPV-PSOE de la província de Castelló i president de la Diputació de Castelló, José Martí, qui trasllade esta “unitat d’acció” al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en una reunió prevista amb la comissió executiva de la FVMP i els presidents de les diputacions de València, Alacant i Castelló.

Moció

Blanch ha recordat que el partit presentarà mocions als ajuntaments de la província per a sol·licitar al Govern central “que es permeta que els romanents de tresoreria obtinguts per les entitats locals s’utilitzen per a afrontar les mesures que la situació actual requereix disposant, tant del superàvit de 2019, com del romanent acumulat d’anys anteriors”. Així mateix, el secretari provincial ha fet referència a la necessitat que es preste una “especial consideració” als ajuntaments que tenen endeutament, “arbitrant fórmules que els permeta fer front a l’eixida de la crisi, perquè la seua situació no supose un perjudici en els serveis a prestar a la ciutadania”.

Els alcaldes i alcaldesses del PSPV-PSOE de la província de Castelló també han mostrat la seua unitat a defensar una moratòria de dos anys en l’aplicació dels Plans Econòmics Financers (PEF) a aquells ajuntaments o diputacions que estiguen obligats a aprovar-los, perquè també puguen disposar dels seus romanents de tresoreria i superàvit, sense que estos PEF suposen un obstacle que els impedisca posar estos recursos a la disposició de la ciutadania en estos moments.

Cal recordar que la Diputació de Castelló està sotmesa a Pla Econòmics Financer, ja que durant el govern anterior del Partit Popular, es va superar el sostre de despesa. Esta situació ha provocat que, ara, i per l’aplicació de la Llei de Montoro, l’administració provincial no puga disposar de 43 milions d’euros de romanents. Així mateix, altres 28 municipis de la província també estan veient limitada la seua gestió econòmica, per la qual cosa la proposta del partit socialista alleujaria esta situació.

Últimas noticias

Contenido relacionado