Condemnat a 50 anys de presó l’etarra Lupiañez pel segrest d’una família en 2007

A la qual es va sostraure l'autocaravana per a atemptar després contra una torre de xarxa elèctrica a Castelló

Europa Press
Publicitat

L’Audiència Nacional ha condemnat a 50 anys de presó l’etarra Gorka Joseba Lupiañez Mintegui per participar en el segrest d’una família l’agost de 2007 a la qual es va sostraure l’autocaravana per a atemptar després contra una torre de xarxa elèctrica a Castelló.

El 24 d’agost de 2007, una parella i el seu fill d’aleshores 4 anys que estaven de vacances per la costa atlàntica de França van ser assaltats per quatre individus que van dir ser policies, els qui després els van lligar de peus i mans i els van tapar els ulls i la boca. Un dels assaltants es va posar al volant de l’autocaravana i van portar a la família a una vivenda en la localitat de Gurs, on les víctimes van estar lligades a un llit fins al dia 26.

Rovira  

Aquest dia els van portar als voltants d’un bosc i allí van dormir al costat d’un dels segrestadors. L’endemà van ser alliberats, després que els captores confirmaren que l’atemptat s’havia dut a terme. La família va haver de caminar per la carretera fins que va ser arreplegada per un vehicle que els va traslladar a Tartas, on van denunciar els fets a la policia.

L’autocaravana va ser utilitzada per a l’atemptat contra una torre de la xarxa elèctrica a Castelló pel qual els etarres Igor Portu i Mattin Sarasola ja van ser condemnats. Ara, Lupiañez, qui ja complia sentència per pertinença a la banda terrorista com a logista, ha sigut condemnat a 7 anys per un delicte de robatori amb intimidació, a 36 anys per tres delictes de detenció il·legal i a altres 7 per tinença o dipòsit d’explosius.

La Secció Quarta de la Sala Penal afirma en la seua sentència que el “conjunt de les proves” practicades durant el juí, que es va celebrar entre finals de febrer i principis de març, ha resultat “suficient” per a “anul·lar la presumpció d’innocència que protegeix a l’acusat, permetent desmuntar i deixar sense efecte la declaració exculpatòria prestada en el plenari”. Però també “per a deixar sense efecte l’existència d’un hipotètic dubte sobre la seua participació”, afegeix.

DECLARACIONS CONTRADICTÒRIES
Els magistrats apunten que arriben a aquesta conclusió després de l'”anàlisi detallada, coherent i cohonestado” de totes aquestes proves i per les contradictòries declaracions de Lupiañez no solament durant la vista oral, “sinó en quantes ocasions ha sigut preguntat a aquest efecte”. Per a la Sala, s’ha posat “una vegada més en evidència la mendicitat” de les seues compareixences.

La resolució que s’ha donat a conéixer aquest dijous repassa tota l’activitat probatòria practicada en el juí i conclou que “els fets van tindre lloc com es descriu en l’escrit d’acusació i no com diu l’acusat –qui sempre va negar els fets–, desmuntant la invericidad de la seua declaració”.

Segons eixe escrit de Fiscalia, les restes biològiques de Lupiáñez trobats en un sac de dormir en un pis a França on ETA amagava un arsenal, així com les empremtes dactilars seues que van aparéixer tant en la casa on va estar segrestada la família com en el cotxe que la banda terrorista va utilitzar per a traslladar-la a aquella vivenda i després alliberar-la a la mitat de la muntanya són prova suficient de la seua participació.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada