Castelló conforma Ajuntament en un acte sense sorpreses i discursos “moderats”

Els 27 membres de la corporació municipal han pres possessió dels seus càrrecs i han votat Amparo Marco com alcaldessa que tornarà a governar amb el suport de Compromís i la coalició d'Unides Podem

Publicitat

“….ficar a Castelló per damunt dels meus interessos personals i polítics i ser l’alcaldessa de tots i totes” Així ha finalitzat Amparo Marco, la seua promesa del càrrec en ser reelegida per portar la vara de comandament de la capital de la plana.

D’aquesta manera, i després d’un acte de constitució d’Ajuntament de poc menys de dues hores, sense massa sorpreses i uns discursos prou moderats, la socialista Amparo Marco torna a estar al capdavant d’un equip de govern de pacte, on el PSPV-PSOE ha arribat a un acord amb Compromís i Unides PodemCs en moviment-EUPV, per poder governar en majoria en la legislatura 2019-2023.

Rovira  

Esta dècima-primera corporació dels ajuntaments democràtics que este dissabte ha quedat constituïda està conformada, per 27 regidors de sis agrupacions polítiques amb un equip de govern “a tres” i que deixa al Partit Popular, Ciudadanos y Vox a l’oposició.

L’acte oficial ha complit el protocol estipulat. Amb un saló de Plens ocupat per autoritats rellevants però sobretot per familiars dels edils, l’ajuntament ha instal·lat també altres dues pantalles, una a la planta baixa del consistori i una altra al carrer perquè tot el món poguera seguir l’acte en directe.

Com indica la normativa, la mesa d’edat ha estat constituïda pels regidors de menor i major edat, i una emocionada Maria Jesús Garrido ha protagonitzat el primer moment emotiu d’esta sessió plenària constitutiva, en haver d’interrompre un moment la lectura de la fórmula del jurament o promesa del càrrec per contenir les llàgrimes.

A l’apartat de discursos, els portaveus dels diferents grups polítics han pres la paraula, en intervencions no superiors als quinze minuts, i on han marcat algunes de les seues postures futures dins del nou consistori, entre altres coses.

Cal destacar que a més de la protocol·lària enhorabona als companys de corporació, una referència que s’ha repetit, tant per part del portaveu d’Unides PodemFernando Navarró, com per part del socialista Rafa Simó ha estat la “tristesa” pel tancament del diari Levante i el suport al seu personal i a la tasca com a mitjà de comunicació realitzada.

Pel que fa a les intervencions, l’únic regidor de VoxLuciano Ferrer, al seu discurs que, apenes ha arrancat uns inaudibles i minoritaris aplaudiments, ha optat per una línia tremendista i durament crítica cap als partits d’esquerres als que ha arribat a acusar d’exercir una persecución patológica de la lengua española” i d’atacar la rel.ligió “por caprichos marxistas“. El regidor ha anunciat que en la seua vigilància contra eixos comportaments sectaris serien “Las trompetas de Jericó que sonarán alto i fuerte“.

Des de la coalició Unides PodemCs en moviment-EUPV, Fernando Navarro ha destacat que iniciem “l’enorme repte de què l’ajuntament sigui la principal eina de transformació” i que “La ciutat de Castelló ha de continuar per la senda del pacte del Grau”. A més, ha fet especial menció al repte del canvi climàtic i el paper de responsabilitat que ha d’assolir l’ajuntament. Navarró també s’ha referit al dret a l’habitatge i al canvi de mentalitat per “concebre el sol i les cases no com un negoci sinó com un dret”.

Alejandro Marín-Buck, per Ciudadanos, ha criticat al PSPV-PSOE per no donar-los l’oportunitat de negociar per poder entrar a formar part de l’equip de govern i ha mostrat públicament el seu desencant per estar en l’opossició: “No nos gusta estrar en la oposición. A més ha qüestionat les polítiques de govern portades per l’anterior equip, afirmant que s’anava a repetir un “amalgama de izquierdas con más sombras que luces“, i ha formulat mencions a”anònimes” als partits que “sobreviven avivando las ascuas del pasado“. Comentari al qual ha afegit la recomanació a alguns dels membres més joves d’eixes forces polítiques de “viatjar més enllà dels Pirineus per obrir mires”.

Pel que fa a Compromís per Castelló, Ignaci Garcia ha recordat “la feina feta durant estos quatre anys i la que queda per fer”. “Necessitem un govern estable i mans que treballen” ha afegit. Garcia ha recordat també a membres de l’anterior equip que “ja no estan” i ha assegurat estat a l’alçada: “Compromís estarà a l’alçada. Desitge sort, ofereix diàleg i els reclame responsabilitat. Que tinguen salut, treball i força!!”

Al torn de la cap de llista del Partit Popular, Begoña Carrasco s’ha mostrat flexible a l’hora de poder votar a favor d’aquelles propostes que siguen “bones per la ciutat de Castelló” però a la vegada també ha destacat que la seva tasca al davant de l’oposició serà “fiscalitzadora del treball de l’equip de govern”. Per això també els ha demanat als partits que tindran la governabilitat que aprenguem dels seus errors i que “no generen expectatives no assumibles”.

En un to molt més conciliador que el dels últims dies de campanya, Carrasco ha anunciat que faran una oposició reivindicativa i ha definit el seu partit com una “Alternativa moderada i de centro“. Deixem treballar a l’equip de govern però estarem vigilants i mirant amb lupa la seua gestió, ha afegit

De la bancada socialista, Rafa Simó ha estat l’encarregat d’una intervenció, en valencià, que ha iniciat lamentant el tancament del diari Levante de Castelló. “Es tanca una part de la nostra història!” ha afirmat.

Simó ha recordat els bons resultats electorals pel partit socialista i el seu creixement en vots i en escons però destacant alhora que “no és moment de guerres per butaques” i que “és temps de pactes de govern i taules de consens en un clima de confiança multidireccional”. S’ha referit així a “l’acord progressista que ahir tancaven. Hem aconseguit un gran acord per a la ciutat de Castelló. Ens comprometem a fer del Castelló del 2023 un lloc millor del que és ara”, ha assenyalat.

A més, el portaveu socialista també ha demanat “no fer un plató de l’ajuntament” puntualitzant la premissa de què “res del que fem ací ens faça passar vergonya ni als nostres famílies ni als nostres amics, ni als nostres veïns!”. En esta linea, Simó ha obert la mà al diàleg: “Ens esforçarem per a arribar a acords amb tots”.

Després dels discursos, han vingut les votacions per triar l’alcalde o alcaldessa que amb 15 vots convertia dos minuts abans de la una i mitja de la vesprada del dissabte a Amparo Marco, de nou, en alcaldessa de Castelló.

Després de la protocol·lària acceptació i promesa, amb valencià i veu ferma, del carrec d’alcaldessa i el lliurament de la vara de comandament, Marco ha pronunciat un discurs d’agraïment i de compromís amb la ciutadania.

A la seua intervenció, l’alcaldessa reelegida s’ha mantingut serena i contenint l’emoció fins al final, moment en què s’ha adreçat pel seu nom als xiquets i xiquetes més menuts, fills dels companys de corporació que estaven presents al saló de plens, indicant-los que els seus pares i mares, encara que en aquell moment no ho entengueren, eren “herois sense màscara, però herois i heroïnes”.

Marco ha conclòs el seu discurs amb un record “als que no estan” i s’ha emocionat en fer menció a Vicent Mira i Andrés Marco.

La sessió plenària de constitució de la nova corporació 2019-2020 ha finalitzat amb la tradicional “foto de família” al peu de l’escalinata del consistori i la interpretació de la Marxa de la Ciutat per l’agrupació musical del Grau de Castelló.

 

ANÈCDOTES I CURIOSITATS DE L’ACTE:

Pel que fa a les curiositats d’este acte, cal destacar que a l’hora de la presa de possessió dels càrrecs Begoña Carrasco ha portat una Bíblia sobre la que ha jurat el seu càrrec posant la mà simultàniament sobre la Constitució i les Sagrades Escriptures. Una fórmula que ha estat reperida per la majoria de companys d’agrupació

Pel que fa a la fórmula de promesa o jurament, només Ignasi Garcia ha emprat l’alternativa: per imperatiu legal”.

Finalment una altra de les anècdotes ha estat la proposta del cap de llista de Ciudadanos, Alejandro Marín-Buck con candidat a alcalde al qui no ha votat ningú, ja que inclús els quatre regidors de la formació han votat en blanc.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada