Compromís presentarà un projecte de llei per al Reconeixement de les Víctimes del Franquisme i la Memòria Democràtica a la propera legislatura

Carles Mulet promourà la nova iniciativa tan aviat es constituïsca la cambra i inclourà els principis de 'memòria, dignitat, justícia i veritat' per reparar els drets dels reprimits

Publicitat

El senador territorial i portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha assenyalat hui que registrarà, tan prompte es constituïsca el nou Senat, un Projecte de Llei de Reconeixement i Protecció Integral a les Víctimes del Franquisme i de la Memòria Democràtica de l’Estat espanyol. La proposta buscarà recuperar la memòria històrica, la defensa de la Democràcia i acabar amb la impunitat dels crims franquistes i les manifestacions que perviuen a Espanya 40 anys després d’iniciada la Democràcia, davant la indiferència dels diferents governs.

La proposta legislativa reivindicarà el dret irrenunciable de les víctimes del franquisme a la Veritat, la Justícia i la Reparació, tant material com simbòlica, tal com estableixen els organismes internacionals de Drets Humans i el Dret penal internacional. Carles Mulet ha indicat que confia que els representants a la cambra alta entenguen de la necessitat de donar carpetada al franquisme i obrir un període més pròsper en què es faça justícia d’una vegada “i puguem trencar amb un franquisme que va viciar la transició”.

Rovira  

L’avantprojecte proposa anul·lar els consells de guerra sumaríssims i les corresponents sentències instruïdes pel règim franquista per arbitraris i il·legals, adoptant el rescabalament a les víctimes, així com la reconstrucció dels arxius penals i judicials afectats. També mesures per rehabilitar a les víctimes i les seues famílies i comptar amb el reconeixement de víctimes del franquisme. També regula la desaparició forçosa, crea un Cens de Memòria Democràtica amb informació de desapareguts i víctimes de la Guerra Civil i el franquisme amb les circumstàncies de cada cas; un mapa de fosses, la investigació per localitzar els enterraments, establir metodologies d’investigacions, compilar testimonis orals de forma urgent de víctimes i testimonis directes així com un protocol d’exhumacions i la seua planificació, amb els fons necessaris en els Pressupostos Generals de l’Estat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada