“Satisfacció a tres bandes” entre PSPV-PSOE, Compromís i la coalició d’Unides Podem després de les primeres reunions bilaterals

La reedició d'un segon Pacte del Grau, on esta vegada estigueren totes les forces d'esquerres, podria ser una realitat si a les pròximes trobades previstes per esta setmana es tanca l'organigrama municipal

Foto: El Mundo
Publicitat

Definir i concretar més el desenvolupament programàtic i alhora l’estructura municipal del pròxim govern de Castelló és un dels aspectes que s’abordarà a la segona de les reunions que probablement podria produir-se este dimarts, entre el PSPV-PSOE i Compromís. Almenys, així es desprén després d’una primera trobada de poc més de 45 minuts entre les dues forces polítiques que ha tingut lloc este dilluns a la seu socialista del carrer Carcaixent.

D’altra banda, per la seua part, la coalició d’esquerres Unides Podem-Castelló en Moviment-Esquerra Unida sí que ha plantejat ja en la primera reunió, moments abans de la de Compromís, que tenien la intenció de poder d’assumir regidories relacionades amb la sostenibilitat ambiental i les polítiques d’habitatge municipals. Unes propostes que han estat escoltades pels socialistes qui han considerat que “podrien ser assumibles” en el marc d’un possible acord.

Rovira  

Així, el mateix dia en què es confirma que la configuració final del govern autonòmic de la Comunitat Valenciana serà una realitat a tres bandes que es ratificarà, amb tota probabilitat, este dimecres en Alacant, a Castelló, i després d’una setmana de respostes evasives i poc clares per part de la cap de llista municipal, Amparo Marco, el PSPV-PSOE de la capital de la Plana inicia, a quatre dies per la constitució de l’ajuntament, la primera ronda oficial negociadora amb les forces d’esquerra en el que probablement acabe sent la reedició del Pacte del Grau encara que aquesta vegada amb la presència també d’una tercera força política.

Tot i això, cal recordar que en ambdues reunions bilaterals el PSPV ha plantejat que el contingut d’un eventual pacte de govern hauria de girar entorn del programa electoral socialista, afirmant que va ser avalat en les urnes per més de 25.000 ciutadans i ciutadanes. I per tant el programa s’hauria d’ajustar als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, que es completaria amb les propostes procedents del programa electoral de la confluència.

Però sembla que precisament, els termes els eixos programàtics no seran punts de confrontament. Així ho ha considerat també, la portaveu en funcions i membre de la comissió negociadora, Verònica Ruiz, qui ha destacat les coincidències programàtiques a més de l’experiència que els aporta al seu partit el fet de haver format part del govern a l’hora de plantejar el nou organigrama municipal.

També, per la seua part, Rafa Simò, membre de l’equip negociador del PSPV_PSOE ha manifestat “bones sensacions” en acabar la reunió, tot i que ha sigut cautelós a l’hora de donar per feta la reedició del pacte del Grau, però sí que hi ha destacat el bon enteniment en aquesta primera trobada tant amb uns com amb els altres.

Per últim, amb més distància pel que sembla a alguns aspectes del programa però compartint la sensació de satisfacció, la portaveu de la coalició Unides Podem-Castelló en Moviment-Esquerra Unida, Salomé Agudo, també s’ha mostrat confiada en l’abans de les negociacions després d’aquesta primera trobada.

Amb tot, l’acord per la governabilitat a l’Ajuntament de Castelló per al mandat 2019-2023 podria estar un poc més prop. Això no obstant, és destacable que en este primer encontre mentre els “nouvinguts” a les reunions ja plantegen les seues aspiracions almenys pel que fa a les àrees que els interessa, els anteriors socis de govern dels socialistes, més veterans, insisteixen a seguir avançant en les negociacions i abordar la definició d’un marc programàtic “per a donar estabilitat al Govern municipal”, segons apunten, sense mostrar encara totes les cartes.

Cal dir, que a la reunió d’este dilluns, el PSPV ha plantejat que el contingut del possible pacte de govern ha de girar entorn del programa electoral socialista. Per part seua, Compromís ha aportat una selecció de 78 propostes del seu programa amb l’objectiu que aquestes puguen debatre’s per les comissions i incorporar-se al document polític d’acord programàtic.

A més, pel que fa a l’estructura municipal, el PSPV ha plantejat un nou disseny de les àrees de gestió al que Compromís veu necessari “acompanyar-lo d’una realitat administrativa i un pressupost”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada