Desarticulada una organització criminal nacional i internacional dedicada a estafes, blanqueig de capitals i falsedat documental

La recerca ha durat més d'un any i mig, la qual ha sigut molt complexa per la gran quantitat d'empreses i comptes bancaris que havien creat els detinguts, culminant amb la detenció i recerca de 29 persones a Castelló, Madrid, Sevilla i Barcelona.

Operación Aldabra Prensa
Actualitat Valenciana
Publicitat

La Guàrdia Civil en la denominada operació ‘Aldabra’ ha detingut i investigat a 29 persones i a 20 administradors d’empreses a escala nacional com a suposats autors de nombrosos delictes d’estafes, blanqueig de capitals, falsedat documental i organització criminal.
L’organització comptava amb un entramat empresarial de més de 39 societats, de les quals 10 d’elles eren societats ‘offshore’, radicades en les illes Seychelles, Estats Units i Xipre, estafant a més de 226 persones, 5 entitats bancàries i 7 empreses financeres i
rentings.

L’actuació de la Guàrdia Civil es va iniciar el novembre del 2016 quan els agents van observar a persones molt joves amb un nivell molt alt de vida, habitatges de luxe i vehicles d’alta gamma i fins i tot amb escortes de seguretat privada.

PublicitatRovira  

Durant l’operació s’han realitzat un total de 6 registres, on s’han intervingut 15 vehicles d’alta gamma i una embarcació valorats en 362.000 euros, maquinària industrial valorada en més de 670.000 euros, joies i material electrònic per valor de 80.000 euros, 270 comptes bancaris (bloquejant-se judicialment 111 comptes) i 21 comptes localitzats en paradisos fiscals (Illes Grenadines, Veneçuela, Alemanya, Malta, Panamà, Xipre, Illes Maurici, Polònia, Regne Unit i Estats Units). S’han descobert inversions en 7 plataformes
internacionals de criptomoneda.

Modus operandi
L’organització emprava diverses formes d’estafa, en la primera defraudaven a persones físiques nacionalment, captant-les a través de portals Web de préstecs online, mitjançant finançaments de crèdits al consum emprant empreses pantalla i factures falses, enganyant a les financeres i a les persones físiques.

L’engany consistia que l’organització criminal convencia a la persona perjudicada a demanar un préstec d’uns 5.000 euros, dels quals realment solament rebia 3.000, encara que sumant interessos i comissions es comprometia al pagament d’uns 8.000 euros, açò ho realitzaven aprofitant-se de l’estat de necessitat de la persona afectada.
En la segona els autors estafaven a les financeres i rentings, mitjançant la compra fictícia de material industrial i programari, participant en l’engany les empreses finançades.

Les quantitats defraudades rondaven els 100.000 euros a cada empresa, la qual cosa ha repercutit negativament en les empreses que han participat de l’engany, sent que moltes han entrat en concurs de creditors davant el gran endeutament d’aquestes, amb la corresponent posada en perill dels llocs de treball dels seus empleats.

En la tercera, l’organització va crear societats en paradisos fiscals, empreses financeres amb aparença de bancs internacionals i portals web per a captar liquiditat, sortejant qualsevol tipus de control al moviment de capitals, emetre avals i captar passiu en dipòsits
bancaris, enganyant als clients dels suposats bancs que creien que es tractaven d’entitats reals.

Aquests bancs ficticis oferien interessos molt per sobre del mercat bancari.
Tot el sistema informàtic utilitzat per les entitats bancàries fictícies va ser adquirit a Panamà i el servidor utilitzat era un dels més segurs del món situat a Nova Zelanda.
Els autors empraven un banc internacional fictici denominat IRB PRIVATE BANK amb seu a Seychelles, que va emetre avals bancaris internacionalment per valor de 509 milions d’euros, identificant-se un capital social de 10 milions de dòlars en les illes Seychelles i 53 milions d’euros en l’estat de Delaware (Estats Units).

El total fins al moment, l’import detectat de l’estafat a particulars i entitats financeres supera els 20.000.000 euros.

La recerca ha durat més d’un any i mig, la qual ha sigut molt complexa per la gran quantitat d’empreses i comptes bancaris que havien creat els detinguts, resultant fins al moment la detenció i recerca de 29 persones a Castelló, Madrid, Sevilla i Barcelona.
Cinc dels detinguts han quedat ingressats a la presó.

Donat els nombrosos arxius informàtics intervinguts, algun d’elles encriptades, no es descarten noves intervencions i detencions a resulta del seu contingut. Amb aquesta operació s’ha descobert una de les majors estafes massa nacionalment.
El Jutjat encarregat de les diligències instruïdes van ser remeses al Jutjat d’Instrucció número 5 de Castelló.
L’operació ha sigut realitzada per efectius de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Castelló.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada