Roberto Tena: “El nostre objectiu és reduïr el nostre deute als 4 milions”

Entrevistem a Robert Tena Bachero, jove regidor d’Hisenda, Joventut i Transparència en l’Ajuntament d’Alcora. Tena ha desenvolupat des de 2015 la tasca de regidor, liderant tres àrees tan diferents com són Hisenda, Joventut i Transparència Durant l’entrevista, Robert Tena ens explica la seua experiència durant aquests anys i com veu la situació present i futura d’Alcora.

Publicitat

En molts ajuntaments tindre 29 anys és, amb diferència, ser el més jove de l’equip de govern. En aquest cas no és per molta diferència perquè teniu una corporació molt jove.

Sí, en aquest cas tenim un equip molt jove, en el que jo sóc el més jove de tots. Crec que per sort. Perquè més enllà de l’experiència, cadascú pot aportar una cosa a l’equip i crec que és important.

Rovira  

Com portes eixe paper de ser la persona més jove de l’equip?

Té sense amb la responsabilitat de representar a la gent més jove, a la teua gent, que te ganes d’aportar coses noves.

T’han tocat uns càrrecs molt diferents. Com són Hisenda, Joventut o responsabilitat ciutadana.

Si, per una part va ser Hisenda perquè s’ajustava més al que jo vaig estudiar. I, per altra, Joventut perquè sóc el més jove de l’equip. Per això s’ha donat aquest cas.

Quant als sectors que portes, dins de Joventut. Del que més t’encarregues es del Casal Jove i de la programació d’actes juvenils?

Sí, tenim tots els anys activitats que fem, per exemple quan comencem el curs, que son com unes festes inaugurals. On categoritzem a la gent per diferents edats. El que pretenem amb aquestes activitats és captar a xiquet que vulguen acudir al casal. D’aquesta manera comencem a treballar amb ells. Per exemple, aquest cap de setmana tenim una festa que està dedicada a xiquets entre 12 i 14 anys, on l’assistència sol ser entre uns 90 i 100 joves. Això és una activitat innovadora que va començar quan van entrar nosaltres al govern.

En quin punt esteu per a trobar una amplia o quasi completa oferta d’oci per a xiquets i adolescents, sobretot en el temps lliure, dins del casal?

Crec que falta molt per fer encara. Hem aconseguit coses, però encara hem de parlar amb més joves i aconseguir que els joves d’Alcora comencen a associar-se. Però crec que estem seguint una bona línia de treball per a aconseguir dinamitzar l’oci juvenil. L’objectiu és escoltar el que els joves volen, per a després actuar. És un camí llarg, però és a llarg termini quan es podrà vore el resultat.

També heu fet passos en l’oferta formativa del casal?

Sí, encara que no és la tasca principal del casal, l’Ajuntament ha treballat per oferir cursos formatius, com és el cas del de monitor de tems lliure, que es fa cada dos anys. Nosaltres treballem per a intentar oferir diferents cursos formatius que puguen ser atractius per a la gent.

Passant a la part d’Hisenda. És un gran contrast per a tu passar del que és el treball en Joventut al d’Hisenda?

Sí, però la veritat és que ja estic acostumat. És un poc complicada la tasca d’oficina, ja que hem d’adaptar-nos a les noves maneres de treballar i de vegades ens endarrerisca. Però realment és una faena que m’agrada molt, que m’he format per a ella i que em trobe molt a gust fent-la.

Quant a Hisenda vos vau marcar uns objectius molt ambiciosos. Podríem dir que la situació en l’àmbit econòmic que es viu a escala municipal no es pareix a la que trobareu en 2015?

Sí, ens situàvem pràcticament 7 milions d’euros de deute i ara estem sobre uns 5 milions d’euros. L’objectiu és acabar en uns 4 milions d’euros, una quantitat òptima, segons els tècnics d’intervenció, per a el que suposa un ajuntament com el d’Alcora. Una vegada arribem a aquest nivell idoni de deute, podríem plantejar nous endeutaments en cas que el poble necessités algun tipus d’inversió, com podria ser una obra.

Aleshores, es podria dir que no és un primer objectiu reduir el deute a zero durant la pròxima legislatura?

El deute a zero pot ser un objectiu. L’objectiu principal és el punt idoni de deute.

El punt idoni no és zero?

No, no és zero. Perquè quan tu necessites executar moltes vegades coses. No sempre pots fer-ho. Aleshores, la solució és anar a l’endeutament, ja que et dona una capacitat d’actuació major a la qual tens. A un cost, relativament, molt econòmic. Però sempre amb responsabilitat i amb l’objectiu de gastar els diners on siga necessari. Això pot ser molt positiu per a l’Ajuntament si es fa bé.

Dins de Transparència, com valores la trajectoria?

El volum de treball dels departaments és molt gran. Trimestralment hem de presentar moltíssims papers sobre com funcionem. Dins de la part que nosaltres podem treballar, estem fent un portal de transparència econòmica que trimestralment anirem actualitzant-lo. On la gent podrà veure on i com es gasta els diners l’Ajuntament.

Penses que la legislatura ha sigut com t’esperaves?

No m’imaginava que el treball seria com ha sigut. Vols fer moltes coses que no pots fer. A causa de la burocràcia. Però després de provar-lo m’agradat molt. M’encanta la meua part de tasca dins de Joventut i, per descomptat, la que tinc dins d’Hisenda, ja que és per a el que em vaig formar.

Vols presentar-te per a la pròxima legislatura?

Sí i espere continuar dins de Joventut i Hisenda. Ara ja controle bé com funciona cada camp i la veritat és que m’ha agradat molt realitzar aquesta tasca. A més a més, em sent totalment preparar per a encarar una altra vegada les obligacions de liderar aquests departaments.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada