CCOO alerta del creixement de la precarietat laboral pels ERTES i reduccions de jornada no comptabilitzats

El sindicat adverteix que les dades de l'EPA no inclouen als treballadors que es troben en suspensió d'ocupació o reducció horària a conseqüència d'un ERTE, ja que la definició d'atur registrat no els comptabilitza com a aturats.

El sindicat CCOO adverteix que les dades de l’atur registrat al País Valencià el mes de desembre, de 437.701 persones i que suposen un increment de 4.030 amb relació al mes de novembre (+0,93%) no inclouen als treballadors que es troben en suspensió d’ocupació o reducció horària a conseqüència d’un ERTE, ja que la definició d’atur registrat no els comptabilitza com a aturats.

Per això destaquen l’elevada precarietat de la contractació, per la qual cosa CCOO considera fonamental l’acció coordinada per a revertir abusos com el de la injustificada contractació temporal de les subcontractes, com avala la recent sentència del Tribunal Suprem. La secretària d’Ocupació i Formació de CCOO PV apel·la novament al paper del Diàleg Social per a avançar en la derogació d’una Reforma Laboral especialment lesiva i reforçar normativament la contractació estable.

El mes de desembre i l’any 2020 en el seu conjunt han estat atípics quant a l’ocupació. Tradicionalment els últims mesos de l’any solen ser de reducció de l’atur i en canvi la dada registrada en País Valencià en el mes passat llança un saldo inusual de creixement.

Des de la secretària d’Ocupació i Formació de CCOO PV es constata que “la pandèmia que va començar afectant tan greument a la salut pública continua impactant en l’economia, replicant bruscament en un mercat laboral en crisi i congelant una campanya nadalenca incapacitada per a pal·liar la destrucció d’ocupació”.

L’afectació en el sector Serveis de les mesures de prevenció de la covid ha estat especialment greu, sobretot perquè s’ha sumat a l’elevada precarietat laboral prèvia a la crisi sanitària. Al País Valencià més d’un 45% de les persones registrades com a desocupades estan en atur de llarga durada. El 58% de les persones en desocupació són dones. La temporalitat en la contractació aconsegueix al desembre el 91,5% dels contractes subscrits.

Un mercat laboral que es continua transformant ocupació de qualitat en ocupació precària, amb l’empobriment generalitzat d’aquelles persones que treballen, que troben una ocupació amb pitjors condicions o que no troben ocupació. “Parlem de pobresa laboral i pobresa social. Per això és fonamental que l’SMI es puga incrementar i es modifique la Negociació Col·lectiva i s’avance en tots aquells convenis paralitzats” concreta García.

Per tot això, CCOO PV reclama alternatives basades en un canvi de model productiu i econòmic que estiga al servei de les persones, que impulse sectors generadors d’ocupació de qualitat capaços de fer un tomb a la situació actual.

Com cada any, l’atur registrat té dos pics de pujada que són entre gener i febrer i juliol i agost, fonamentalment per finalitzar les campanyes en el sector Serveis, que coincideixen amb els mesos de l’any en què es redueix dràsticament la contractació.

El sindicat considera un repte clau trencar estos cicles i la dependència de sectors monocultiu per a diversificar els nínxols d’ús de major valor afegit, capaç de generar estabilitat en l’economia i en l’ocupació. “És una responsabilitat compartida treballar de manera coordinada per a impedir una generalització de treballadors pobres, pluriocupats, però sense un #TrabajoDecente que permeta viure amb dignitat” afirma.

En matèria de contractació, si comparem el 2019 amb 2020, a més de veure el percentatge de contractes que són temporals (de mitjana el 90%, i al desembre 2020 91,5%), observem que s’han realitzat 522.866 contractes menys que l’any 2019.

Per àrees productives destaca la situació del sector Serveis, un dels més afectats, amb exemples com el del comerç, que veu com s’ha incrementat un 25,7% la venda electrònica respecte a l’any anterior. La precarietat consolidada no baixa del 90% dels contractes signats, un 29% a temps parcial. El 58% de les persones en atur són dones. El 68% de la desocupació es concentra en el sector Serveis. El 75% tenen tan sols un nivell bàsic d’estudis.

CatalanSpanish