CCOO afirma que el frau de les beques de GVA supera els 1,8 milions

Lamenta que no hi ha hagut "cap gest polític" de realitzar canvis i demana al Consell que s'assente a dialogar.
CCOO ha assenyalat que les 45 beques de la Generalitat declarades en frau de llei per la Inspecció de Treball suposaran almenys un cost econòmic per a l’erari públic d’1,8 milions d’euros i ha posat en dubte la legalitat de les 88 noves beques que han eixit des de setembre en no modificar-se les bases qüestionades.

La secretària de Formació i Ocupació de CCOO PV, Ana María García, i la secretària d’Acció Sindical de la FSC CCOO PV, Soledad Fernández Cano, han lamentat en roda de premsa que “no hi ha hagut ni un gest polític de realitzar cap canvi” malgrat que esta resolució i han retret així mateix al Consell la seua “irresponsabilitat política i de gestió” cap a la joventut en perpetuar esta “precarietat”.

CCOO va presentar una denúncia que va donar lloc a la declaració de 45 beques en frau de llei. Sobre este tema, Soledad Fernández ha assenyalat que la suma del cost econòmic de les dues actes de liquidació de quotes a la Seguretat Social que va emetre Inspecció el novembre de 2019 és de 708.094 euros, una d’elles des de maig del 2018 fins a juliol del 2019 i l’altra des d’abril del 2018 fins a setembre del 2019.

Este deute, actualitzat fins a gener, ascendeix ja a 1.001.950 euros, dels quals 166.991 corresponen al recàrrec del 20%. Però a més, CCOO té coneixement que 35 dels becaris afectats ja han exercit el seu dret a reclamar les diferències salarials demanant un any d’endarreriments amb el que el total salarial demandat suposa 827.837 fins a gener.

D’esta manera, el total que suposarà per a les arques públiques, una vegada la sentència sobre els salaris siga ferm, ascendirà a un mínim d’1.829.787 euros, ja que pot haver-hi altres 10 becaris afectats que poden haver cursat les demandes fora dels servicis jurídics del sindicat. Fernández ha assenyalat que estos diners eixiran dels Pressupostos de la Generalitat.

No obstant això, García ha apuntat que la major “preocupació” és que des de setembre del 2019 fins a gener han eixit les bases d’altres 88 beques, 64 d’elles ja resoltes, en les quals no hi ha hagut “cap modificació” dels aspectes qüestionats per Inspecció de treball i ha advertit que denunciaran les que sospiten que també estan en frau de llei.

D’elles, la Conselleria d’Educació es porta “la palma”. Este departament ha tret 27 beques, Igualtat 25, Sanitat nou, i la resta es reparteix entre els altres departaments. Però a més, ha advertit que esta pràctica s’estén a la resta d’empreses públiques instrumentals com l’Institut Valencià de Cultura (VC), l’Institut Valencià de Finances (IVF), l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) o la Direcció general de Diversitat Funcional de la Conselleria d’Igualtat.

ASPECTES “ABERRANTS”
Sobre este tema, ha apuntat que cada conselleria publica els seus propis ordes de base encara que són totes “molt semblants”. Així, no han eliminat aspectes qüestionats com fixar el topall d’edat en 35 anys, amb el que si hi ha pròrrogues, hi haurà becaris de fins els 40 anys; els joves que es presenten han d’optar a un procés selectiu per al qual han de presentar una “extensa” documentació que acredite la seua experiència professional quan és per a una beca formativa i no per a cobrir un lloc de treball.

De la mateixa manera, es mantenen exigències “aberrants” com haver de recuperar el temps, una vegada conclosa la beca, en què s’ha estat de baixa per una hospitalització perllongada o per un part o adopció.

El problema de base, ha concretat, és que no s’ha modificat la normativa heretada de l’anterior Consell i des de la resolució d’Inspecció el Consell “no ha volgut asseure’s” per a dialogar com pot resoldre’s esta situació de forma “coordinada” entre totes les conselleries, encara que li han seguit “donant la mà” per a solucionar-ho.

CatalanSpanish