CCOO insta al Consell a garantizar el pagament de prestacions

El sindicat espera del Consell que se negocie amb els bancs adelantaments per a que ningú estiga "dos mesos sense ingressos."

CCOO PV veu amb molta preocupació la possibilitat que desenes de milers de persones acollides a ERTO de suspensió i afectats per rescissions o no renovacions de contractes, queden sense cobrar la prestació per desocupació el mes vinent de maig. Les persones que no perceben la prestació en esta data quedaran sense ingressos, la qual cosa suposa un gran problema per a la cobertura de les necessitats bàsiques de les persones en aqueix període.

A data 16 d’abril el Servei Públic d’Ocupació (SEPE) havia resolt 98.970 prestacions per ERTO a la Comunitat Valenciana, d’un total aproximat de 230.000 treballadors afectats per expedients ja resolts per la Direcció General de Treball (DGT). També ha resolt 45.284 expedients individuals de rescissió o no renovació de contractes.

Les previsions són que a 30 d’abril, data de tancament de la nòmina a pagar al maig, s’hagen aprovat al voltant del 70% de les prestacions d’ERTO d’expedients ja resolts per la DGT i del 75% dels expedients individuals per rescissió de contractes. Per tant, entre el 25% i el 30% de treballadors i treballadores afectades quedaran sense prestació i consegüentment sense ingressos. A esta quantitat caldrà sumar les persones afectades per ERTO, els expedients de les quals no han sigut resolts per Treball.

No obstant l’anterior, el sindicat posa en relleu el gran esforç del personal funcionari del SEPE i de la DGT, que han ampliat horari i dies de treball, en alguns casos, fins i tot de manera voluntària diumenges i festius. Per a fer-se una idea del treball ingent que suposa la gestió d’esta crisi, CCOO PV afirma que, des del 15 de març fins hui, s’han presentat davant la DGT un volum de 59.726 ERTO que afecta 360.000 persones treballadores, un volum fins i tot major al gestionat en el període comprés entre els anys 2008 al 2019, en el qual es van aprovar 21.521 ERO que van afectar 350.362 treballadors.

Per això i davant la impossibilitat de gestionar totes les sol·licituds, és pel que insta al Govern Valencià a gestionar una solució en forma de bestreta amb les entitats bancàries, a les quals també crida a col·laborar en una situació tan delicada. És evident que els bancs no correrien cap risc a anticipar la prestació o part d’esta, ja que es tracta de persones que poden acreditar la seua inclusió en expedients de regulació temporal de l’ocupació o la rescissió del seu contracte i, per tant, són creditores a la prestació per desocupació del SEPE, d’acord amb la llei. Aqueix ha sigut el cas del Govern del Principat d’Astúries, que mitjançant conveni ha aconseguit pal·liar les situacions no resoltes.

CCOO PV traslladarà al Consell de la Generalitat la seua preocupació i li instarà que gestione una solució que impedisca que desenes de milers de valencians i valencianes queden en desemparament.CatalanSpanish