CCOO PV reafirma el seu compromís a combatre la precarietat laboral i el frau

Arturo León ha destacat la situació de les treballadores de Neteges Raspeig que en el dia de hui es tornen a concentrar pel reiterat incompliment en els pagaments de les nòmines

El balanç del primer any de l’Acord per l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) resulta una miqueta desigual. Si bé hi ha multitud de convenis en els quals s’ha sigut capaç d’acordar les condicions establides, hi ha d’altres en els quals la feblesa de la unitat negocial no ha propiciat la recuperació del poder adquisitiu. La pujada salarial mitjana dels 271 convenis subscrits des de la seua aprovació es va situar, en 2018 en el 1,64% i, en el que portem de 2019, en el 1,52%. Això ha suposat la ruptura d’algunes negociacions, com les del conveni del plàstic a València i del metall a Castelló. En tots dos casos, la patronal no mou les seues posicions en el reconeixement exprés del AENC i el seu trasllat a totes dues taules. Per tant, al setembre es preveu una resposta sindical de protesta.

L’Informe del secretari general de CCOO PV ha abordat altres conflictes existents “fruit de la irresponsabilitat empresarial en sectors altament estratègics per a l’economia valenciana”. És el cas de l’hostaleria de la província de València i el bloqueig del conveni des de 2011 (i sense revisió salarial des de 2014), per la qual cosa el pròxim 31 de juliol està prevista una concentració. Respecte al de Castelló, el sindicat denuncia una crua realitat d’abús de poder que fa que, des que es va iniciar la campanya estival, ja s’hagen superat en molts establiments les 80 hores extres anuals. Els salaris irrisoris provoquen una dissuasió en l’accés a un sector que mou més del 16,6% PIB i el 14% de l’ocupació autonòmica.

Arturo León ha destacat la situació de les treballadores de Neteges Raspeig que en el dia de hui es tornen a concentrar pel reiterat incompliment en els pagaments de les nòmines. “Urgeix major compromís per part de l’Administració en el compliment dels plecs de contractació i que servisca com a eix tractor de la generació d’un treball decent”, ha manifestat.

Ha avançat així mateix algunes prioritats del pròxim període que, al setembre, se centrarà en la mobilitat sostenible, a més de participar en les accions internacionals de lluita contra el canvi climàtic previstes el dia 27. Es continuarà amb el desenvolupament de campanyes sobre el registre de jornada, la pujada del SMI, els abusos en la utilització de les pràctiques i beques o en els centres especials d’ocupació. A l’octubre, accions en defensa del sistema de pensions i del treball decent, del qual el dia 7 l’OIT commemora com a jornada mundial.

 

CatalanSpanish