CCOO PV i UGT PV es concentraran en protesta pel “bloqueig” de les negociacions del conveni d’hoteleria de València

Les dos organitzacions adverteixen que si es manté el "bloqueig" en la negociació, hi haurà una jornada de vaga a la fi de setembre.

Representants dels sindicats CCOO PV i UGT PV es concentraran aquest divendres a València, segons es donen les condicions meteorològiques, en protesta pel “bloqueig” de les negociacions del conveni d’hoteleria de la província, segons han anunciat en un comunicat. Les dos organitzacions adverteixen que si es manté el “bloqueig” en la negociació, hi haurà una jornada de vaga a la fi de setembre.

Els sindicats, que es concentraran de 12.00 hores i 14.00 hores, denuncien que les negociacions del conveni “perjudica greument el personal del sector”, que falta des de fa cinc anys, i amb salaris congelats “des de 2014”.

Tots dos sindicats reiteren la seua crítica al fet que la patronal “mantinga propostes que empitjoren les condicions de treball i retallen drets: salari d’inici un 20 per cent inferior, aplicació de retribucions diferents segons zones, horaris a la carta i subcontractació abusiva”.

Després de més de deu reunions de la taula de negociació del conveni, constituïda el 18 de setembre de 2018, CCOO i UGT denuncien que l’empresariat “no té intenció d’avançar en la negociació”. “Tot el contrari, continuen en la seua intenció de seguir retallant drets”, denuncien en el comunicat.

D’acord amb les dos centrals, després de les últimes converses, la part empresarial –composta per representants d’associacions federades a la Federació Empresarial d’Hoteleria de València (FEHV), Hotels de Gandia i Hosbec-CV– “vol imposar una situació de bloqueig, amb propostes que empitjoren les condicions”.

Un exemple d’aquest deteriorament “seria la proposta d’incloure un salari d’inici inferior en un 20% a la categoria contractada, durant el primer any”, segons reflecteixen. Els sindicats sostenen que la patronal “segueix pretenent aplicar salaris inferiors segons la zona geogràfica, o no aplicar les futures pujades salarials a les persones treballadores d’empreses concretes com la ‘restauració moderna’ o els balnearis”.

També plantegen “flexibilitat” de jornada i horaris “a la carta”, que és disposició empresarial per a la realització de la jornada “a la seua mesura”, la qual cosa impossibilitaria l’exercici del dret a la conciliació laboral i personal, o a la modificació del gaudi de les vacances, impedint-les al juliol i agost.

SUBCONTRACTACIÓ

“L’empresariat es nega a evitar els abusos que s’estan cometent en algunes empreses amb la subcontractació d’empreses multiservicis per a realitzar les tasques de cambreres i cambrers de pisos en hotels”, critiquen. Per a aquest col·lectiu, UGT i CCOO “plantegen igualtat de condicions de treball i salari que la resta de les empreses del sector, doncs en aquests moments arriben a cobrar fins a un 40% menys”.

En aquesta línia, lamenten que els salaris “continuen congelats des de 2014, en un sector motor de l’economia de la Comunitat Valenciana, on cada any es baten rècords de visites turístiques i de gasto per persona”.

“Mentrestant, patronal i administració presumeixen de l’excel·lència de restaurants i hotels o de la marca Turisme Comunitat Valenciana, que els poders polítics recolzen mitjançant ingents inversions en promoció turística i subvencions a mesura per al sector hosteler. Açò sense tindre en compte les condicions laborals i la retallada dels drets en el sector”, lamenten tots dos sindicats.

CatalanSpanish