viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Consell d’Infermeria demana exàmens on line per a evitar contagis¿Puedo devolver o cambiar regalos de Navidad y Reyes?

Asseguren que les aglomeracions que es produeixen en universitats i en l'ús transporte públic per a arribar als exàmens, són un clar risc de contagi.

CECOVA, Consell d’Infermeria de la Comunitat Valenciana, demana que les alumnes i alumnes de les carreres sanitàries puguen realitzar els exàmens de gener en línia. Esta proposta se suma a la que ja estan sol·licitant consells d’estudiants de diverses Universitats de la Comunitat, ja que consideren que “l’afluència massiva de gent és un risc total de contagi”.

“Ha de prevaldre la sensatesa i cal tindre en compte que, durant la vespra de Reis, la Comunitat Valenciana va batre el seu macabre rècord de contagis i morts per la Covid-19 en un sol dia: amb 3.930 positius i 85 morts”, indica el president del Consell d’Infermeria, Juan José Tirado.


“S’ha d’evitar tot risc innecessari perquè no es generen més contagis”

Juan José Tirado, president CECOVA

Des de CECOVA asseguren que “els hospitals, centres de salut i geriàtrics estan ja saturats per l’augment de casos Covid-19 i insta als gestors públics i als responsables de la comunitat educativa perquè “impedisquen, en la mesura que siga possible, que els pròxims exàmens en les universitats i facultats siguen presencials i es facen a través de sistemes telemàtics”.


Ja han començat els exàmens presencials


La majoria de les universitats, públiques i privades, de la Comunitat Valenciana han programat per a les pròximes tres setmanes les seues proves en les quals milers d’alumnes estan convocats per a avaluar-se del primer quadrimestre. Es tracta d’exàmens que seran efectuats en aularis i sales en les quals, malgrat aplicar les mesures de distància de seguretat, desinfecció i ventilació, reuniran grups nombrosos d’estudiants i professors.

De fet, tal com explica Vicente Useros, responsable de comunicació de CEVOCA, “hui ja han hagut de fer exàmens en diverses universitats de la Comunitat i encara que es mantenen les mesures preventives, que es puguen ajuntar 50-60 alumnes en una aula és un risc clar de contagi, en la situació crítica que estem vivint ara mateix”.



A part, consideren la seua proposta és la més assenyada, després de les noves mesures urgents anunciades per Ximo Puig, en pujar exponencialment la corba de contagis. “El raonable en estos moments és que els exàmens siguen en línia, excepte en els quals hi haja pràctiques obligatòries, a fi de garantir la salut d’estudiants i professors. És una qüestió de Salut Pública”, assenyala Useros.


Aglomeracions en transports públics per a arribar als exàmens


A més, un altre risc afegit és que la majoria d’alumnes han d’utilitzar el transport públic en hores puntes parell acudir als exàmens, la qual cosa provoca també aglomeracions i “un risc de contagi innecessari que pot desbordar encara més la situació de saturació actual que viuen els hospitals i els seus professionals”, alerten des de CECOVA.


“Per a acudir a les proves molts alumnes han d’utilitzar els transports públics (com el metre o l’autobús) en els períodes de més afluència amb les consegüents aglomeracions”


Des del Consell d’Infermeria estan esperant la resolució de les Conselleries d’Educació i Salut Pública, després de les respectives reunions amb rectors d’Universitats. Consideren que és la millor opció en estos moments de pandèmia i que no és una cosa desficaciada, ja que, des que es decretara l’Estat d’Alarma, “les universitats han alternat la docència presidencial i l’online en funció de l’ascens de la corba de transmissió del coronavirus”.


“Resulta paradoxal que ara, “quan estem immersos en una altra preocupant ona contagis de la Covid-19 i amb les infermeres, metges i resta de professionals de la salut exhaustos es convoquen concentracions d’alumnes, quan es pot utilitzar l’alternativa dels sistemes informàtics”, lamenta el president de CECOVA. A més, asseguren que de mantenir’s este punt àlgid de la pandèmia, sol·licitaran que, després dels exàmens, les classes siguen exclusivament en línia.

Cuando finaliza la Navidad es habitual que se produzcan cambios y devoluciones de regalos. Por ello, la Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) quiere recordar a los consumidores cuáles son sus derechos a la hora de llevar a cabo estos cambios o devoluciones de las compras.

¿Qué derechos tenemos a la hora de devolver regalos?

OCU recuerda que, contrariamente a lo que muchos consumidores creen, la ley no obliga al vendedor a admitir un cambio o devolución en cualquier circunstancia. Cada establecimiento fija libremente, dentro del marco legal, las condiciones para llevar a cabo el cambio o la devolución de los productos.

La normativa sí obliga a informar claramente al consumidor antes de la compra de cuales son los requisitos para llevar a cabo posibles cambios o devoluciones de los productos. La información sobre plazos y condiciones deberá figurar en el tique de compra donde se indica el producto, el precio y la fecha de compra.

Cosas a tener en cuenta

Por ello, OCU aconseja que antes de la compra el consumidor se informe sobre los siguientes aspectos:

Plazo. El vendedor decide libremente los plazos que concede para realizar los cambios y devoluciones: una semana, quince o treinta días, un año o incluso sin fecha tope.

Fórmula de reembolso. Tiene potestad para determinar si el reembolso de la devolución se realiza utilizando el mismo medio de pago empleado por el comprador, en metálico o mediante vales de la tienda con validez por un plazo determinado.

Exclusiones. Puede excluir algunos artículos, como ropa interior, productos de higiene, vestidos de fiesta y objetos que pueden ser reproducidos, como libros y discos.

Requisitos. Además de mostrar el tique para acreditar la fecha de compra y el producto adquirido, te pedirán que el producto esté en perfectas condiciones y, a veces, con el empaquetado original.

Si un consumidor cumple los requisitos que fija el vendedor, este está obligado a aceptar el cambio o la devolución del producto en las condiciones fijadas. De lo contrario, el consumidor debe exigir la hoja de reclamaciones y tramitarla a través de los servicios de consumo de su comunidad autónoma.

Ventas por internet y productos defectuosos

OCU señala que hay dos casos en los que el vendedor tiene que admitir la petición de cambio o devolución, independientemente del plazo fijado por el establecimiento:

Cuando el producto está defectuoso o no cumple con las características con que se anuncia. Haciendo uso de la garantía, el consumidor puede pedir la reparación o sustitución y si estas opciones no solucionan el problema, la rebaja del precio o la resolución del contrato.

Si se trata de una compra a distancia (por internet, teléfono…) o fuera del establecimiento comercial (en una excursión, en una reunión en una casa, etc.), ya que existe un periodo legal de desistimiento de 14 días, durante los cuales el consumidor puede devolver el producto sin ningún tipo de explicación y tiene derecho a recibir el dinero pagado.

Últimas noticias

Contenido relacionado