```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Cementeri General de València, un silenci que amaga cultura, patrimoni i història

El projecte ‘Museu del Silenci’ ofereix rutes per a conèixer l'atractiu artístic d'este lloc

València amaga racons que mereix la pena descobrir. Un d’ells és el Cementeri General de València, una obra que guarda la història de la ciutat des de fa més de 200 anys. Situat en el barri Camí Real, este campsant es va començar a construir en 1805 per la prohibició de situar en el casc urbà cementeris de cada parròquia i es va inaugurar en 1807. Amb el pas dels anys, este lloc s’ha anat ampliant i, a través del projecte ‘Museu del Silenci, és possible recórrer el seu interior i descobrir que el Cementeri General de València és una autèntica exposició a l’aire lliure que té gran atractiu històric i artístic.

En este lloc descansen moltes personalitats del teixit cultural valencià. El conegut pintor valencià Joaquín Sorolla o l’escriptor i polític Vicente Blasco Ibáñez són alguns dels il·lustres que jauen ací. Altres mausoleus interessants que destaquen són els de els arquitectes A. Martorell Trilles (Família Maestre Bosarte), J.M. Cortina (Família Puchol Sarthou, Oyanguren, Martínez Boronat, Krausser, Monterde, Pascual), Vicente Rodríguez (Família Galindo), L. Matoses Rico (Marqués de Sotelo), J. Rieta Síster (Tomba del Baró de San Petrillo), y E. Rieta López (panteó de José y Pepino Benlliure).

Cementeri General de València
Tomba de Vicente Blasco Ibáñez | Foto: Museu del Silenci

 

Quatre rutes per a recórrer el Cementeri

Els carrers del Cementeri General de València estan plens de cultura, història, art i monuments arquitectònics i escultòrics. Per açò, des del ‘Museu del Silenci’ s’organitzen tots els dissabtes visites guiades que conviden a descobrir esta riquesa. ’18 vides, 18 silencis‘, ‘Dones que van deixar petjada‘, ‘Personatges il·lustres‘ i ‘Personatges populars‘ són els noms dels quatre itineraris existents que són duts a terme per Rafael Solaz Albert, autor i director del projecte ‘Museu del Silenci’ i historiador, investigador i documentalista.

Cementeri General de València
Rafael Solaz Albert realitzant una visita guiada pel cementeri | Foto: Museu del Silenci

La ruta ’18 vides, 18 silencis’ és un recorregut que homenatja a 18 dones i homes que van contribuir a formar part del teixit social de la ciutat. Esta visita s’inicia en el hall de l’entrada i pasa pels primers 80 nínxols que es van construir en el cementeri. Així mateix, també inclou la visita a la Creu del Còlera, que s’erigeix en record a les víctimes de les set epidèmies del còlera patides en el segle XIX, especialment la de 1885 en la qual van morir més de cinc mil persones, i a l’antic cementeri civil, on es van inhumar tot tipus de lliurepensadors, laics i estrangers. Quan es va construir, este cementeri era independent, però després de la Guerra Civil, va passar a ser una secció dins del General.

Cementeri General de València
Cementeri civil | Foto: Museu del Silenci

Dones que van deixar petjada’ dóna a conèixer a sis dones que van tenir un paper destacat. Virginia Dotres, una xiqueta poeta que va morir als 15 anys després d’una malaltia, filla d’un potentat comerciant, és una d’elles. L’edifici on descansa, que va ser fabricat a Itàlia i transportat a València peça a peça, representa a un temple hel·lenístic d’ordre dòric i compta amb una escala que permet l’accés a la cripta subterrània on descansen les restes mortals de la jove.

El recorregut continua amb la humil tomba de la protagonista d’una història d’amor. Vicente García Valero, actor i dramaturg valencià, va perdre a la seua núvia Emilia, qui descansa en el cementeri valencià després que el seu cos fóra exhumat d’una fossa comuna. Les següents dones són Luisa Esperón, una de les primeres fotògrafes professionals que va tenir València, i la Marquesa de Sant Joan, que jau en un panteó al costat del seu marit i el seu fill.

Finalment la visita s’acosta a la tomba de Lucrecia Bori, una soprano de reconegut èxit mundial que havia nascut a València, i a la d’Amparo Melià, la dona de Pablo Iglesias (fundador del PSOE), qui també es va afiliar a l’Agrupació Socialista de València i Madrid.

Cementeri General de València
Panteó de Virginia Dotres | Foto: Museu del Silenci

La ruta ‘Personatges Il·lustres’ mostra als homes que, amb les seues obres i les seues vides, van servir per a construir una societat humanista i van engrandir València. Esta visita recorre 14 tombes i alguns d’ells són el periodista, realitzador cinematogràfic, dramaturg i poeta Maximiliano Thous, que va ser també l’autor de la lletra de l’Himne de València; l’escriptor Constantí Llombart, un dels propulsors de la Renaixència Valenciana; o el pintor Salvador Tuset, especialitzat en interiors i de tradició sorollesca.

Cementeri General de València
Toma de Maximiliano Thous | Foto: Museu del Silenci

La quarta i última ruta està dedicada a artistes, músics i toreros. ‘Personatges Populars’ és un homenatge a famosos com Luis Manuel Ferri, més conegut com Nino Bravo; Salvador Giner Vidal, promotor de la Banda Municipal de Música i fundador de l’Orfeó El Micalet; o Vicent Peydró, músic, productor i autor de sarsueles.

Cementeri General de Valènci
Tomba de Nino Bravo | Foto: Museu del Silenci

Açò és solament una part de tot el que es pot trobar en este lloc. El Cementeri General de València ofereix una gran bellesa inesperada en el seu interior que mereix una visita encara que no siga una data assenyalada.

 

Últimas noticias

Contenido relacionado