Centenars de tractors lluitaran als carrers de València per no ser “els esclaus de la Unió Europea”

Una multitudinària tractorada eixirà al carrer este divendres, 14 de febrer, a València per a denunciar la situació "asfixiant i desesperada" de l'agricultura i la ramaderia que viuen els llauradors valencians.

Tractorada valenciana
(EP).

Les organitzacions més representatives del sector en la Comunitat Valenciana d’agricultura i ganaderia com la Unió de Llauradors, ASAJA Alacant-Joves Agricultors, Federació Provincial d’Agricultors i Ramaders de Castelló (Fepac-Asaja) i Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders del País Valencià (UPA-PV) han unit forces i criden a la participació del divendres per a urgir a les administracions a moure fitxa pel futur del camp i l’Espanya buidada, amb mesures a curt, mitjà i llarg termini.

La situació que porta anys de queixes i protestes, ha vist el seu ha vist el seu moment crític desprès de viure una de les pitjor campanyes: “ha sigut molt dura, la pitjor de la història per a la taronja i el caqui, amb desastres i problemes per a cultius com les hortalisses o les vinyes”, ha dit el president de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja), Cristóbal Aguado, en la roda de premsa de presentació de la protesta.

“Vindre a la tractorada no és perdre un dia de jornal, és guanyar-nos el futur”

José Vicente Guinot (Fepac-Asaja).

Les protestes es sumen a les movilitzacions que varen començar en Castella i Lleó fa unes setmanes i que reclamaven precissament una legislació que protegera la situació dels treballs del sector. Jose Vicente, president de FEPAC-ASAJA ha sentenciat que “si no es fa ara res des de les administracions, desapareixerà el sector primari a Espanya”.

Per a revertir esta situació, les associacions criden als agricultors i ramaders de tota la Comunitat Valenciana a participar en la manifestació i tractorada del divendres i visibilitzar el problema. Centenars de tractors i agricultors arribats en autobusos de les tres províncies reclamaran mesures tant al nou Govern d’Espanya com a la Generalitat i especialment a la Unió Europea, davant els acords comercials amb tercers països que “deixen fora” als productors locals.

Què demanen els llauradors i ramaders

D’avant la imminent despoblació que està sofrint l’interior de la comunitat, els ramaders i agricultors són conscients que són el principal motor per a la no desaparició del món rústic. “Nosaltres mantenim viu l’entorn rural, ens han d’ajudar a que no desaparega”, reclamen des de les associacions.

Jose Vicente ha destacat que si hi ha vocació entre els jóvens per a dedicar-se a l’agricultura, però que les condicions fan que no siga una proposta atractiva. Si no es produeix una renovació dels treballadors, en quant es jubilen o retiren els actuals, desapareixerà.

Perquè açò no ocórrega, criden a l’administració a baixar la pressió fiscal, atacar el problema de costos i mitjans i sobretot, demanen al nou govern de Pedro Sánchez la creació d’una 
llei de preus mínims
que garantisca la supervivència del xicotet empresari com ja té França.

A més, han reclamat que es regule l’entrada de comerços estrangers a la Unió Europea perquè lluiten en desavantatge en ells. “Hi ha insecticides i additius que ací no estan permesos a l’agricultura, però en la Unió permeten que es comercialitzen eixos productes, en la consegüent baixada de preus que provoquen.

Quin és el recorregut de la tractorada

Sota el lema N’hi ha prou d’enganyar als agricultors i ramaders, la protesta arrancarà a les 11.00 hores del divendres en la Plaça Sant Agustí de València, per a recórrer el cèntric carrer Colón fins a la plaça Amèrica i el Pont de la Mar, on estan previstes les intervencions. La marxa arribarà fins a Delegació de Govern per a traslladar les reivindicacions i demanar una reunió on abordar la crisi agrària.


L’itinerari s’ha modificat davant les previsions “desbordades” dels organitzadors, que esperen “diversos centenars” de tractors pel centre de València i confien que la mobilització no complique el dia a dia dels veïns però sí que faça visible “el disgust del camp valencià”. “Vindre a la tractorada no és perdre un dia de jornal, és guanyar-nos el futur“, ha exclamat José Vicente Guinot (Fepac-Asaja).

: Valencià